maanantai 6. maaliskuuta 2017

Ilta-Sanomat: Brittilehti raportoi Suomen start-up-ympyröitä ”ravistelevista” irakilaisista – ”Suomi! Haluamme mennä Suomeen!”

Ilta-Sanomat: Brittilehti raportoi Suomen start-up-ympyröitä ”ravistelevista” irakilaisista – ”Suomi! Haluamme mennä Suomeen!” 6.3.2017

Yli 1000 turvapaikanhakijaa on saanut jalansijaa suomalaisessa yritysmaailmassa Startup Refugees -verkoston avulla. Asiasta kertovan International Business Timesin mukaan määrä on tarkoitus tuplata tämän vuoden kuluessa.

Kansainvälisen International Business Times -talouslehden Britannian-painos kertoo verkkosivuillaan irakilaispakolaisista, jotka ovat onnistuneet luomaan itselleen jalansijaa Suomen start-up-yritysmaailmassa.

Yli 32 000 ihmistä haki Suomesta turvapaikkaa vuoden 2015 aikana, ja heistä peräti 20 000 oli lähtöisin Irakista. IBT:n mukaan pakolaiskriisin kärjistyessä syksyllä 2015 sadat irakilaisnuoret kokoontuivat Baghdadissa järjestettyyn protestiin.

– Suomi! Suomi! Haluamme mennä Suomeen! kuuluivat protestiin osallistuneiden iskulauseet lehden mukaan.

Yhtenä syynä irakilaisten Suomeen kohdistuvaan kiinnostukseen on pidetty Irakin sosiaalisessa mediassa tuolloin levinneitä, osin epärealistisiakin tietoja Suomesta ja sen turvapaikkapolitiikasta. Lokakuussa 2015 ulkoministeriö aloitti tehostetun kampanjan suitsiakseen sosiaalisessa mediassa leviävää disinformaatiota sekä karsiakseen turvapaikanhakijoiden määrää.

IBT:n mukaan osaa irakilaisista houkuttelivat Suomeen kuitenkin muut asiat kuin epärealistiset odotukset helposta turvapaikan tai työpaikan saannista. Lehden haastatteleman entisen farmaseutin ja insinööriopiskelijan Mustafa Abdulameerin, 23, kiinnostuksen Suomea kohtaan herätti hänen oma matkapuhelimensa, joka oli merkiltään Nokia.

Irakista Turkkiin paennut mies kohtasi maassa suomalaisia turisteja, jotka kertoivat Suomen valmistavan kyseisiä puhelimia.

– He vaikuttivat ystävällisiltä ja olivat hyvin koulutettuja ihmisiä, Abdulameer kertoo IBT:lle.

Suomeen mies pääsi 20 päivän matkan jälkeen syyskuussa 2015, juuri ennen Suomen turvapaikkapolitiikan kiristymistä. Samoihin aikoihin voimistuivat Suomen sosiaalisessa mediassa entisestään myös pakolaisvastaiset äänenpainot, mistä monikaan Suomeen pyrkinyt irakilainen ei ollut tuolloin vielä tietoinen.

”Pakolaiset voivat inspiroida paikallisia”

IBT keskittyy artikkelissaan erityisesti Madventures-kaksikon Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin käynnistämään Startup Refugees -verkostoon, jonka tavoitteena on yhdistää yrittäjähenkisiä turvapaikanhakijoita, suomalaisia teknologiayhtiöitä sekä ensin mainittuja tukevia mentoreita.

Startup Refugeesin toiminnanjohtaja Camilla Nurmi korostaa lehdelle, että pakolaiset ovat ”aivotuontia”, joista monilla on hallussaan pitkällekin erikoistunutta tietoa ja taitoa.

– Pakolaiset voivat inspiroida paikallisia ja rohkaista heitä ottamaan liike-elämän riskejä, joita he eivät muuten ottaisi, Nurmi kertoo.

Tähän mennessä yli 500 yritystä ja organisaatiota on osallistunut verkostoon, joka on ehtinyt pestata yli 1000 turvapaikanhakijaa. Tavoitteena on tuplata määrä tämän vuoden kuluessa. Mukana verkostossa ovat muun muassa Microsoft, pelifirma Supercell sekä viranomaisista muun muassa maahanmuuttovirasto sekä ulkoministeriö.

Byrokratia ja naisten vähäisyys haasteina

Turvapaikanhakijoiden ja start-up-maailman yhdistämiseen liittyy kuitenkin vielä haasteita. IBT:n mukaan Startup Refugeesissa on mukana toistaiseksi hyvin vähän naisia, jotka ovat olleet arempia osallistumaan.

Toinen merkittävä ongelma on suomalainen byrokratia, joka vaikeuttaa esimerkiksi pankkitilien avaamista ja sitä myöten myös yritysten perustamista.

Fadi Alomari pitää byrokratiaa kuitenkin pienenä haasteena verrattuna siihen, mitä monet ovat joutuneet kohtaamaan paetessaan sotaa halki Euroopan.

– Ihmiset ovat huolissaan siitä, että viemme heidän työpaikkamme tai elämme vain sosiaalituilla, mutta me haluamme käynnistää omia yrityksiämme. Me haluamme osallistua, Alomari kertoo International Business Timesille.