perjantai 17. helmikuuta 2017

HS: ”Pyrin lisäämään ymmärrystä” – Sisäministeri Risikko kertoo, miksi vieraili turvapaikanhakijoiden ja vastustajien mielenilmauksissa

Helsingin Sanomat: ”Pyrin lisäämään ymmärrystä” – Sisäministeri Risikko kertoo, miksi vieraili turvapaikanhakijoiden ja vastustajien mielenilmauksissa 17.2.2017
Helsingin Sanomat: Maahanmuuttovirasto tapasi hämmentyneitä mielenosoittajia Rautatientorilla – Ylijohtaja Vuorio: turvapaikkapäätöksissä on varmasti tehty myös virheitä

SISÄMINISTERI Paula Risikko (kok) vieraili keskiviikkona sekä irakilaisten turvapaikanhakijoiden että heitä vastustavien mielenosoittajien leireissä Helsingin keskustassa.

Irakilaiset turvapaikanhakijat vastustivat viime viikon perjantaista lähtien Suomen kielteisiä turvapaikkapäätöksiä viettämällä öitä ulkona Kiasman aukiolla Helsingin ydinkeskustassa.

SE Maidan -niminen maahanmuuttovastainen ryhmä piti puolestaan vastamielenosoitusta vastapäisellä Paasikiven aukiolla. Risikon vierailusta Youtubessa julkaistulla videolla kerrotaan, että ryhmä ajaa MV-lehti-sivuston perustajan, lokakuussa vangittavaksi määrätyn Ilja Janitskinin presidenttiehdokkuutta.

RISIKKO kertoo päättäneensä molempien ryhmien tapaamisesta keskiviikkona eduskunnassa ollessaan.

Sitä ennen molemmat mielenosoittajaryhmät olivat pyytäneet niin sosiaalisessa mediassa kuin sähköpostitsekin, että he haluavat tavata hallituksen edustajan.

”Kun kukaan hallituksen jäsenistä ei ollut käynyt, päätin eduskunnassa salamannopeasti, että kyllä minun on sisäministerinä hyvä mennä.”

Risikko kertoo keskustelleensa asiasta ensin poliisin kanssa.

”He olivat sitä mieltä, että varmaan on hyvä että käydään. Molemmat pyysivät ja ajattelin, että molempien on syytä tietää meidän turvapaikanhakijakäytännöt.”

Risikon mukaan molemmissa leireissä olevilla on oikeus tietää Suomen turvapaikkakäytännöistä ja laeista.

”Faktat pitää kertoa, ja minulla on velvollisuus sisäministerinä ne heille kertoa.”

RISIKON mukaan hänellä ei ollut tietoa, keitä yksittäisiä henkilöitä leireissä on. Hän sanoo, ettei häntä häiritse kertoa turvapaikka-asioista myöskään sellaisille ihmisille, jotka ovat mahdollisesti rasisteja.

”Helpompi on perustella asioita kasvotusten. Mielestäni oli asiallista keskustelua molemmissa. Molemmissa kritisoitiin päätöksiä eri syistä”, Risikko kertoo.

”Kun on kyse turvapaikanhakuasioista ja ajattelen itseäni sisäministerinä, niin jos saan ihmiset paremmin ja enemmän ymmärtämään, niin totta kai pyrin tätä ymmärrystä lisäämään.”

”Minulla on sellainen huoli, että meillä suomalaisten kesken vain äärikannat keskustelevat. Kun äärikannat keskustelevat ja kaikki muut ovat hiljaa, se on vähän vakava juttu”, Risikko sanoo.

ALUNPERIN mielenosoittajien oli tarkoitus viettää leireissään tämän viikon maanantaiaamuun, mutta mielenosoitukset venähtivät viikon mittaisiksi.

Poliisi käski torstaina molempia mielenosoittajaryhmiä siirtämään leirinsä muualle. Turvapaikanhakijat sopivat poliisin kanssa mielenilmauksen siirtämisestä Rautatientorille ja teltan seinien rullaamisesta ylös.

Vastamielenosoittajien kokous määrättiin varhain perjantaiaamuna päättymään, kun leiri oli paikoillaan vielä aamuviiden jälkeen. Kaksi henkilöä otettiin kiinni, koska he vastustivat poliisin määräystä.


______________________________________

Helsingin Sanomat: Maahanmuuttovirasto tapasi hämmentyneitä mielenosoittajia Rautatientorilla – Ylijohtaja Vuorio: turvapaikkapäätöksissä on varmasti tehty myös virheitä


MAAHANMUUTTOVIRASTON ylijohtaja Jaana Vuorio lupasi järjestää turvapaikanhakijoille keskustelutilaisuuden maaliskuun alussa. Vuorio kertoi asiasta Helsingin Rautatientorilla meneillään olevassa turvapaikanhakijoiden mielenosoituksessa, jossa hän vieraili aamupäivällä perjantaina.

”Etsimme vastaanottokeskuksen, jossa on tilaa. Järjestämme keskustelutilaisuuden maaliskuun alussa”, Vuorio sanoi.

Vuorio kertoi saapuneensa paikalle Helsingin poliisin kutsumana. Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus siirtyi Rautatientorille torstai-iltana Kiasman edustalta poliisin käskystä.

Suomi ensin -ryhmä puolestaan on järjestänyt vastamielenosoituksensa kadun toiselle puolen Lasipalatsin edustalle. Mielenosoitus ei siirtynyt toisaalle poliisin käskystä huolimatta, ja perjantaina poliisi otti kiinni kaksi ja poisti kahdeksan ihmistä paikalta.

PERJANTAINA Rautatientorin mielenosoituksessa oli paikalla noin kaksikymmentä turvapaikanhakijaa. He kertoivat olevansa hämmentyneitä ja surullisia siitä, miten Suomi on heitä kohdellut. Osa värjötteli telttakatoksen alle asetettujen puulavojen päällä, mutta moni kuvasi ja kuunteli, kun Vuorio vastasi kysymyksiin.

Irakilainen Haidar kysyi, millä perusteella Migri tulkitsee Irakin ja Afganistanin olevan turvallisia palaamiselle ja mitä vastaanottokeskuksista poistettujen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pitäisi nyt tehdä.

”Olemme kaikki kärsineet. Nukumme kadulla, kun ihmisiä on poistettu vastaanottokeskuksista eikä heillä ole varaa ruokaan”, Haidar sanoi.

”Olemme täällä, jotta herättäisimme teidän huomionne ja tulisitte vastaamaan kysymyksiimme.”

KAIKKI kysymykset ovat relevantteja”, Vuorio aloitti.

”Me emme sano, että [Irak ja Afganistan] ovat turvallisia. Ne voivat kuitenkin olla tarpeeksi turvallisia joillekin ihmisille palata.”

Paperittomien majoittamiseen liittyen Vuorio sanoi, ettei se ole Maahanmuuttoviraston tehtävä vaan ihmisten tulisi kääntyä kuntien puoleen.

Afganistanilainen Sadiq Bahrooz puolestaan kysyi Vuoriolta sisäisestä paosta. Kabulista lähtenyt mies kertoo olleensa vastaanottojärjestelmässä nyt 16 kuukautta.

”Migri ajattelee sisäisen paon olevan mahdollista, mutta se ei ole. Afganistan on pitkälti Talebanin vallan alla. Jos maa olisi turvallinen, kukaan ei jäisi tänne”, Bahrooz sanoi.

Esillä olivat myös kielteisten turvapaikkapäätösten valitusprosessin pituus ja päätösten oikeellisuus.

YLIJOHTAJA Vuorio vastasi kysymyksiin noin 20 minuutin ajan mutta kieltäytyi asemansa vuoksi ottamasta kantaa yksittäisiin turvapaikkapäätöksiin. Hän painotti, että Migrin tekemien päätösten pitää perustua lakiin.

”Olen varma, että vaikka olemme yrittäneet parhaamme, kaikki päätökset eivät ole olleet oikein. Mutta nyt meillä on neljä hallinto-oikeutta ratkomassa valituksia, ja teidän pitää olla kärsivällisiä.”

”Meidän pitää tulkita uhkaa, joka lähtömaahansa palaavaa henkilö kohtaisi. Palatessa ei välttämättä enää ole samanlaista uhkaa, jollainen ihmiseen on kohdistunut kymmenen vuotta sitten.”

Vuorio korosti myös Suomen poikkeuksellista tilannetta, kun turvapaikanhakijoita saapui maahan kymmenkertainen määrä tavanomaiseen verrattuna vuonna 2015.

Vastaanottojärjestelmä ja Migrin resurssit joutuivat koville, minkä lisäksi vuosina 2015 ja 2016 tehtiin useita turvapaikanhakijoita koskevia lakimuutoksia. Esimerkiksi humanitäärinen suojelu poistui ulkomaalaislaista keväällä 2016.

TAIVAALTA alkaa sataa räntää, ja Vuorio poistuu paikalta poliisin saattelemana. Haidar ja Bahrooz kertovat olevansa tapaamiseen tyytymättömiä.

”Ei se ollut hyvä tapaaminen, [Vuorio] vastasi kysymyksiin ympäripyöreästi ja vetosi lakeihin”, Bahrooz sanoo.

Tulevaa tapaamista he pitävät toivottavana, vaikka eivät aukottomasti uskokaan sen toteutumiseen. He sanovat odottavansa Vuorion lupaamaa tapaamista vaikka ulkona.