keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Iltalehti: Rasismikohu nousi: Pekka ja Pätkä neekereinä -elokuvan esittäminen hämmentää kansaa

Iltalehti: Rasismikohu nousi: Pekka ja Pätkä neekereinä -elokuvan esittäminen hämmentää kansaa 14.9.2016

Ylen TV1 esittää parhaillaan Pekka ja Pätkä neekereinä -elokuvaa. Muun muassa elokuvan päänäyttelijöiden esiintyminen niin kutsutussa blackface-maalissa on herättänyt katsojissa suurta mielipahaa, eikä sen katsota sopivan nyky-yhteiskuntaan. Jo ennakkoon kohua nostattanut suomalainen klassikkoelokuva päätettiin Ylen mukaan esittää, vaikka vastalauseita onkin tullut varsin paljon.

Muun muassa bloggaaja Anna Pöysä otti blogissaan vahvasti kantaa elokuvan esittämistä vastaan.

- Rasistisen kuvaston ja kielen toistaminen ilman minkäänlaista problematisointia normalisoi rasismia, sulkee pois katsojia ja ylläpitää niin sanottua valkoista katsetta. Ja tietenkin se on yksiselitteisesti loukkaavaa. Elokuvan näyttäminen ja ohjelmapäällikön tarjoama näkökulma myös luovat mielikuvaa siitä, että rasismi olisi menneen maailman juttuja, Pöysä kirjoittaa.

Yle otti asiaan kantaa TV1:n virallisilla Facebook-sivuilla ohjelmapäällikkönsä välityksellä.

- Elokuva Pekka ja Pätkä neekereinä on osa suomalaista elokuvahistoriaa. Tänä päivänä elokuva ja sen nimi on rasistinen, sellaista ei nyt Suomessa tehtäisi.

Elokuva pitää nähdä ja tulkita sen hetkisessä yhteiskunnassa ja yhteiskunnallisessa tilanteessa. Suomi oli eristynyt maa eikä meillä nähty tummaihoisia ihmisiä katukuvassa. Tämä elokuva kuvastaa siis ennen muuta suomalaisten asenteita ja ennakkoluuloja. Niille elokuva nauraa, ja niille katsojankin pitäisi nauraa eli sen ajan asenteillemme ja ennakkoluuloillemme, Yle TV1:n ohjelmapäällikkö Pentti Väliahdet kommentoi Yle TV1:n virallisella Facebook-sivulla.

Elokuva on herättänyt paljon keskustelua muun muassa Twitterissä, jossa keskustelu elokuvasta käy kuumana.