keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Iltalehti: Teinipojat saivat ehdollista kerrostalon polttopulloiskusta - ei näyttöä pakolaisvastaisuudesta

Iltalehti: Teinipojat saivat ehdollista kerrostalon polttopulloiskusta - ei näyttöä pakolaisvastaisuudesta 26.10.2016

17- ja 16-vuotiaat ppojat saivat ehdollista vankeutta Tuusniemellä lokakuussa 2015 tehdystä polttopulloiskusta, jossa kerrostalo tuhoutui täysin.

Talossa ei ollut asukkaita.

Asia oli esillä Pohjois-Savon käräjäoikeudessa syyskuun loppupuolella. Tuomiot annettiin kansliapäätöksenä tiistaina.

Syyttäjä vaati pojille nuorena henkilönä tehdystä törkeästä vahingonteosta ehdollista vankeutta. Lisäksi syyttäjä vaati nuoremmalle pojalle kovennettua rangaistusta, koska katsoi teon motiivin taustalla olleen pakolaisvastaisuus.

Pojalta oli poliisikuulusteluissa kysytty syytä talon polttamiselle. Hän oli vastannut halunneensa kokea, miltä pyromaanista tuntuu. Kuulusteluissa hän mainitsi myös kuulleensa, että rakennuksesta mahdollisesti tehtäisiin pakolaiskeskus.

- Lisäksi olin kuullut kylältä huhua, että taloon voisi tulla pakolaiskeskus. Se oli osaltaan vaikuttavana (tekijänä), koska en myöskään halunnut pakolaisia tulevan siihen taloon. En hyväksy pakolaisten tuloa Suomeen ja Tuusniemelle, poika oli todennut pöytäkirjojen mukaan poliisikuulusteluissa.

Oikeudessa hän kiisti kuulusteluissa esittämänsä väitteen todenperäisyyden. Oikeus uskoi häntä, sillä hänen pakolaisvastaisuudestaan ei ollut muuta todistetta.

Käräjäoikeudessa käsiteltiin samalla myös poikien muutamaa viikkoa ennen polttopulloiskua suorittamaa varkautta. Pojat saivat molemmista rikoksista yhteensä 3 kuukautta ehdollista vankeutta.

Lisäksi he joutuvat maksamaan varkaudesta yhteisvastuullisesti korvauksia 1 500 euroa ja oikeudenkäyntikulut. Törkeästä vahingonteosta heidät tuomittiin yhteisvastuullisesti lähes 11 000 euroa.