maanantai 30. lokakuuta 2017

Iltalehti: MOT: Turvapaikanhakijoiden majoittamisesta 200 miljoonan euron lisälasku

Iltalehti: MOT: Turvapaikanhakijoiden majoittamisesta 200 miljoonan euron lisälasku 30.10.2017

Suomen Punaiselle ristille turvapaikanhakijoiden vyöry toi MOT:n mukaan miltei puolen miljardin euron rahavirran.

Turvapaikanhakijoita vyöryi Suomeen vuonna 2015 ennätysmäärä. Heidän majoittamiseensa asetettiin hintatavoite, joka ei kuitenkaan toteutunut.

Jos maahanmuuttovirasto olisi saavuttanut tavoitteensa, lasku olisi MOT:n mukaan ollut noin 200 miljoonaa euroa pienempi kuin mitä se lopulta oli. Virastossa tehtiin laskelmia 37 euron vuorokausihinnalla. Tuolla summalla, jopa sen alle, on selvitty joissain vastaanottokeskuksissa. Näitä 20-30 euron paikkoja on kuitenkin MOT:n tietojen valossa lakkautettu.

Kalleimmat vuorokausihinnat liikkuvat sadan euron tuntumassa. Näitä keskuksia on yhä toiminnassa. Tutkivan journalismin ohjelman toimittaja Lauri Miettinen antaa esimerkeiksi Suomen Punaisen ristin Vantaalla sijaitsevan Auramo-talon (100 euroa) ja Kirkkonummen Evitskogin (88 euroa). Toimintaa Evitskogissa ollaan nyt lopettamassa.

Maahanmuuttoviraston johtaja Pekka Nuutinen perustelee näiden SPR:n keskusten toiminnan jatkamista vuokrasopimuksilla. Niistä ei ole päästy eroon. Tosin Nuutisen mukaan pelkkä raha ei voi vaikuttaa sulkemiseen, vaikka juuri hinnan piti olla keskeinen tekijä.

- Vastaanottojärjestelmä on sopeutettu sillä silmällä, että meillä olisi balansoitu alueellinen verkosto, Nuutinen lausuu ohjelmassa Miettiselle.

Enimmillään Suomessa oli yli 200 vastaanottokeskusta. Tällä hetkellä niistä on toiminnassa enää neljäsosa. MOT:n laskelmien mukaan turvapaikanhakijoiden vyöry on tuonut SPR:lle melkein puolen miljardin euron rahavirran. Kallein vastaanottokeskuksia pyörittävä toimija oli viime vuonna SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piiri. Siellä vuorokausihinnaksi tuli 93 euroa. Toiminnanjohtaja Petri Kaukiaisen mukaan kuluja nostivat kertaluontoiset erät sekä vajaa kapasiteetti.