lauantai 24. syyskuuta 2016

Talouselämä: Rasismi rehottaa työpaikoilla

Talouselämä: Rasismi rehottaa työpaikoilla 24.9.2016

Yhteiskunta hukkaa valtavan määrän lahjakkuutta ja taitoa rasismin ja suvaitsemattomuuden vuoksi. Tämä rasismi kohdistuu nykyisin esimerkiksi ihmisiin, jotka ovat introvertteja tai ujoja. Sekä koulussa että työelämässä ihmisen temperamentti ja persoonallisuus ovat nousseet kohtuuttoman suureen asemaan taitojen ja suoritusten sijaan.

Näin kirjoittaa tutkimusjohtaja, psykologian professori emerita Liisa Keltikangas-Järvinen.

Hänen mukaansa esimerkiksi rekrytoinneissa käytetyt persoonallisuustestit vievät pahasti metsään. Ne saattavat toki paljastaa, onko ihminen vaikkapa myöhästymiseen taipuvainen tai järjestelmällinen. Ne eivät kuitenkaan kerro, soveltuuko ihminen työhön, johon häntä rekrytoidaan. Testattavan johtamiskyvyistä testit eivät kerro mitään.

Temperamentin ihminen saa syntyessään – biologinen perimä määrää sen, oletko valtavan sinnikäs, melko rauhallinen vai hurjan riehakas. Mutta vaikka temperamenttiaan ei voi muuttaa, käytöstään voi. Tykkäsi small talkista tai ei, sitä voi opetella.

Työpaikoilla johdon ja esimiesten kannattaisi Keltikangas-Järvisen mukaan miettiä, miten erilaisten ihmisten taidot saadaan parhaiten esiin. Kaikki eivät halua puhua 20 hengen kokouksessa, ja siksi heille pitää tarjota toisia väyliä omien ajatustensa esittelyyn.

"Tuskin koskaan käsitys oikeanlaisesta ihmisestä on ollut niin kapea ja suvaitsevaisuus ei vain erilaisuutta, vaan myös persoonallisuuden normaalia vaihtelua kohtaan niin vähäistä kuin nykyään", professori emerita sivaltaa.

Kirja on hyvää lukemista työelämän pomoille, mutta myös opettajille ja peruskoulun suunnittelijoille.

Keltikangas-Järvisen mukaan on ihmeellistä, että opettajalla on lupa jo alakoulussa arvottaa oppilaan persoonallisuus "huonoksi", jos tämä ei ole aktiivinen tunneilla. Samaan aikaan esimerkiksi älykkyyden arviointi on Suomessa tabu: oppilaan älyllisiä valmiuksia ei saa huomioida esimerkiksi opetusta suunnitellessa – se kun ei olisi tasa-arvoista.

Hyvää. Reipas kannanotto, joka herättää lukijan. Seuraavan kirjan aihe voisi olla erilaisuuden sietäminen työpaikoilla.

Liisa Keltikangas-Järvinen: "Hyvät tyypit"– temperamentti ja työelämä. WSOY 2016. 220 sivua, 27 euroa.