tiistai 9. tammikuuta 2018

Iltalehti: Attendo haki työlupia filippiiniläishoitajille Helsinkiin, vei kuitenkin ympäri Suomen - kymmeniä käännytetään nyt virheellisen ja harhaanjohtavan tiedon takia

Iltalehti: Attendo haki työlupia filippiiniläishoitajille Helsinkiin, vei kuitenkin ympäri Suomen - kymmeniä käännytetään nyt virheellisen ja harhaanjohtavan tiedon takia 9.1.2018
Iltalehti: Filippiiniläismies tuli Suomeen luvatun hoitotyön perässä - päätyi siivoamaan Attendon hoivakoteja kurjin ehdoin

Terveysyhtiö Attendo on ajautunut viranomaisten kanssa kiistaan, joka liittyy flippiiniläisten hoitajien työskentelyyn Suomessa.

Iltalehden saaman tiedon mukaan kymmenet yhtiön välitysfirma Silkkitien kautta Filippiineiltä Suomeen tuomat hoitajat ovat saaneet kielteisen oleskelulupapäätöksen ja joutuneet näin vaikeaan tilanteeseen.

Iltalehdelle asiasta kertoneen miehen mukaan karkotettavia hoitajia on 59. Attendolta puolestaan kerrotaan, että yhtiöllä on noin 200 filippiiniläistaustaista hoitajaa Suomessa. Heistä parikymmentä on saanut Migriltä kielteisen oleskelulupapäätöksen.

"Virheellistä ja harhaanjohtavaa tietoa"

Iltalehdelle on toimitettu 28. syyskuuta 2017 TE-toimiston yhdelle työntekijälle antama oleskeluluvan osapäätös, maahanmuuttoviraston päätös karkotuksesta, sekä Attendon laatima selvitys TE-toimistolle ja maahanmuuttovirastolle.

Työ- ja elinkeinotoimisto toteaa päätöksessä, että se on ulkomaalaislain nojalla harkinnut työvoimapoliittiset edellytykset työntekijän oleskeluluvan myöntämiseksi mainitulle ulkomaalaiselle, joka on filippiiniläinen.

Työ- ja elinkeinotoimiston osapäätös oleskeluluvan myöntämisestä vastaavalle viranomaiselle (maahanmuuttovirasto) on kielteinen.

TE-toimisto perustelee päätöstä sillä, ettei voida vakuuttua siitä, että työtehtävä edellyttää erityisosaamista, jonka mukaista työvoimaa olisi tarkoituksenmukaista hakea ETA-alueen ulkopuolisilta työmarkkinoilta.

TE-toimisto jatkaa, että usean aiemman työntekijän oleskeluluvan saaneiden kohdalla on käynyt ilmi, että aiemmassa hakemuksessa ilmoitettu työntekopaikkakunta eroaa siitä paikkakunnasta, jossa hakijat todellisuudessa työskentelevät tai asuvat.

Useat hakijat työskentelevät todellisuudessa Uudenmaan työmarkkina-alueen ulkopuolella.

Näin ollen Uudenmaan TE-toimisto katsoo työnantajan antaneen virheellistä ja harhaanjohtavaa tietoa hakijoiden aiempien oleskelulupahakemusten yhteydessä.

"Valitettavasti mahdotonta"

Kiistassa on kyse siis siitä, voidaanko Suomeen tuoda ulkomailta hoitajia vedoten työvoimapulaan. Hoitajia voi tuoda alueelle, jossa on työvoimapula, kuten Uudellamaalla. Attendon filippiiniläisiä työskentelee esimerkiksi Puolangalla.

Attendon lakimiehen viranomaiselle laatimassa vastineessa vedotaan siihen, että filippiiniläiset sijoittuvat Attendon niin sanottuun varahenkilöjärjestelmään. Tämä tarkoittaa sitä että työntekopaikka voi olla ja usein onkin altis muutoksille. Attendon mukaan tämä ilmenee myös työntekijöiden työsopimuksissa.

Kielteisen päätöksen saaneen hakemuksessa hoiva-avustajan pääasialliseksi työntekopaikaksi on kuitenkin nimetty Porkkalankatu Helsingissä.

Attendon mukaan on useimmissa tapauksissa mahdotonta määritellä muuta työntekopaikkaa kuin pääkaupunkiseutu, koska yhtiöllä on noin 310 yksikköä ja työntekijä voi työllistyä johonkin niistä.

- Emme tienneet missä työntekijät aloittavat työnteon. Työlupaa pitää hakea useaa kuukautta ennen maahantuloa. Tällöin on mahdotonta tietää, missä yksikössä työvoiman tarvetta on ja mihin TE-toimistoon haku lähetettäisiin. Tämän vuoksi haut keskitettiin Uudellemaalle. Attendo maksaa huomattavan summan jokaisesta työntekijästä, ja heille maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Mikäli kotimaista työvoimaa olisi saatavana, emme tietenkään tähän ryhtyisi, kertoo Attendon yhteiskuntasuhdejohtaja Lauri Korkeaoja.

Korkeaojan mukaan kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneiden työ jatkuu normaalisti.

- Kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneet filippiiniläiset ovat valittaneet avustuksellamme päätöksestä, ja asiaa käsitellään hallinto-oikeudessa lähiaikoina.

"Olemme pahoillamme"

Korkeaojan mukaan Attendo aikoo joka tapauksessa muuttaa toimintatapaansa.

- Teemme kaikkemme, että filippiiniläiset voisivat jäädä maahan. Olemme asiasta pahoillamme ja olemme muuttaneet toimintamalliamme siten, että pyrimme aikaisemmassa vaiheessa selvittämään mihin työntekijä voisi työllistyä, jotta lupaa voitaisiin hakea oikean TE-toimiston alueelta, mikäli vain se on mahdollista. On todella ikävää, että väärän hakemuspaikan vuoksi suomalaisia vanhuksia hoitavia Suomeen veronsa maksavia työntekijöitä uhkaa maastakarkoitus saatavuusharkinnan vuoksi. Olemme saaneet asukkailta ja heidän omaisiltaan loistavaa palautetta siitä kuinka filippiiniläiset ovat työnsä tehneet.