tiistai 20. syyskuuta 2016

Verkkouutiset: Sopeutumattomille turvapaikanhakijoille vaaditaan erillistä sijoituspaikkaa

Verkkouutiset: Sopeutumattomille turvapaikanhakijoille vaaditaan erillistä sijoituspaikkaa 20.9.2016

Kajaanin vastaanottokeskuksen tapahtumat, jossa kantasuomalainen mies joutui tapetuksi kahden turvapaikanhakijan toimesta, tuo esille selkeän puutteen vastaanottokeskusten toimintatavoissa, sanovat kansanedustajat Leena Meri (ps.) ja Laura Huhtasaari (ps.).

Julkisuudessa on kerrottu, että kyseiset irakilaiset turvapaikanhakijat siirrettiin Kajaanin Otanmäkeen, koska he aiheuttivat ongelmia toisessa keskuksessa.

– Vastaanottokeskuksissa on turvapaikanhakijoita, jotka syystä tai toisesta eivät sopeudu ja heitä kierrätetään keskuksesta toiseen. Epäselvää on, oliko Otanmäen vastaanottokeskusta informoitu ko. turvapaikanhakijoiden käytöshäiriöistä muissa keskuksissa. Kierrättäminen ei silti ratkaise ongelmaa, Leena Meri ja Laura Huhtasaari toteavat kirjallisessa kysymyksessään.

Heidän mukaansa tarvitaan pikaisesti paikka, johon näitä sopeutumattomia henkilöitä voidaan sijoittaa.

– Keskus, jossa olisi tiukempi valvonta, työntekijöillä riittävät valtuudet, liikkuminen rajoitettua, ja joka sijaitsisi kaukana asutuksesta, sanovat Meri ja Huhtasaari.

He tiedustelevat tiistaina eduskunnan puhemiehelle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, kartoitetaanko tilannetta käytösongelmaisten turvapaikanhakijoiden osalta ja tehdäänkö heille vaarallisuusarviointia, sekä mitä toimintaohjeita vastaanottokeskuksilla on tällaisten henkilöiden osalta ja mihin toimenpiteisiin asianomainen ministeri aikoo ryhtyä, jotta käytösongelmaisten turvapaikanhakijoiden sijoittaminen saadaan hoidettua siten, että kaikkien turvallisuus tulee taattua.