keskiviikko 4. lokakuuta 2017

Iltalehti: Nuorisojengi hakkasi lipuntarkastajan bussissa - "kukaan matkustajista ei tullut auttamaan"

Iltalehti: Nuorisojengi hakkasi lipuntarkastajan bussissa - "kukaan matkustajista ei tullut auttamaan" 4.10.2017

Neljän nuoren joukko hakkasi ja potki pahoin lipuntarkastajan HSL:n bussissa. Kukaan matkustajista ei tullut apuun. Vasta poliisien saapumien lopetti kymmenkunta minuuttia kestäneen silmittömän väkivallan.

HSL:n lipuntarkastajina työskennelleet mies ja nainen joutuivat poikkeuksellisen väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi noustessaan Malmilta Helsingin keskustaan matkalla olleen bussi 70:een Pihlajamäessä.

Nainen nousi sisään bussin takaovesta, mies etuovesta. Pian mies huomasi, että hänen kollegansa joutunut jonkinlaiseen "hässäkkään". Hän meni tarkistamaan tilannetta.

Potkuja joka puolelta

Kun naistarkastaja pyysi nähdäkseen neljän nuoren matkaliput, nämä alkoivat käyttäytyä uhkaavasti. Nuoret kiroilivat ja huusivat, että heillä kaikilla oli liput. He haukkuivat tarkastajia kovaan ääneen rasisteiksi.

Bussikuskin mukaan nuoret olivat nousseet bussiin rehvakkaasti mitään lippua näyttämättä. Kun miestarkastaja kysyi yhdeltä nuorelta asiaa, hänelle annettiin kaksi matkakorttia ja yksi passi. Kahdella nuorella ei ollut voimassaolevaa matkalippua.

Kesken henkilötietojen kirjaamisen yksi nuorista nousi ylös ja yritti pukata päällään miestarkastajaa. Tämä sai väistettyä ja tönäistyä hyökkääjän takaisin. Samassa muut kolme nousivat ja kävivät tarkastajan kimppuun. Kaksi tuli edestä ja yksi takaa. Tarkastaja lyötiin, potkittiin ja hänet kaadettiin maahan.

Tarkastajan kaulaa painettiin kuristavasti penkin tankoa vastaan. Iskuja ja potkuja tuli joka puolelta. Ne osuivat myös kasvoihin.

Bussissa oli toistakymmentä matkustajaa.

- Kukaan heistä ei tullut auttamaan. Kuski puolestaan jatkoi ajamista, kertoo pahoinpidelty tarkastaja Iltalehdelle.

"Mä tapan sut"

Lopulta tarkastaja makasi bussin lattialle yhden nuorista istuessa hänen päällään ja kuristaen voimakkaasti kaulasta hokien "mä tapan sut vielä!".

Kun nuoret huomasivat naistarkastajan soittaneen hätäkeskukseen, yksi heistä potkaisi häntä käteen niin, että puhelin lensi bussin toiseen päähän.

Vihdoin noin kymmenen minuutin kuluttua alkoi kuulua hälytysajoneuvojen ääniä. Tällöin kaksi nuorista poistui bussista potkaisemalla oven auki.

Vasta hetkeä ennen poliisien tuloa yksi miesmatkustaja oli sanojensa mukaan "koettanut mennä varovasti puhumalla väliin tilanteeseen". Hän oli myös auttanut pitämään kiinni bussiin jääneitä kahta nuorta poliisien tuloon asti.

Ehdollista

Kuulusteluissa kaikki neljä kiistivät pahoinpitelyn. He käänsivät asian päälaelleen väittäen tarkastajan käyneen väkivaltaisesti heidän kimppuunsa. Epäillyt katsoivat olleensa oikeutettuja yrittämään irti tai auttamaan kaveriaan tarkastajan otteesta.

Oikeus kuitenkin uskoi tarkastajia ja bussissa olleita todistajia. Se katsoi nelikon syyllistyneen järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamiseen sekä pahoinpitelyyn. Kolme tuomituista oli tekohetkellä 17-vuotiaita, joten he selvisivät kolmen kuukauden ehdollisella vankeudella. Neljäs oli 18-vuotias, mikä nosti hänen tuomionsa neljään ehdolliseen kuukauteen.

Tarkastajille tuomitut joutuvat maksamaan yhteisvastuullisesti 2 000 euron kärsimyskorvaukset. Välikohtaus tapahtui heinäkuussa 2015. Helsingin hovioikeus vahvisti tuomion keskiviikkona antamallaan päätöksellä.