lauantai 8. lokakuuta 2016

Iltalehti: IL-kysely paljastaa: Suomalaisten suhtautuminen pakolaisiin kiristynyt

Iltalehti: IL-kysely paljastaa: Suomalaisten suhtautuminen pakolaisiin kiristynyt 8.10.2016

Iltalehden Taloustutkimuksella teettämä kysely osoittaa, että suomalaiset suhtautuvat turva-paikanhakijoihin ja pakolaisiin entistä torjuvammin.

Taloustutkimus kysyi Iltalahden toimeksiannosta tuhannelta suomalaiselta, miten he suhtautuvat maahanmuuton eri muotoihin ja Suomen vastarintaliikkeeseen. Nämä tulokset löytyvät oheisista grafiikoista.

Kartoitimme myös, millä tavalla suomalaiset uskovat maahanmuuttajien ja islaminuskoisten vahvistavan ja sopeutuvan yhteiskuntaan. Nämä tulokset julkaistaan maanantaina Iltalehdessä ja verkossa.

Pohjana oheiseen kyselyyn meillä oli käytössä Taloustutkimuksen maaliskuussa 2015 tekemän kyselyn tulokset. Siinä kartoitettiin suomalaisten mielipiteitä työperäisestä maahanmuutosta ja pakolaisista. Tuolloin ei suuresta turvapaikanhakijoiden aallosta ollut vielä tietoa.

Nyt 56 prosenttia suomalaisista sanoo, että turvapaikanhakijoita ja pakolaisia pitäisi ottaa joko hieman tai selvästi vähemmän. Miehet ovat naisia kriittisempiä.

Yhteisöllisyys huolena

- Ainakin osa suomalaisista ilmeisesti kokee, että lisääntyvä turvapaikanhakijoiden tulo horjuttaa yhteiskuntaa paitsi taloudellisesti, myös kulttuurisesti ja henkisesti, Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juha Rahkonen sanoo.

Rahkosen tulkinnan mukaan turvapaikanhakijoiden suuri määrä on herättänyt monessa huolen siitä, voivatko nämä integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan ja millaisia vaikutuksia sillä on.

- Säilyykö suomalaisten perinteinen yhteisöllisyys, ajatus yhtenäisestä kansakunnasta? Tästä moni äänestäjä on nykyisin huolissaan. Tämän huolenaiheen asiallinen esille tuominen ei ole vihapuhetta eikä rasismia.



Iso muutos

Niitä, jotka haluavat selvästi vähemmän turvapaikanhakijoita ja pakolaisia, on suhteessa eniten näissä ryhmissä: perussuomalaisia äänestävät, perus- tai kansakoulun käyneet ja henkilöt, jotka asuvat talouksissa, joiden yhteenlasketut bruttotulot vuodessa ovat 10 000-20 000 euroa.

Niitä, jotka ottaisivat turvapaikanhakijoita ja pakolaisia enemmän, on suhteessa eniten näissä ryhmissä: vihreitä ja vasemmistoliittoa äänestävät, pääkaupunkiseudulla asuvat ja korkeasti koulutetut.

Maaliskuussa 2015 pakolaisia hieman tai selvästi vähemmän haluavia oli 34 prosenttia. Heidän osuutensa on siis kasvanut 22 prosenttiyksikköä. Se on huomattava lisäys, joka selittynee sillä, että maaliskuun 2015 jälkeen Suomeen on suuntautunut ennen näkemätön turvapaikanhakijoiden aalto.

Työperäiseen maahanmuuttoon suomalaiset suhtautuvat yhä suopeasti. Kyselyyn vastanneista 26 prosenttia vähentäisi työperäistäkin maahanmuuttoa, 33 prosenttia suomalaisista lisäisi sitä. Työperäisen maahanmuuton vähentämistä toivovia löytyy suhteessa eniten perussuomalaisia äänestävien, työttömien ja matalapalkkaisten joukosta.

Näin tutkimus tehtiin

- Taloustutkimus haastatteli 1008:aa henkilöä tällä viikolla (keskiviikko-perjantai).

- Kysely toteutettiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa, joka perustuu väestörekisterin tietoihin ja edustaa tilastollisesti Suomen aikuisväestöä.

- Tulokset painotettiin lisäksi vaalitilastoihin sen perusteella, mitä puoluetta vastaaja kertoi äänestäneensä vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

- Virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

- Iltalehti julkaisee tutkimuksen kahdessa osassa: 1) Miten suomalaiset suhtautuvat erilaisiin maahanmuuton muotoihin ja mitä mieltä he ovat Suomen vastarintaliikkeestä. 2) Vahvistavatko maahanmuuttajat suomalaisten mielestä yhteiskuntaa ja kuinka he uskovat islamilaisista kulttuureista tulevien sopeutuvan suomalaiseen yhteiskuntaan.

- Jälkimmäinen osa julkaistaan maanantaina.