tiistai 15. toukokuuta 2018

Kauppalehti: Työvoimapula ei hellitä ilman maahanmuuttoa

Kauppalehti: Työvoimapula ei hellitä ilman maahanmuuttoa 15.5.2018

Kauppalehden kasvuyrityskyselystä paljastui tänä keväänä, että osaavan työvoiman saatavuudesta on tullut suomalaisten kasvuyritysten tärkein kasvun este (KL 9.5.). Jo lähes puolet vastaajista arvioi työvoimapulan hidastaneen tai vaikeuttaneen kasvua.

Rekrytointiongelmat näyttävät pahentuneen selvästi viime vuodesta, sillä silloin vastaavassa kyselyssä osaavan henkilökunnan saatavuutta piti kasvun suurimpana hidasteena joka neljäs yritys.

Kasvuyritykset tarvitsevat nyt erityisesti myynnin ja markkinoinnin ammattilaisia. Myös projektien johdon ja tuotekehityksen ammattilaisista on kova kysyntä.

Työvoimapula nousi esiin myös toukokuun ­alussa julkistetusta EK:n suhdannebarometristä. EK:n mukaan erityisesti palvelualalla tilanne on kärjistynyt nopeasti tänä keväänä.

On arvioitu, että yhtä pahoja rekrytointivaikeuksia nähtiin viimeksi edellisen noususuhdanteen huipulla vuonna 2007. Toisaalta tilanne on yli kymmenen vuotta myöhemmin siinä suhteessa ­vielä hankalampi, että suuret ikäluokat ovat poistuneet työmarkkinoilta lähes kokonaan. Esimerkiksi huippuvuonna 2009 peräti 80 000 ihmistä jäi eläkkeelle.


Nopeita lääkkeitä työvoimapulaan ei ole olemassa. Uudelleenkoulutus, kohtuuhintaisten asuntojen rakentaminen kasvukeskuksiin, opiskelijoiden nopeampi valmistuminen ja eläkkeelle jäämisen myöhentäminen toki kaikki osaltaan helpottavat tilannetta. Mutta pidemmällä aikavälillä ongelma ei ratkea ilman työperäisen maahanmuuton huomattavaa lisäämistä.

Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan työikäisten 25–64-vuotiaiden määrä vähenisi ilman maahanmuuttoa vuoteen 2030 mennessä ­peräti 300 000 henkilöllä. Näin järkyttävää huoltosuhteen heikentymistä emme kestäisi. Siksi Suomen pitäisi viimeistään nyt ryhtyä aktiivisesti houkuttelemaan työntekijöitä ulkomailta. Mallia voitaisiin ottaa vaikka Kanadasta, joka tarjoaa ­pysyviä oleskelulupia työnhakijoille niiltä aloilta, joilla osaamisvajetta esiintyy.

Aivan ensimmäiseksi pitäisi kuitenkin luopua EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien, Suomesta työlupaa hakevien työntekijöiden saatavuusharkinnasta. Se ei kerta kaikkiaan kuulu enää tähän aikaan. Jopa puolen vuoden epävarmat lupaprosessit ovat aivan liian jäykkiä työvoimaa heti tarvitseville yrityksille.

Maahanmuuttokeskustelua on tähän asti hallinnut meillä osittain täysin perusteeton pelko pakolaisista. On ollut suorastaan raastavaa katsoa, kun Suomesta karkotetaan parhaassa työiässä olevia ihmisiä takaisin lähtömaihinsa.

Turhan pelottelun sijaan tarvitsemme ison asennemuutoksen, jossa jokainen tänne muuttanut toivotetaan tervetulleeksi rakentamaan yhteistä Suomea.

Janne Pöysti

Kirjoittaja on Kauppalehden uutispäällikkö.