lauantai 14. tammikuuta 2017

HS: Risikko: Laittomat maassaolijat ovat turvallisuusuhka

Helsingin Sanomat: Risikko: Laittomat maassaolijat ovat turvallisuusuhka 14.1.2017

”OLEN tosi huolissani, jos meillä lisääntyy laittomasti maassa olevien määrä. Olen erittäin huolissani, koska tiedän, mitä siitä voi seurata”, sanoo sisäministeri Paula Risikko (kok).

”Kun keskustelen poliisien kanssa, siellä tulee se elämän toinen puoli, mitä laittomasti maassa olo tarkoittaa esimerkiksi rikollisuuden kannalta. Laittomasti maassa oleminen on turvallisuusuhka.”

Asia on hallituksen sylissä nyt, sillä vuonna 2015 maahan tulleiden kymmenien tuhansien turvapaikanhakijoiden hakuprosessit alkavat olla päätöksessä. Osa heistä saa jäädä, mutta monet alkavat näinä kuukausina saada lainvoimaisia kielteisiä päätöksiä.

Jos kielteisen päätöksen saanut jää Suomeen eikä suostu Suomen ja kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n järjestämään vapaaehtoiseen paluuseen kotimaahansa, hän on laittomasti maassa.

Viime lokakuussa Suomessa oleskeli laittomasti poliisin arvion mukaan 2 000 ihmistä, jotka tuolloin olivat valtaosin muita kuin turvapaikanhakijoita. Lainvoimaisia kielteisiä päätöksiä on tämän vuoden aikana tulossa tuhannen kappaleen kuukausivauhtia.

”Me emme täysin tiedä, kuinka paljon heitä on tällä hetkellä. Kielteisiä päätöksiä tulee, ja ennakoitu on, että kaikki eivät suostu lähtemään, vaikka vapaaehtoisen paluun järjestelmään satsataan valtavasti.”

Nykyhallituksen ylivoimaisesti kokenein ministeri Risikko myöntää, että asia jossain määrin yllätti hallituksen.

”Suomi ei ehkä riittävän ajoissa lähtenyt pohtimaan tätä. Ei ajateltu riittävästi, että he jotka saavat kielteisen lainvoimaisen päätöksen, jäisivät tänne. Se hahmottui vasta syksyn aikana, kun prosessit pitkittyivät valitusten takia”, Risikko sanoo.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen Maahanmuuttovirastolta saanut voi valittaa hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan oikeuteen.

ENNEN joulua Risikon johtama maahanmuuton ministeriryhmä sai valmiiksi toimenpidesuunnitelman laittoman maassa oleskelun ehkäisyyn ja hallintaan. Risikon mukaan paperin piti olla valmis jo marraskuussa, mutta erilaisten juridisten seikkojen takia asia pitkittyi.

Suunnitelmassa määritellään, että laittomasti maassa oleskelevalla on oikeus perustuslaissa taattuun välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Mitä se tarkoittaa – rahaa, ruokaa, majoitusta?

”Tälle tarvitaan konkretia. Sosiaali- ja terveysministeriö tekee tästä ohjeistusta kunnille, mutta itse henkilökohtaisesti kannatan uutta lainsäädäntöä. Emme voi ajatella, että nykyinen toimeentulotukilaki koskisi laittomasti maassa olevia.”

Risikko ei siis halua tukea laittomasti maassa olijoita rahalla. Hätämajoituskaan ei saisi pitkittyä, koska valtio on sopinut, että se maksaa kunnille avusta aiheutuvat kustannukset täysimääräisesti.

”Hätämajoitus ei voi olla pitkäaikaista, ja se on vain akuuttiin vaiheessa. Ei tämä voi lähteä siitä, että valtio maksaa kunnille maailman sivu, ei tietenkään.”

Ruohonjuuritason toimijoilta tulee ankaraa kritiikkiä siitä, että valtio on sysännyt vastuun laittomista maassa olijoista kunnille ja järjestöille. Ne ovat auttajina kokeneita, mutta mittakaava voi olla niillekin uusi, eikä niissä täysin hyväksytä hallituksen tiukentunutta maahanmuuttolinjaa.

Helsingin sosiaalikriisipäivystyksen päällikkö Olli Salin puuskahti HS:lle viime viikolla, että Risikon ja muidenkin ministereiden olisi syytä katsoa peiliin, mikä on heidän inhimillisyytensä taso.

RISIKON mukaan on totta, että maahanmuuttopolitiikka on nyt kireämpää kuin ennen. Kaikki EU-maat ovat kiristäneet linjaansa, ja Risikon mukaan Suomen on syytä olla samassa rintamassa.

”Jos me rupeamme kovasti täällä jakamaan tukimuotoja, se on signaali. Sana kiirii. Ei Suomen pidä olla houkuttelevampi kuin muiden maiden, mutta meidän pitää kantaa vastuumme ja auttaa kantokykymme mukaan.”

”Olen sinut tämän asian kanssa”, Risikko sanoo. Hän sanoo kysyneensä itseltään monta kertaa, miten voisi parhaiten auttaa niitä, jotka eivät saa jäädä Suomeen.

”Parhaiten autan niin, että he pääsisivät lähtömaahan, kotiinsa, ja saisivat siellä elämän edellytykset. Jos Suomessa on laittomasti, se ei ole ihmisarvoista elämää. Olet aina muiden armoilla, aina. Siinä on vaara, että joutuu hyväksikäytetyksi, ja sitä ainakaan minä en halua olla tukemassa.”