lauantai 3. joulukuuta 2016

Ilta-Sanomat: Supo varoittaa radikaali-islamistisista verkostoista: ”Ihannoidaan väkivaltaiseen toimintaan ryhtymistä”

Ilta-Sanomat: Supo varoittaa radikaali-islamistisista verkostoista: ”Ihannoidaan väkivaltaiseen toimintaan ryhtymistä” 3.12.2016

Suomessa on suojelupoliisin mukaan radikaali-islamistisia verkostoja, jossa ihannoidaan väkivaltaiseen toimintaan ryhtymistä.

Ulkoministeri Timo Soiniin ja muun muassa europarlamentaarikko Jussi Halla-ahoon kohdistuneet äärimmäistä väkivaltaa sisältävät uhkaukset on viranomaisten mukaan ainoa Isisin nimissä tehty uhkaus suomalaisia poliitikkoja kohtaan. Terroristisessa tarkoituksessa tehdystä laittomasta uhkauksesta epäilty on taistelijanimeä Abu Hurairah Finlandi käyttänyt pakistanilaistaustainen porilaismies.

Hän on Ilta-Sanomien mukaan sama mies, joka todennäköisesti kuoli itsemurhaiskussa viime syyskuussa Pohjois-Irakissa. Useat viranomaislähteet vahvistavat tämän Ilta-Sanomille.

– On meillä ollut vuosien varrella uhkauksia, joiden kohteena on ollut valtioneuvoston jäseniä ja kansanedustajia. Se, että uhkaus tehdään Isisin nimissä, on uusi asia, rikosylikomisario Tero Haapala keskusrikospoliisista kommentoi.

Myös suojelupoliisin mukaan kyse on ainoasta Isisin nimissä tehdystä uhkauksesta.

– Viranomaiset ottavat tällaiset uhkaukset aina vakavasti, ylitarkastaja Tuomas Portaankorva suojelupoliisista sanoo.

Lukuisa määrä vihjeitä

Europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon Facebookissa viime syksynä julkistamassa erittäin raa’assa viestissä uhataan mm. kurkkujen leikkaamisella auki ja uhattujen tappamisella heidän perheittensä edessä.

– Suomessa on radikaali-islamistisia verkostoja, joissa ihannoidaan väkivaltaiseen toimintaan ryhtymistä. Samassa mittakaavassa olevaa organisoitua värväystä Suomessa ei ole, mitä Euroopan metropoleissa on nähty, Portaankorva kertoo.

Keskusrikospoliisissa on tällä hetkellä esitutkinnassa parikymmentä terrorismiin- tai sotarikostutkintaan liittyvää juttua.

– Sen lisäksi meillä on lukuisa määrä vihjeitä perattavana, joissa ei ole vielä esitutkintaa aloitettu. Meillä on tutkittava muutama juttu, jossa on yritetty värvätä Isisin joukkoihin konfliktialueelle ja osallistumaan siellä terroristiseen toimintaan. Mitään sellaista ei ole tutkittavana, missä iskua olisi suunniteltu Suomeen. Värväämistä on ollut netin kautta ja ihan henkilökohtaisesti, Haapala kertoo.

Europol kertoi perjantaina, että on mahdollista, että Isis ottaa käyttöön myös Euroopassa autopommit, kidnappaukset ja kiristykset. EU:n alueella on eräiden tiedustelupalvelujen mukaan tällä hetkellä kymmeniä henkilöitä, jotka pystyvät toteuttamaan terrori-iskun Euroopassa Isisin nimissä. Europolin mukaan on todennäköistä, että tuhoisat iskut Euroopassa saavat jatkoa.

– Yleisesti ajatellaan että, kun Isisiä ajetaan ahtaalle Lähi-idässä, se joutuu siirtämään toimintaansa johonkin muualle ja Eurooppa on yksi mahdollinen alue. Autopommit ovat on yksi mahdollisuus, joka turvallisuusviranomaisten on otettava huomioon. Sotatoimialueilla, mitä Irak ja Syyria käytännössä ovat, käytettävät keinot heijastelevat työkalujen saatavuutta sillä alueella. On kuitenkin muistettava, että Euroopassa tilanne on toinen ja samoin viranomaiskontrolli, Portaankorva sanoo.

Suurin uhkakuva Suomelle ovat suojelupoliisin mukaan yksittäiset radikalisoituneet tekijät. Suunnitelmallisen ja organisoituneen radikaali-islamistisen terrori-iskun riski on Supon mukaan matala.

Jihadistien riveihin Lähi-itään on Suomesta lähtenyt 80 henkilöä. Osa on noussut Supon mukaan Isisin organisaatiossa aika merkittäviin asemiin. Aseelliseen toimintaan osallistuneita on palannut Suomeen parikymmentä. Osa lähtijöistä on radikalisoitunut Suomessa.

– Palaajissa on henkilöitä, joilla on yhteyksiä väkivaltaisiin ryhmiin ja mahdollisia verkostoja sekä koti- että ulkomailla. Heidän oleskelunsa konfliktialueilla ja mahdollisesti käyttämänsä väkivalta voi vaikuttaa heidän kynnykseensä käyttää väkivaltaa. Heihin saattaa liittyä moninaisia väkivallan mahdollisuutta lisääviä tekijöitä ja terrorismiryhmän agendan siirtämistä Suomeen. Jokaisen palaajan kohdalla riski arvioidaan erikseen, Portaankorva sanoo.