keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Uusi Suomi: Poliisiylijohtaja: Vihapuhe pitäisi kieltää laissa

Uusi Suomi: Poliisiylijohtaja: Vihapuhe pitäisi kieltää laissa 21.9.2016

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen toivoo, että vihapuhe kriminalisoitaisiin.
–Yhteiskunnassamme esiintyy valtavasti vihapuhetta ihan hirveästi. Sitä on koulukiusaamisessa ja riitatilanteissa, poliittisessa toiminnassa, ääriliikkeiden propagandassa, somessa ja niin edelleen. Vihapuhetta ei ole kriminalisoitu omana kohtanaan rikoslaissa, Kolehmainen sanoo Uudelle Suomelle.

Rikoslaista löytyy kohta, joka kieltää kiihottamisen kansanryhmää vastaan, mutta Kolehmaisen mukaan se ei ole riittävä. Vihapuhe on laajempi käsite kuin kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

–Itse vihapuhetta ei ole kuitenkaan kriminalisoitu ja esitutkinnassa on löydettävä selkeät rikosnimikkeet. Siellä ovat esimerkiksi kunnian loukkaus, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen tai laiton uhkaus. Nämä nimikkeet ovat haastavia sovellettaessa vihapuheeseen, Kolehmainen sanoo.

–Tullaan hankaliin näyttökysymyksiin, hän toteaa.

Hän muistuttaa, että sisäministeri Paula Risikko (kok.) nosti jo esiin, että voitaisiin pohtia, onko Suomessa lainsäädäntö kunnossa väkivaltaisten ääriliikkeiden toimintaan, kuten vihapuheisiin ja –tekoihin puuttumisen osalta. Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) reagoi Risikon avaukseen toteamalla, että meillä on jo työkalut tämän tyyppisten ongelmien hoitoon.

–Oikeusministeri on ihan oikeassa siinä, että sääntelyä on, mutta varmaan meidän ministeri [Risikko] tarkoitti, että katsottaisiin läpi tämä voimassa oleva lainsäädäntö, onko siellä aukkoja, joihin pitäisi puuttua tai lainsäädäntöä, Kolehmainen tarkentaa.

–Millä esimerkiksi vihapuheeseen päästäisiin paremmin kiinni? Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on kriminalisoitu, mutta se ei pure vihapuheissa, joita on ihan liikaa tällä hetkellä meidän yhteiskunnassa, hän lisää.

Vihapuheen kriminalisointi kriminalisoisi entistä laajemman skaalan puhetta, alkaen koulukiusaamisesta.

–Tällaista on tullut pohdittua tämän kaksi viikkoa sitten tapahtuneen [Asema-aukiolla tapahtuneen Jimi Karttusen kuolemaan johtaneen pahoinpitelyn] jälkeen sääntelystä ja laajemmasta kontekstista. Sitä kautta voisimme saada eväitä puuttua paremmin vaikka ihan ennaltaehkäisevässä näkökulmassa, Kolehmainen kertoo.

–Puheet johtavat helposti fyysiseen väkivaltaan. Niillä on selvä jatkumo, hän sanoo.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) otti vihapuheen esille maanantaina.

– Osana sisäisen turvallisuuden selonteon toimeenpanoa on myös syytä selvittää, onko lainsäädäntömme ajan tasalla vihapuheisiin ja -tekoihin puuttumiseksi, Sipilä totesi.