sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Uusi Suomi: Jari Lindström vertailee kotouttamista Suomessa ja USA:ssa: ”Välttämättömyys on paras konsultti”

Uusi Suomi: Jari Lindström vertailee kotouttamista Suomessa ja USA:ssa: ”Välttämättömyys on paras konsultti” 21.5.2017

Työministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan Suomesssa voitaisiin maahanmuuttoasioissa ottaa esimerkkiä yhdysvaltalaisten yhteistyöstä ja vuoropuhelusta.

–Vuoropuhelua ja keskusteluyhteyttä tulee meilläkin kehittää, ja luottamuksen rakentaminen on monesti pitkä tie. Suomessakin on enemmän tarvetta istua samaan pöytään ja keskustella vaikka itse asioista oltaisiinkin eri mieltä, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Lindström vieraili tällä viikolla Washingtonissa ja Chicagossa yhdessä Kirkon Ulkomaanavun kanssa järjestetyllä matkalla. Hän sanoo, että matkalla vertailtiin Suomen ja Amerikan tilanteita maahanmuuttajien kotouttamisessa.

–Tiesimme toki vallan hyvin, että lähtökohdat ja vertailu maidemme välillä ovat monessa mielessä erilaiset ja tämä oli toisaalta tarkoituskin, nähdä uutta ja hakea ajatuksia, joita sitten tuoda keskusteluun ja mahdollisesti soveltaa Suomen olosuhteisiin. Eivät asiat USA:ssa ole tietenkään mitään ruusuilla tanssimista. Ongelmat esimerkiksi maahanmuuttajalähiöiden suhteen ovat aivan toisessa mittasuhteessa kuin meillä jo pelkästään määristä johtuen, hän kertoo.

Yhdessä asiassa Yhdysvalloissa on Lindströmin mukaan onnistuttu ”verrattain hyvin”.

–Se on pakolaisten motivointi päästä mahdollisimman pian omille jaloilleen. 6 kuukauden jälkeen jo 80 prosenttia tulee toimeen omillaan, eli on työssä. Välttämättömyys on paras konsultti, kun sosiaaliturvalla eläminen ei ole vaihtoehto. Toki työmarkkinatkin ovat meillä Suomessa aivan toisenlaiset, hän kommentoi.

Lindströmin mukaan yhteisöillä on suuri ja tärkeä rooli USA:n laillisten maahanmuuttajien kotouttajina ja sillanrakentajina. Hän sanoo, että varsinkin uskonnollisilla yhteisöillä on vahva rooli kotouttamisen alkutaipaleella ja muun muassa väestöryhmien välisten suhteiden ylläpitämisessä ja konfliktien ratkaisussa.

–Dialogi näkyy tämän lisäksi kontakteissa paikallisten asukkaiden, yritysten ja koulujen kanssa. Amerikkalaisissa ihailtavaa on se, että he ovat toiminnan ihmisiä, hän toteaa.

Lindström huomauttaa, että maahanmuutto- ja turvapaikanhakijatilanne koskettelee monia maita, eikä Yhdysvalloissakaan ole kokonaisratkaisua keksitty.

–Kenelläkään ei siis ole vastauksia kaikkiin ongelmiin. Yksittäisiin ongelmiin löytyy kuitenkin toimintatapoja ja ideoita.