torstai 19. tammikuuta 2017

Iltalehti: Pakkopalautus: Suomi poistaa maasta turvapaikanhakijoita, jotka vastustavat palautusta

Iltalehti: Pakkopalautus: Suomi poistaa maasta turvapaikanhakijoita, jotka vastustavat palautusta 19.1.2017

Irak ei hyväksy pakkopalautuksia, mutta keskiviikkona Suomesta poistettiin Ali poliisien saattamana.

Tiistaina iltapäivällä sain viestin Metsälän säilöönottoyksikössä pakkopalautusta odottavalta Alilta:

"Hän (asianajaja) kertoi minulle juuri, että poliisi hakee minut huomenna ja vie Bagdadiin."

Tieto oli, että poliisi tulisi neljältä iltapäivällä.

Myöhemmin samana päivänä sain häneltä viestin, jonka mukaan asianajaja yrittää saada maasta poistamiselle toimeenpanokiellon.

Keskiviikkoaamuna Alilta tuli viesti:

"Tein uuden turvapaikkahakemuksen ja odotan nyt päätöstä."

Kello 16.03 sain vielä viestin, jossa Ali kertoo, että saattaa päästä Metsälästä takaisin omaan vastaanottokeskukseensa.

Kello 16.39 sain viestin, jossa hän kertoo, että poliisi on juuri hakenut hänet ja hän on matkalla lentokentälle.

Tässä vaiheessa yhteys Aliin katkesi. Hänen ystävänsä Suomessa sai vielä muutaman viestin, jotka hän välitti minulle.

Kello 17.39 Ali odotti poliisiautossa siirtämistä koneeseen. Auto oli pysäköitynä koneen viereen. Sen jälkeen yhteys katkesi kokonaan. Torstaiaamuna ei Alista ole kuulunut mitään.

Kaksi kielteistä

Kirjoitin Alin tapauksesta viime viikolla, ja tapasin hänet viime viikon perjantaina Metsälässä vapaaehtoisten kanssa.

Lyhyesti, Ali toimi Irakin armeijassa upseerina, terrorismintorjunta- ja erikoisoperaatioiden rykmentissä. Hän haavoittui iskussa öljynjalostamoon ja hänet lähetettiin hoidettavaksi Bagdadiin. Bagdadissa Ali teki päätöksen olla palaamatta armeijan riveihin.

Ali arvioi, että hänet komennettaisiin ennemmin tai myöhemmin taistelemaan siviilejä vastaan. Ali ei luota Irakin armeijaan eikä sen rinnalla taisteleviin militiaryhmiin. Ihmisoikeusjärjestöt kuten Amnesty International ovat dokumentoineet Irakissa Isisiä vastaan taistelevien joukkojen ihmisoikeusrikkomuksista useiden vuosien ajan.

Hallinto-oikeus hylkäsi Alin valituksen kielteisestä turvapaikkapäätöksestä, eli hän sai toisen kielteisen päätöksen.

Ei pakkopalautuksille

Irakin hallitus kieltäytyy ottamasta vastaan pakolla palautettavia kansalaisiaan. Esimerkiksi Irakin Suomen suurlähettiläs Matheel Al-Sabti sanoi viime viikolla Iltalehdelle, ettei Irak hyväksy pakkopalautuksia missään olosuhteissa. Kysyin asiasta vielä uudelleen tänään torstaiaamuna lähettiläältä. Hänen vastauksensa on yksiselitteinen: "Sanoin sen selkeästi: Irak ei hyväksy pakkopalautuksia, ja on varmaa, ettei Irakin hallitus ota häntä vastaan, ellei hän ole tehnyt rikosta."

Aiemmin samalla viikolla sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoi, että pakkopalautuksia on Irakiin on tehty. Hän kertoi myös, että neuvottelut Irakin kanssa jatkuvat, ja ainakin vapaaehtoisen paluun ehdoista molemmat maat ovat yksimielisiä.

Paluut, pakolla tai vapaaehtoisesti, tulevat todennäköisesti lisääntymään kevään aikana, koska yhä useampi turvapaikanhakija saa viimeisen kielteisen päätöksen.