perjantai 1. heinäkuuta 2016

HS: 11-vuotiaan Valtterin tapaus ratkaistu – liikennöitsijä esitti anteeksipyynnön

Helsingin Sanomat: 11-vuotiaan Valtterin tapaus ratkaistu – liikennöitsijä esitti anteeksipyynnön 1.7.2016

Valtteri Saarinen nousi otsikoihin keväällä, kun jakoi kokemuksiaan rasismista ja sai kehut presidentti Niinistöltä.

HELSINGIN Sanomat uutisoi maanantaina, miten 11-vuotias Valtteri Saarinen jäi pysäkille kun bussi ajoi hänen ohitseen. Saarisen äiti Salla Saarinen epäili, että syy ohiajoon oli pojan ihonväri. Saarinen teki tuoreimmasta tapauksesta maanantaina reklamaation HSL:lle.

Tapaus on nyt ratkaistu. Bussin valvontakameroista ei käynyt ilmi oliko kuski jättänyt pojan tahallaan pysäkille tai onko pysähdysmerkkiä näytetty ajoissa. Liikennöitsijä Transdev Finland on esittänyt Saarisille anteeksipyynnön ohiajamisesta.

”Keskustelimme liikennöitsijän kanssa ja asia on nyt loppuunkäsitelty. He hoitivat koko tapauksen hienosti”, Salla Saarinen sanoo.

”Meille tärkeintä on, että liikennöitsijä pahoitteli ja että vastaavista tapauksista puhuttaisiin laajemmin.”

Transdev Finlandin vt. toimitusjohtaja Pekka Sirviö kieltäytyi kommentoimasta tapausta.

OHIAJOTAPAUKSISTA valitetaan suhteellisen vähän. Tänä vuonna bussien ohiajoista on tehty noin 1 100 valitusta. Määrää voi verrata siihen, että HSL sai viime vuonna yhteensä noin 50 000 valitusta, kertoo Asiakaspalvelut -ryhmän esimies Eija Jalo.

Ohiajotapauksissa hyvin pienessä osassa on epäilty rasismia.

”Olemme pyrkineet viestimään asiakkaille, että pysähdysmerkkiä tulisi näyttää riittävän ajoissa ja niin kauan kunnes kuljettaja laittaa vilkun päälle. Kuljettaja saattaa joutua tarkkailemaan muita asioita samalla, kuten liikennettä”, Jalo sanoo.

”Bussi on niin iso kulkuväline, että jos asiakas näyttää merkkiä liian myöhään niin sitten se kyyti on mennyttä.”

ÄIDIN epäilyjä vauhdittivat Valtterin aikaisemmat kokemukset rasismista, joista hän puhui viime keväänä Ylen Aamu-tv:ssä.

Etelä-Afrikasta Suomeen vauvana adoptoitu Saarinen kertoi, kuinka hän on kokenut rankkaa nimittelyä ja syrjintää ihonvärinsä takia. Esimerkiksi bussit saattoivat hänen kertomansa mukaan ajaa ohi tahallaan.

”On ajettu ohi ja ilkkuakseen vilkutettu bussista. Tätä on tapahtunut vain silloin, kun olen ollut yksin pysäkillä. Ei silloin, jos pysäkillä on paljon muita ihmisiä”, kertoi Saarinen Ylelle maaliskuussa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiitti Valtteria tapausten julki tuomisesta.