torstai 8. kesäkuuta 2017

Iltalehti: Lainkuuliaisia maahanmuuttajia huolettaa - onko suomalainen poliisi rasisti?

Iltalehti: Lainkuuliaisia maahanmuuttajia huolettaa - onko suomalainen poliisi rasisti? 8.6.2017
Iltalehti: Valehtelevatko turvapaikanhakijat hakemuksissaan? Näin vastaa heitä auttava lakimies

Lakimies Ville Hoikkala tuntee niin suomalaisen poliisin kuin turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat.

IL-TV:n Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa vieraillut Hoikkala oli luonnollisesti tietoinen Long Play -verkkojulkaisun tekemästä jutusta, joka aiheutti suuren kohun. Jutun mukaan poliisien suljetussa Facebook-ryhmässä on käyty rasistista keskustelua.

Hoikkala asetteli sanansa tarkasti, kun häneltä kysyttiin kokemuksia tai näkemystä suomalaisen poliisin rasistisuudesta.

- En osaa sanoa mikä johtuu rasismista ja mikä ei, mutta kun ulkomaiset asiakkaat joskus kysyvät, onko suomalainen poliisi rasisti, yleensä se liittyy siihen, että asiakkaat ovat rikosjutun asianomistajia eli heitä vastaan on tehty rikos. Sitten se rikostutkinta jostain syystä venyy hirveän pitkään tai juttua ei tutkita ollenkaan, Hoikkala sanoi.

Näkyvin esimerkki on viime syksynä Oulussa käsitelty insestitapaus, jossa Norsunluurannikolta kotoisin ollut mies käytti tytärtään hyväksi vuosina 1999-2008. Tänä aikana tytär tuli useita kertoja raskaaksi, hänelle tehtiin abortteja ja hän synnytti isälleen pojan.

- Sitä keskusteltiin monien afrikkalaisten kanssa, että jos suomalaiselle tytölle olisi noin tehty, olisiko poliisi ollut yhtään reippaampi? Nämä ovat asioita, jotka ovat kysymyksiä, ja lainkuuliaisten maahanmuuttajien mielissä se herättää huolta, että jos heille sattuu jotain, ottaako poliisi heitä vakavasti.

____________________________________

Iltalehti: Valehtelevatko turvapaikanhakijat hakemuksissaan? Näin vastaa heitä auttava lakimies

Lakimies Ville Hoikkala oli vieraana IL-TV:n Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa.

Hoikkala on erikoistunut maahanmuuttajien asioiden hoitamiseen. Erikoistoimittaja Susanne Päivärinta kysyi, valehtelevatko turvapaikkaa hakevat esimerkiksi iän tai taustansa saadakseen myönteisen päätöksen?

- Joskus on käynyt niin, että henkilö on tullut kertomaan itse, että ei asiat ole näin mennytkään. On ollut esimerkiksi toisen maan kansalainen, Hoikkala paljastaa.

- Kun hän itse kertoo sen mulle, en voi viranomaiselle valehdella. Silloin kirjoitetaan paperi, miten asiat ovat oikeasti menneet ja lähetetään se hallinto-oikeuteen tai maahanmuuttovirastoon.

Päivärinta kysyi Hoikkalalta, kuinka usein tällaisia tapahtuu. Hoikkalan mukaan hänelle on vuoden 2015 lopussa tapahtuneen hurjan turvapaikanhakijoiden kasvun jälkeen tullut noin 130 asiakasta.

- Jos puhutaan kertomusten muuttamisesta, niistä ehkä neljä on merkittävästi muuttanut kertomusta.

Hoikkalan mukaan useissa tapauksissa kielteisen päätöksen saaneista voisi olla jo hyötyäkin Suomelle.

- Monet ovat työllistyneet, heillä on suomalaisia ystäviä ja ihmissuhteita, monet puhuvatkin jo kohtuullista suomea. Erityisesti irakilaiset ja syyrialaiset tänne tulleet ovat usein aika koulutettuja ja heillä on monenlaista osaamista, on esimerkiksi tieinsinöörejä ja erilaisia taiteilijoita ja kirjanpitäjiä. Irak ei ole ollut mikään köyhä maa koskaan.