tiistai 21. marraskuuta 2017

Iltalehti: Pääministeri Sipilä: ”Islamin läsnäolo haastaa meitä laajemminkin kehittämään uskonnollista lukutaitoamme”

Iltalehti: Pääministeri Sipilä: ”Islamin läsnäolo haastaa meitä laajemminkin kehittämään uskonnollista lukutaitoamme” 21.11.2017

Pääministeri Juha Sipilä korosti uskonnollista lukutaitoa, jotta Suomessa ymmärrettäisi paremmin esimerkiksi islamia.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) nosti eurooppalaisia arvoja käsittelevässä seminaarissa esille uskonnon opetuksen tärkeyden, jotta muun muassa islamia ymmärrettäisi paremmin.

- Nyt kun islam lukuisine tulkintoineen ja sen edustamat arvot ovat vahvemmin läsnä koko Euroopassa ja myös yhteiskunnassamme, saattaa kiusauksena olla rohkeasti lähteä vastustamaan itsellemme vieraiden arvojen rantautumista, Sipilä sanoi.

Sipilä kuitenkin jatkoi, että suomalaistenkin on ensin syytä kysyä itseltään, mitä ovat ne eurooppalaiset arvot, joita halutaan seurata.

Islaminuskoisten määrä Euroopassa kuitenkin kasvaa, joten asiaan on Sipilän mukaan varauduttava.

- Islamin läsnäolo haastaa meitä laajemminkin kehittämään uskonnollista lukutaitoamme.

- Esimerkiksi uskonnonopetuksen merkitys korostuu tästä näkökulmasta, Sipilä totesi.

Hänen mukaansa tiedon puute johtaa uskontojen väärinkäyttöön niiden sisällä ja ulkopuolella. Esimerkiksi sen vuoksi erilaisten katsomusten vuoropuhelulle ja uskontojen väliselle rauhantyölle on yhä suurempi tarve.

Mitään uskontoa tai uskonnollista tapaa ei pidä Sipilän mukaan häivyttää julkisesta tilasta.

- Pahimmillaan maanalle painettu uskonnollisuus synnyttää radikalisoitumista. Vain se mikä on julkisesti nähtävänä, voi olla myös julkisen keskustelun ja kriittisen arvioinnin kohteena, Sipilä totesi.