torstai 23. maaliskuuta 2017

Helsingin Uutiset: Ulkomaalaistaustaisten seksuaalirikoksissa huima kasvu – myös pahoinpitelyiden määrä noussut

Helsingin Uutiset: Ulkomaalaistaustaisten seksuaalirikoksissa huima kasvu – myös pahoinpitelyiden määrä noussut 23.3.2017

Tilastokeskus on julkaissut tuoreimmat tiedot poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen selvittämistä rikoksista 2016.

Selvitettyjen rikosten kohdalle on kirjattu tiedot myös uhrin ja tekijäksi epäillyn syntyperästä. Henkilö on katsottu suomalaistaustaiseksi, jos vähintään hänen toinen vanhempansa on syntynyt Suomessa. Muut on kirjattu ulkomaalaistaustaisiksi.

Vuosien 2015 ja 2016 tilastojen vertailu osoittaa, että pahoinpitely- ja seksuaalirikosten jakaumassa on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Osasyynä on varmastikin vuoden 2015 aikana koettu merkittävä maahanmuuttoaalto, joka toi Suomeen yli 30 000 turvapaikanhakijaa.

Kaikkiaan 14 814 selvitetystä pahoinpitelyrikoksesta tekijä oli ulkomaalaistaustainen noin joka viidennessä tapauksessa. Vuonna 2015 ulkomaalaistaustainen henkilö syyllistyi noin joka seitsemänteen pahoinpitelyrikokseen. Ulkomaalaistaustaisten tekemien pahoinpitelyrikosten määrä on kasvanut 2 173:sta 3 006:een, vaikka näiden rikosten kokonaismäärä on hiukan laskenut.

Pahoinpitelyrikoksissa suurin kasvu on tapahtunut tapauksissa, joissa sekä tekijä että uhri ovat ulkomaalaistaustaisia. Niiden määrä on lähes kaksinkertaistunut 963:sta 1 847:ään.

Seksuaalirikosten kohdalla tilastolukujen muutos on ollut vielä dramaattisempi. Kun vuonna 2015 ulkomaalaistaustaisten tekijöiden osuus kaikista rikoksista oli reilu neljännes, oli se viime vuonna yli 40 prosenttia.

Ulkomaalaistaustaisten tekijöiden nimiin kirjattiin 304 seksuaalirikosta, kun niitä vuotta aiemmin oli 150 eli määrä on yli kaksinkertaistunut. Samassa vertailussa suomalaistaustaisten tekemät seksuaalirikokset ovat hiukan vähentyneet.

Toisin kuin pahoinpitelyissä, ulkomaalaistaustaisten tekemissä seksuaalirikoksissa kasvu on kohdistunut lähes yksinomaan suomalaistaustaisiin uhreihin.

Vuonna 2016 tällaisia seksuaalirikoksia selvitettiin 268 kappaletta, kun edellisvuoden vastaava määrä oli 115. Suomalaistaustaisen uhrin kohdalla epäilty oli ulkomaalaistaustainen 42,1 prosentissa tapauksista. Vuonna 2015 vastaava osuus oli 23,0 prosenttia.

Lähde: Rikos- ja pakkokeinotilasto 2016, tietoon tullut rikollisuus. Tilastokeskus