keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Yle: Alkuvuoden tilastot: joka viidennestä seksuaalirikoksesta epäillään ulkomaalaista

Yle: Alkuvuoden tilastot: joka viidennestä seksuaalirikoksesta epäillään ulkomaalaista 26.10.2016

Poliisi: Poliisille ilmoitettujen rikosten määrä ennallaan - Raiskaukset ja petokset lisääntyneet
Rikostilasto tammi-syyskuu (pdf)
Ulkomaan kansalaisten osuus rikostilastoissa (pdf)
Turvapaikanhakijoiden rikokset (pdf)

Raiskauksia ja muita seksuaalirikoksia koskevien ilmoitusten määrä on ampaissut nousuun, käy ilmi Poliisihallituksen julkaisemista tilastoista.

Poliisille ilmoitettiin tammi–syyskuussa 2 545 seksuaalirikosta, mikä on noin viidenneksen enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Näistä raiskauksia oli 865 eli noin joka kolmas, seksuaalisia ahdisteluja 433 ja lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä 946.

Ulkomaalaisten epäiltyjen määrä on noussut selvästi: kun vielä viime vuoden tammi–syyskuussa seksuaalirikoksista epäiltyjä ulkomaalaisia oli 246, tänä vuonna heitä on ollut 279 enemmän eli yhteensä 525. Rikoksia, joista epäillään turvapaikanhakijoita, on ollut 129.

Ulkomaalaisten osuus kaikista epäillyistä oli nyt noin viidennes, kun se vuosi sitten oli reilu kymmenesosa.

Rikoksista ilmoitetaan yhä herkemmin

Syy tilastopiikkiin ei ole välttämättä pelkkä tehtyjen rikosten määrän kasvu, vaan myös se, että rikoksista ilmoitetaan poliisille aiempaa herkemmin.

– Se, onko seksuaalirikosten faktinen määrä kasvanut, on tietysti tutkimuksen paikka. Onko tapahtunut näin, vai onko käynyt vain niin, että tämä niin kutsuttu pimeä massa on saatu ihmisiä aktivoimalla entistä enemmän esille, sanoo rikosylitarkastaja Juha Laaksonen Helsingin poliisista.

Rikosilmoituksia on saattanut poikia esimerkiksi turvapaikanhakijoiden saapumisen synnyttämä julkinen keskustelu. Maahan saapui viime vuonna ennätykselliset yli 32 000 turvapaikanhakijaa.

– Varsinkin vuodenvaihteessa esiin nousseet seksuaalirikokset ovat voineet heijastua sillä lailla, että seksuaalirikoksista on alettu tehdä herkemmin ilmoituksia poliisille, arvioi suunnittelija Hannu Niemi Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

Uudenvuoden tapahtumat herättivät paljon kohua alkuvuodesta. Helmikuun lopulla poliisi kertoi saaneensa noin 16 ilmoitusta Helsingin keskustassa tapahtuneista seksuaalirikoksista. Tuolloin yksikään tutkinta ei kuitenkaan ollut edennyt.

Tänä vuonna Suomeen on saapunut lähes 5 000 turvapaikanhakijaa. Tällä hetkellä heitä tulee viikossa noin 50–100.

Tutkija: Taustalla juurettomuus ja ulkopuolisuus

Suuri osa seksuaalirikoksista jää ilmoittamatta poliisille, mutta ulkomaalaisten osuus tilastoissa on ollut suurta jo pitkään. Tätä on selitetty muun muassa sillä, että maahanmuuttajien joukossa on paljon nuoria miehiä. Se on kuitenkin vasta osaselitys, sanoo maahanmuuttajien osuuttta rikosten tekijäinä ja uhreina tutkinut Hannu Niemi.

– Tällaiset ikäkysymykset ja sosiaalista taustaa koskevat kysymykset selittävät toki osan erosta, mutta eivät kaikkea. On olemassa muitakin tekijöitä, hän toteaa.

– Ne voivat olla sen tyyppisiä, mitä kutsutaan juurettomuudeksi ja ulkopuolisuudeksi. Henkilö ajautuu tilanteeseen, jossa ei koeta yhteenkuuluvuutta uuteen maahan, sen sääntöihin. Samalla oman entisen maan säännöt eivät enää koske.