keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Pohjalainen: Pakolaisasiassa on juhlan aika

Pohjalainen, pääkirjoitus: Pakolaisasiassa on juhlan aika 21.4.2010

Vaasa on 20 vuoden ajan ottanut vastaan pakolaisia. Vaasaan ja Pohjanmaan muihin keskuksiin on tullut ihmisiä eri puolilta maailmaa. Jotkut ovat tulleet paljain jaloin täysin kielitaidottomina, toiset ovat olleet tullessaan monitaitoisia pitkälle koulutettuja. Jotkut ovat jääneet, jotkut lähteneet. Joku on kouluttautunut ja toinen jää elämään menneisyyteensä. Vaasalaisten enemmistö on koko ajan toivottanut tulijajoukon tervetulleeksi ja pieni osa on sitkeästi uskonut, että tulijat ovat kaventaneet täkäläisten leipää.

Kokonaisarvioita toiminnan tehokkuudesta on tehtävä ja tehty koko ajan, kun paikat ja sijoitettavat määrät ovat vaihdelleet. Itse toiminta on hyväksyttävää ja enemmän kantasuomalaisille hyödyksi kuin haitaksi. Juhlan kunniaksi Vaasassa järjestetään torstaina konsertti, jossa maahanmuuttajat esiintyvät. Tähän asti tulijat ja paikalliset ovat paljolti eläneet erillään, mutta yhteinen juhla toivottavasti yhdistää myös arjessa.

Hyväksyminen on tärkeä asia. Vaasassa on vuosia ollut eri kansallisuuksia lähes yhtä paljon kuin pääkaupunkiseudulla. Suomi näyttää kiinnostavan turvapaikanhakijoita yhä enemmän. Eurostatin mukaan Suomi sai tuoreimman tilastovuoden aikana noin 5400 turvapaikkahakemusta, mikä oli maan asukaslukuun suhteutettuna seitsemänneksi eniten EU-alueella.