lauantai 3. kesäkuuta 2017

Turkulainen: Turvapaikanhakijan vaikea tyydyttää seksihalujaan – "Ei jää muuta vaihtoehtoa kuin masturbointi"

Turkulainen: Turvapaikanhakijan vaikea tyydyttää seksihalujaan – "Ei jää muuta vaihtoehtoa kuin masturbointi" 3.6.2017

Turvapaikanhakijan voi olla vaikea tyydyttää vastaanottokeskuksessa seksuaalisia tarpeitaan. Pariskunnille ja perheille on järjestetty omat huoneet, mutta muut oleilevat pääasiassa yhteisissä tiloissa eikä heillä ole juuri yksityisyyttä.

Yksityisyyden puute on yksi osasyy levottomuuteen ja turhautumiseen. Lisäksi mieltä voivat painaa oleskeluluvan saaminen ja ikävä omaan perheeseen.

– Vastaanottokeskusten työntekijöillä on varmasti suurta tahtoa huolehtia myös asukkaiden yksityisyydestä, mutta käytännön asioiden vuoksi yksityisyys on toisinaan vaikeaa toteuttaa, kertoo seksologi Tarja Pölkki.

Pölkki on kiertänyt vastaanottokeskuksissa ympäri Suomea kertomassa turvapaikanhakijoille esimerkiksi yhteiskunnan käytännöistä ja tavoista ja seksuaaliterveydestä.

Monilla nuorilla miehillä on se tilanne, että tyttöystävä tai puoliso on jäänyt kotimaahan. Pakolaisleireillä on oltu ympäri Eurooppaa ja sitten päädytään Suomeen vastaanottokeskukseen.

– Siinä ei hirveästi jää jäljelle kuin masturbointi. Kyllä me hirveästi mietittiin sitäkin, miten turvataan mahdollinen sooloseksi, Pölkki kertoo.

Tällaisia ratkaisuja ovat olleet yksityiset huoneet, jotka voivat toimia vaikkapa puhelin-, rukoilu tai lukuhuoneina.

– Näin se yksityisyyden suoja pyrittiin saavuttamaan. Arkkitehtuurisesti pystyttiin nämä tilat järjestämään, mutta ei tiedä, miten se on käytännössä toiminut. Kukaan ei tietenkään valvo näitä tiloja, Pölkki summaa.

Turun Pansion vastaanottokeskuksessa tällaisen yksityisyyden tarvetta ei ollut pohdittu lainkaan.

– Ei tällaista seikkaa ole tullut vastaan. Ongelmia ei ole syntynyt, vaan nämä ihmiset ovat tottuneet laitosmaiseen asumiseen. Kyllä täällä kuitenkin vauvoja syntyy, Pansion yksikön apulaisjohtaja Heimo Nurmi naurahtaa.

Tilanne on Nurmen mukaan sama kuin esimerkiksi kasarmeilla. Miehillä on yhteiset huoneet ja naiset ovat omalla puolellaan.

Vastaanottokeskusten valvonnasta ja ohjauksesta vastaa maahanmuuttovirasto.

Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Olli Snellman kertoo, että asiakkaille annetaan keskuksissa seksuaaliterveyttä ja tasa-arvoa koskevaa tietoa ja tarjotaan mahdollisuuksia keskusteluun vaikkapa terveydenhoitajan kanssa henkilökohtaisesti.

– Ainakin aiemmin asiakkaiden on ollut mahdollista saada terveydenhoitajilta myös ehkäisyvälineitä, Snellman kertoo.

Seksologi Tarja Pölkki on ehdottomasti sitä mieltä, että seksuaalityöntekijöiden täytyisi käydä jokaisessa vastaanottokeskuksessa puhumassa seksuaalisuudesta ja seksistä.

– Olin ensimmäinen seksuaalityöntekijä, jonka turvapaikanhakijat kohtasivat. Vaikuttaa vähän siltä, että liian vähän seksuaalineuvojia ja -terapeutteja on käytetty, Pölkki harmittelee.