perjantai 21. huhtikuuta 2017

Iltalehti: Pienet ja keskisuuret yritykset eivät halua työllistää maahanmuuttajia

Iltalehti/STT: Pienet ja keskisuuret yritykset eivät halua työllistää maahanmuuttajia 21.4.2017

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) on pettynyt siihen, että niin harva yrittäjä on valmis työllistämään puutteellisesti suomea osaavan maahanmuuttajan.

Vain vajaa kolmannes pk-yrittäjistä on Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan valmis työllistämään maahanmuuttajan, jos maahanmuuttajan suomen kielen taito on puutteellinen.

-  Minut kyselyn tulos herätti. Tästä täytyy käydä laajempaa keskustelua, jotta prosentti saadaan ylemmäs, Orpo sanoo.

TTS Työtehoseuran tutkimuspäällikkö Minna Kuusela ei ole yllättynyt kyselyn tuloksesta.

-  On ymmärrettävää, että mitä pienempi yritys on, sitä suurempi riski on ottaa töihin maahanmuuttajia varsinkin, jos kielitaito ei ole vielä riittävän hyvä, Kuusela sanoo.

Työtehoseuralla ja maahanmuuttajien kotoutumista edistävällä Monik ry:llä on menossa hanke, jonka tarkoitus on auttaa maahanmuuttajien siirtymistä työelämään.

Sen sijaan Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen pitää tulosta yllättävänä.

-  Olisi odottanut, että enemmän kuin kolmannes olisi valmis työllistämään maahanmuuttajan puutteellisellakin suomen kielen taidolla, Kuismanen sanoo.

Suomen Yrittäjät kysyi STT:n pyynnöstä maahanmuuttajien työllistämisestä osana yrittäjägallupiaan.

Napakkaa koulutusta

Kuusela painottaa, että maahanmuuttajien työllistyminen on yritys- ja alakohtaista. Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan vaillinaisen kielitaidon omaavilla maahanmuuttajilla on vaikeinta työllistyä kauppoihin ja palveluihin.

-  Nämä ovat toimialoina sellaisia, joissa kielen merkitys on olennainen asia, Kuismanen kertoo.

Kuuselan mukaan maahanmuuttajat työllistyvät vähäisellä kielitaidolla parhaiten logistiikkaan, varastoihin ja rakennuksille.

-  Meillä on nytkin TTS:ssä käynnissä viherrakentajien kivimieskoulutus, mikä on ihan suoraan yhden firman rekrytointikoulutusta. Siinä nimenomaan haetaan maahanmuuttajia, eikä heillä tarvitse olla täydellinen kielitaito. He saavat napakan koulutuksen, ja sitten heille on työpaikka valmiina, hän kertoo.

Koulutuksia on Kuuselan mukaan tulossa lähiaikoina lisää. Hän toivoo, että yritykset saadaan vahvemmin mukaan maahanmuuttajien kouluttamiseen.

Kyselyn perusteella teollisuudessakaan suomen osaamisella ei ole niin suurta painoarvoa. Teollisuuden alan yrityksistä palkkausvalmiutta löytyi puolella yrityksistä.

Korkeasti koulutetut vaihtavat alaa

Kuusela kertoo, että korkeammin koulutetut joutuvat tyypillisesti vaihtamaan alaa, kun kielitaito ei riitä alkuperäisen oman alan työhön.

Kuismanen huomauttaa kuitenkin, että korkean tuottavuuden aloilla suomen ja ruotsin kielen osaaminen ei ole niin relevantti asia, koska työpaikoilla toimitaan englannin kielellä.