tiistai 7. helmikuuta 2017

Sisäministeriö: Väkivaltainen radikalisoituminen ja ääriliikkeiden toiminta ovat tulleet aiempaa näkyvämmiksi

Sisäministeriö: Väkivaltainen radikalisoituminen ja ääriliikkeiden toiminta ovat tulleet aiempaa näkyvämmiksi 7.2.2017
Väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsaus 1/2017 (pdf)

Väkivaltainen radikalisoituminen, ekstremismi ja ääriliikkeiden toiminta ovat tulleet Suomessa aiempaa näkyvämmiksi, todetaan vuoden 2016 kehitystä kuvaavassa väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksessa. Äärioikeistolaisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen yleisin näkyvä toiminta on kansallissosialistista propagandaa sisältävien lentolehtisten, julisteiden, tarrojen ja muiden mainosten jakaminen sekä mielenosoitusten ja kokoontumisten järjestäminen.

Radikaaliin vaihtoehtoliikehdintään liittyvä ekstremismi oli Suomessa pitkään hyvin vähäistä, mutta Pyhäjoelle rakennettavan ydinvoimalan vastainen liikehdintä kuitenkin radikalisoitui vuonna 2015. Laittomin ja jopa väkivaltaisin keinoin toteutettu protestointi jatkui jälleen vuoden 2016 keväällä.

Suojelupoliisi nosti terrorismin uhkatasoa kesäkuussa 2014 ja edelleen marraskuussa 2015. Suurimman terrorismin uhan muodostavat väkivaltaista jihadismia kannattavat yksittäiset henkilöt tai pienryhmät. Viime vuosina terrorismirikosepäilyjä ovat lisänneet muun muassa Suomesta Syyriaan ja Irakiin suuntautuva vierastaistelijailmiö ja konfliktialueilta Suomeen tulleisiin yksittäisiin turvapaikanhakijoihin liittyvät terrorismirikosepäilyt. Lähtökohtaisesti rikosepäilyissä on kyse Suomen rajojen ulkopuolella tapahtuneista terroriteoista tai terroristisen toiminnan tukemisesta. Uskonnolla perusteltuun väkivaltaiseen ekstremismiin liittyvät rikokset jäävät usein tunnistamatta.

Väkivaltaisella ekstremismillä tarkoitetaan sitä, että väkivaltaa käytetään, sillä uhataan, siihen kannustetaan tai se oikeutetaan aatemaailmalla tai ideologialla perustellen. Väkivaltainen radikalisoituminen voi johtaa siihen, että henkilö liittyy väkivaltaisiin ekstremistisiin ryhmiin tai toimintaan. Äärimmillään väkivaltainen radikalisoituminen voi johtaa terroristisiin tekoihin.

Vihapuhe lisää väestöryhmien välistä vastakkainasettelua

Viha- ja väkivaltapuhe erityisesti sosiaalisessa mediassa ovat lisääntyneet. Nämä lisäävät väestöryhmien välistä vastakkainasettelua, yhteiskunnan polarisaatiota ja ihmisten turvattomuuden tunnetta. Tilanne luo kasvupohjaa väkivaltaiselle radikalisoitumiselle, ekstremismille ja ääriliikkeiden toiminnalle. Kehitystä kuvaa, että poliisin tietoon tulleiden viharikosten määrä lisääntyi yli 50 prosenttia vuonna 2015.

Suomessa on vuoden 2013 alusta puolivuosittain julkaistu väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsaus. Tilannekatsaus valmistellaan sisäministeriön johdolla yhdessä keskeisten asiantuntijoiden kanssa. Katsaukset ovat joko yleisiä, kaikkien Suomessa esiintyviä väkivaltaisen ekstremismin muotoja käsitteleviä katsauksia tai yhteen ajankohtaiseen teemaan keskittyviä katsauksia.