keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

HS: Vain Suomi ja Malta ovat olleet mallioppilaita pakolaisten sisäisissä siirroissa – EU-komission kiistelty ohjelma on jäänyt pahasti aikataulusta

Helsingin Sanomat: Vain Suomi ja Malta ovat olleet mallioppilaita pakolaisten sisäisissä siirroissa – EU-komission kiistelty ohjelma on jäänyt pahasti aikataulusta 12.4.2017

EU-KOMISSIO yrittää puhaltaa myönteistä henkeä EU-maiden pakolaispolitiikkaan ilmoituksellaan, että turvapaikanhakijoiden sisäisten siirtojen ohjelmassa on tapahtunut ”vakaata edistystä”.

Komission tänään julkaiseman katsauksen mukaan Italiasta ja Kreikasta on otettu vastaan ennätysmäärä ihmisiä viimeisen kuukauden aikana: yhteensä 2 465 turvapaikanhakijaa.

”Se toimii”, sanoo ohjelmasta siirtolaiskomissaari Dimitris Avramopoulos Helsingin Sanomien ja kolmen muun eurooppalaislehden yhteishaastattelussa.

Komission keskiviikkona julkaisemat luvut näyttävät kuitenkin selvästi, että vuonna 2015 sovittu ja riitelyä aiheuttanut ohjelma on jäänyt pahasti aikataulustaan. Turvapaikanhakijoita piti alunperin siirtää kahdessa vuodessa 160 000, mutta nyt kokonaissaldo on vasta 16 340.

Ainoastaan kaksi jäsenmaata – Malta ja Suomi – ovat aikataulussa, mitä tulee omasta kiintiöstä vastaamiseen. EU-politiikan ongelmamaat Puola ja Unkari eivät suostu osallistumaan ohjelmaan eivätkä ole ottaneet vastaan yhtään ihmistä, komissio kertoo.

Myös Itävallan saldo näyttää nollaa. Suuren pakolaistaakan alle joutunut maa on kuitenkin luvannut liittyä ohjelmaan lähiaikoina, komissio kertoo.

UNKARI ja Slovakia kapinoivat sisäisten siirtojen ohjelmaa vastaan joulukuussa 2015 haastamalla sen EU-tuomioistuimeen. Slovakia on sittemmin ottanut vastaan 16 pakolaista Kreikasta.

Kun siirroista päätettiin syksyllä 2015, Suomi jätti äänestämättä eli käytännössä asettui ohjelmaa vastaan. Vastahakoisuudestaan huolimatta Suomi on määräenemmistöllä syntyneen päätöksen jälkeen ollut ohjelman mallioppilas.

Suomi on ottanut ohjelman piirissä 602 ihmistä Italiasta (77 prosenttia vaaditusta) ja 738 Kreikasta (57 prosenttia). Vain Maltan saarivaltiolla on korkeammat vastaanottoprosentit.

EU on kuuluisa kaikenlaisten aikarajojen pettämisestä ja joustavasta luovuudesta, mitä tulee yhdessä sovittuihin sääntöihin ja tavoitteisiin. Sisäisten siirtojen ohjelma oli määrä toteuttaa syyskuuhun 2017 mennessä, mutta näin komissaari Avramopolous määrittelee nykytilanteen:

”Syyskuussa sisäisten siirtojen ohjelma päättyy. Mutta se ei tarkoita, että se kuolee. Se jatkuu. Mutta se (syyskuu) on tietynlainen takaraja”, hän sanoo.

Hänen mukaansa EU-komissio aikoo kovistella ohjelmaa vastaan hangoittelevia maita, mikäli ne eivät syksyyn mennessä ryhdistäydy.

”Emme voi vielä tehdä päätöksiä. Toivotaan, että nämä maat ymmärtävät, että on heidän vastuunsa osoittaa solidaarisuutta ja kaikkein tärkeimmin saattaa voimaan päätökset, jotka olemme yhdessä tehneet.”

KOMISSIO julkaisi lukuja myös toisesta ohjelmasta, joka on sujunut sisäisiä siirtoja merkittävästi paremmin. EU-maat sitoutuivat vuonna 2015 ottamaan yhteensä 22 500 pakolaista suoraan Lähi-idän maista.

Ohjelman piirissä on otettu vastaan 15 492 ihmistä, mikä on yli kaksi kolmasosaa tavoitteesta.

Määrä on kuitenkin vaatimaton, kun verrataan lukuja syyrialaispakolaisten määrään esimerkiksi Turkissa (3 miljoonaa), Libanonissa (yli miljoona) tai Libanonissa (660 000).