perjantai 19. maaliskuuta 2010

HS: Stubb puolustaa maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta

Helsingin Sanomat: Stubb puolustaa maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta 19.3.2010
Helsingin Sanomat: Ulkoministeri ei käännyttäisi isoäitejä
HBL: Upprop för Astrid Thors

"Suomen pitää olla kansainvälinen ja monikulttuurinen", ulkoministeri Alexander Stubb (kok) sanoo. Hänen mukaansa Suomessa vellova maahanmuuttokeskustelu on kääntynyt pahasti vinksalleen.

"Maahanmuuttokriittinen näkökulma, se ääripää, dominoi keskustelua. Keskustelu on liian yksipuolista. Siinä haiskahtaa rasismi, siinä haiskahtaa nationalismi, populismi ja ksenofobia (muukalaisviha). Se on hyvin vastenmielistä", Stubb sanoo.

Hän antaa tämän haastattelun omasta aloitteestaan. "Aihe on lähellä sydäntäni", Stubb perustelee ministerisalkkunsa ulkopuolisen aiheen kommentointia.

"Olen nähnyt viime aikoina liian vähän ihmisiä, jotka sanovat maahanmuuton olevan Suomelle hyvä asia", Stubb sanoo. Hän haluaa sanoa asian yksiselitteisesti: "Turvapaikan antaminen on oikeudenmukaista ja humaania, pakolaisten auttaminen on eettisesti oikein. Työperäinen maahanmuutto on Suomelle loistava voimavara."

Stubbin mukaan suomalaisen maahanmuuttokeskustelun ongelma on se, että maahanmuuton monitahoisuutta ei eritellä. Stubb listaa: Suomeen tulee ihmisiä työn perässä, turvapaikanhakijoita, pakolaisia, kiintiöpakolaisia.

"Aika pahasti menevät puurot ja vellit sekaisin, kun usein yhdistetään turvapaikanhakijat suoraan sosiaaliturvan väärinkäytöksiin. Se on pölhöpopulismia."

Vaikka Stubb hehkuttaa monikulttuurisuuden rikkautta ja kansainvälisyyden ihanuutta, myös maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista pitää puhua avoimesti.

"Ongelmia on kaksi: suomalaisella yhteiskunnalla on vaikeuksia asenteellisella tasolla ottaa maahanmuuttajia vastaan. Toisaalta suomalaisella järjestelmällä on ollut huono valmius ottaa turvapaikanhakijoita, kun niiden määrä on niin voimakkaasti kasvanut. Näihin epäkohtiin meidän pitää puuttua."

Stubb myöntää, että Suomi on ollut liian houkutteleva kohde turvapaikanhakijoille. "Siihen on yritetty hallituskauden aikana puuttua."

Helmikuussa turvapaikanhakijoiden toimeentuloturvan perusosaa leikattiin ja osa tuesta annetaan elintarvikkeina. Myös hakemusten käsittelyä on nopeutettu.

Kansalaisia kiihdyttää se, että Suomeen tulee paljon turvapaikanhakijoita Bulgariasta ja Romaniasta, jotka molemmat ovat EU-maita ja lähtökohtaisesti turvallisia. Hallitus aikookin poistaa toimeentulotuen myös EU-maista tulevilta turvapaikanhakijoilta.

"Maahanmuuton pitää tuntua oikeudenmukaiselta. Sen pitää olla oikeudenmukaista sitä henkilöä kohtaan, joka tulee. Mutta myös niitä ihmisiä kohtaan, jotka tämän ylläpitävät ja maksavat tämän järjestelmän. Eli me suomalaiset."

Stubb kertoo tukevansa maahanmuuttoasioista vastaavaa ministeriä Astrid Thorsia (r). Stubbin mukaan Thorsilla on poliittisesti yksi hallituksen sensitiivisimmistä ja vaikeimmista tehtävistä.

"Välttämättä kaikesta emme ole samaa mieltä, mutta Thors on hoitanut tehtävänsä ihan mallikkaasti", Stubb sanoo.

Kokoomuksen sisällä maahanmuuttokysymyksissä on ristivetoa. Kokoomuksen nuorten liiton puheenjohtajan Wille Rydmanin mukaan monikulttuurisuuden korostaminen on väärin. Rydmanin mukaan kiintiöpakolaisten ottamisesta pitäisi luopua.

Stubb tyrmää Rydmanin ajatukset täysin. "Joka puolueessa on rydmaneja. Heidän ajatuksillaan ei ole mitään tekemistä kokoomuksen maahanmuuttolinjan kanssa. Ei mitään", Stubb painottaa.

Hän ei osaa arvioida, kuinka paljon kannatusta Rydmanin ajamalla tiukalla linjalla on kokoomuksessa. "Uskon ja toivon, että mahdollisimman vähän. Ehkä promillen verran."

---

Helsingin Sanomat: Ulkoministeri ei käännyttäisi isoäitejä

Ulkoministeri Alexander Stubbin (kok) mielestä egyptiläistä Eveline Fadayelia ja venäläistä Irina Antonovaa ei tulisi käännyttää takaisin kotimaihinsa.

"Henkilökohtainen kantani on, että ei pitäisi käännyttää kumpaakaan – humaaneihin syihin vedoten", Stubb sanoo.

Fadayel, 65, ja Antonova, 81, saivat käännytyspäätöksen viime viikon maanantaina korkeimmasta hallinto-oikeudesta (KHO), josta he olivat hakeneet muutosta kielteisiin oleskelulupapäätöksiinsä.

"Uskaltaisin väittää, että keissi ei kummassakaan tapauksessa ole kovin vahva. Jos nykyisessä laissa voidaan jo tulkita, että isoäiti voi jäädä, niin totta kai hänen olisi pitänyt voida jäädä", Stubb sanoo.

Myös KHO:n presidentti Pekka Hallberg olisi antanut Fadayelille oleskeluluvan yksilöllisten inhimillisten syiden perusteella. Hän jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

Hallbergin mukaan asian puolesta puhui se, että Fadayelin terveydentila on osoitettu heikoksi ja jatkuvasti huononevaksi ja hänen sosiaalinen tukiverkostonsa on Suomessa.

Fadayel on asunut lähes kolme vuotta poikiensa luona Vantaalla. Antonova tuli Suomeen kaksi vuotta sitten ja asuu tyttärensä luona.

Fadayel on määrätty poistumaan maasta 29. maaliskuuta mennessä. Huonokuntoisen Antonovan maastalähdön päivämäärää ei vielä ole päätetty.

Suomen kristittyjen, juutalaisten ja muslimien johtajat vetosivat, että Fadayel ja Antonova saisivat jäädä maahan.

Uskontojohtajat pitävät erityisen järkyttävänä sitä, että Fadayel, joka on ortodoksi, on määrätty poistumaan maasta juuri ennen pääsiäistä.

_______________________________

HBL: Upprop för Astrid Thors

Finlands just nu mest påskällda politiker, migrationsminister Astrid Thors, får senkommet stöd. Men inte av regeringspartiernas ledare.

Utrikesminister Alexander Stubb (Saml) träder – på eget initiativ – till Astrid Thors försvar i en intervju i Helsingin Sanomat på torsdagen.

Enligt Stubb har Thors, som den senaste tiden fått utstå till och med mordhot, ett av regeringens mest ”sensitiva och svåra jobb”.

– Vi är inte nödvändigtvis av samma åsikt om allt, men hon har skött sina uppgifter exemplariskt, säger Stubb.

I intervjun försvarar Stubb kraftfullt invandringen och betraktar den ”rasism, nationalism, populism och xenofobi (främlingsfientlighet)” som dominerar den invandrarkritiska debatten som ”motbjudande”.

– Jag har på senare tid sett alltför få människor som säger att invandringen är en bra sak, säger Stubb.

I övrigt har Astrid Thors inte besvärats av något större stöd i regeringen.

Statsminister Matti Vanhanen (Centern) och Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen har gett henne ett halvdant stöd, men bara som svar på direkta frågor från medierna.

Journalisten Johanna Korhonen, som efter att ha vunnit kampen mot Alma Media gärna drar en lans för jämställdhet och mot diskriminering i alla dess former, passade i går på att ge Thors sitt fulla stöd bland annat i finska morgon-tv:n.

– Vi måste genomföra någon samfälld aktion för att stödja Thors. När jag var hos frissan övervägde jag att låta henne lägga en gråvit slinga i pannluggen för att visa min solidaritet med Thors. Man kan inte räkna med att ”någon” ska stödja henne. Det är vi som ska göra det, säger hon till Hbl.

Korhonen ondgör sig också för att statsministern inte självmant har reagerat utan bara stöder Thors när han blir direkt tillfrågad.
Korhonen efterlyser konkreta åtgärder från solidaritetsrörelserna.

– Man kunde trycka upp Astrid-plojknappar med texten ”Lämna Astrid i fred” för en billig slant. Jag skulle köpa en omedelbart! Om 1 000 eller 10 000 människor ställer upp för henne så är det svårt för de högljudda såkallade ”invandrarkritiska”, läs: ”rasistiska” personerna att framhärda, säger Korhonen.

Den första rörelsen som re­­agerade på hennes uppmaning var Internationella solidaritetsstiftelsen som lade ut ett upprop på facebook.

”Nu är det inte tid att tiga. På solidaritetsdagen vädjar vi till alla solidariska finländare: All rasism och alla hotelser måste fördömas! Hotelserna mot minister Astrid Thors hör inte hemma i vårt pluralistiska samhälle. Att skrämma med våld kan inte godkännas i något sammanhang. Finland behöver en saklig debatt om invandringen”, heter det i uppropet.

Astrid Thors kräver i ett uttalande för FNB att de andra partierna tydligt tar avstånd från den populistiska invandrardebatten.

Hon säger sig vara glad över det stöd utrikesminister Alexander Stubb visar henne i intervjun i Helsingin Sanomat. Thors säger att hon hoppas att Stubb backas upp av hela sitt parti och att också de andra stora partierna tar efter honom.

Stefan Lundberg