tiistai 25. lokakuuta 2016

Iltalehti: Kurdien sivusto väittää: Neljä Suomesta turvapaikkaa hakenutta kurdia kuoli Irakissa

Iltalehti: Kurdien sivusto väittää: Neljä Suomesta turvapaikkaa hakenutta kurdia kuoli Irakissa 25.10.2016

Suomen/Turun Kurdit -sivusto kertoo Facebookissa, että neljä Suomesta turvapaikkaa hakenutta kurdimiestä olisi kuollut perjantaina Kirkukissa Irakissa.

Suomen/Turun Kurdit -sivuston kertoman tiedon mukaan miehet saapuivat Suomeen ja anoivat turvapaikkaa vuoden 2015 puolella. He saivat kielteiset turvapaikkapäätökset ja palasivat Irakiin viime keväänä.

Turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo Maahanmuuttovirastosta toteaa, että "asiasta ei ole paljon sanottavaa", koska ei ole varmaa tietoa siitä, että Kirkukissa olisi kuollut Suomesta turvapaikkaa hakeneita ihmisiä.

Viranomainen ei seuraa

Kun Suomeen saapui ennätyksellinen määrä turvapaikanhakijoita, heistä merkittävä osa saapui juuri Irakista. Osa sieltä saapuneista hakijoista sai kielteisen turvapaikkapäätöksen. Lisäksi tuhannet peruuttivat hakemuksensa ja lähtivät Suomesta.

Niissä tapauksissa, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut tai hakemuksensa peruuttanut on palannut lähtömaahansa, hän ei ole enää Suomen viranomaisten seurannassa. Siksi Suomessa ei voi olla tietoa, miten hänellä menee.

- Ei ole edes mahdollista seurata toisessa valtiossa olevaa ihmistä. Olisi aika outo tilanne kun ajatellaan asiaa toisin päin, että Suomessa asuvaa seurattaisiin muualta, Repo sanoo.

Hän toteaa, että joskus tietoja tulee kuitenkin epävirallisia reittejä pitkin.

- Joissain yksittäistapauksissa voi tulla ystävien tai tukijärjestöjen kautta tietoa, mutta yleensä se on hieman epämääräistä.

Arvio tilanteen mukaan

Repo korostaa, että turvapaikkahakemukset käsitellään yksilöllisesti, ja kielteisen päätöksen saaneella on mahdollisuus valittaa siitä.

- Päätöksentekohetkellä pitää tehdä arvio sen hetken relevantin tilanteen ja hakijan kertomuksen perusteella. Voin todeta viranomaisten puolelta, että asiat arvioidaan niin hyvin ja perusteellisesti saatavan tiedon perusteella kuin voidaan. Mutta kun valtiot ovat tällaisia, jotain erikoista voi tapahtua, Repo sanoo.

Hän toteaa yleisellä tasolla, että on mahdollista, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut on ollut kotimaassaan esimerkiksi poliisin tai armeijan palveluksessa. Palattuaan kotimaahansa ja vanhaan tehtäväänsä, hän saattaa joutua työnsä vuoksi kohtaamaan uhkia tai väkivaltaa.

Ei pakkosiirtoja

Lännen Media uutisoi, että yli 6 000 irakilaista on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Heistä suurin osa on valittanut päätöksestä hallinto-oikeuteen. Koska Suomen ja Irakin välillä ei ole sopimusta palautuksista, ihmisten palauttaminen ei ole sujuvaa. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg toteaa Lännen Medialle, ettei Suomeen kuitenkaan anneta syntyä samanlaista tilannetta kuin Ruotsissa, jossa maahan on jäänyt suuri joukko paperittomia ihmisiä.

Isis iski Kirkukiin

STT uutisoi, että Isisin joukot tekivät perjantaina useita hyökkäyksiä Kirkukissa. Hyökkäyksissä kuoli ainakin 46 ihmistä, kertoivat irakilaiset viranomaiset. Suurin osa kuolleista on turvallisuusjoukkojen jäseniä.

Itsemurhapommittajat ja asemiehet hyökkäsivät mm. kaupungin voimalaitokseen surmaten työntekijöitä. Viranomaisten mukaan asein ja pommiliivein varustautuneet hyökkääjät iskivät yön ja aamun aikana useisiin valtion rakennuksiin.

Hyökkäys Kirkukiin tehtiin samaan aikaan, kun Irakin hallituksen joukot edistyivät 170 kilometrin päässä sijaitsevan Mosulin miljoonakaupungin takaisinvaltauksessa. On mahdollista, että Iskemällä Kirkukiin Isis yritti viemään huomiota ja joukkoja pois Mosulin valtauksesta.

Kurdimiesten kuolemista kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.