sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Helsingin Sanomat: Äiti ja kolmevuotias aiotaan käännyttää Suomesta – isä ja vauva saavat jäädä

Helsingin Sanomat: Äiti ja kolmevuotias aiotaan käännyttää Suomesta – isä ja vauva saavat jäädä 5.6.2016
Helsingin Sanomat: Suomesta käännytettävälle irakilaisäidille olisi järjestynyt työpaikka – Presidentti Halonenkin otti kantaa tapaukseen
Helsingin Sanomat: Ministeri Orpo pyytää selvitystä irakilaisperheen hajottamisesta – ”Hankalaltahan perheen tilanne tuntuu”

Svenska Yle: Utvisning av mamma väcker ilska
Ilta-Sanomat: Vaimolle ja 3-vuotiaalle lapselle karkotuspäätös – isä-Huner vetoaa: ”Toivottavasti perheeni ei rikkoonnu”
MTV: Äiti ja lapsi käännytetään Irakiin, isä saa jäädä vauvan kanssa – Twitterissä äimistellään tilannetta
Demokraatti: Tarja Halonen ja Antti Rinne tyrmistyivät HS:n uutisesta — ”Suomi ohoi!”
Uusi Suomi: Äidin ja kolmevuotiaan käännyttäminen ihmetyttää - Tarja Halonen: ”Suomi ohoi!”
Uusi Suomi: Maahanmuuttovirasto vastaa Tarja Haloselle: ”Toki viranomaisellakin on tunteet”
Ilta-Sanomat: Äiti ja 3-vuotias karkotetaan Suomesta – Orpo pyysi selvityksen maahanmuuttovirastolta
Ilta-Sanomat: Erotetaanko 3 kuukauden ikäinen Klara-vauva äidistään? – Ministeri Orpo IS:lle: ”Ei tunnu hyvältä”
Iltalehti: Sisäministeri Orpo irakilaisperheestä IL:lle: "Toivottavasti tällaisia tapauksia ei enää tulisi"

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila: Suomi ei enää noudata lasten oikeuksien sopimusta.

KUN Riihimäellä asuva Huner Ali Muhammed palaa töistä, naapurilla on hänelle asiaa. Asia on joka päivä sama: ”Mene pois.”

Huner ei aio lähteä, sillä hän on asunut Suomessa jo seitsemän vuotta. Hänelle on myönnetty turvapaikka ja pysyvä oleskelulupa.

Hänen vaimonsa Gashaw Khaleel Hamad ja kolmevuotias lapsensa Sämä Huner Ali Muhammed sen sijaan ovat saaneet käännytyspäätöksen. Heidän on lähdettävä Suomesta viimeistään perjantaina.

Perheessä on myös kolmen kuukauden ikäinen vauva Klara, jonka oleskeluluvasta ei ole vielä päätöstä. Ainakin toistaiseksi Klara saa siis jäädä Suomeen.

KÄÄNNYTYSPÄÄTÖKSESTÄ puhuminen saa perheen vanhemmat hiljaisiksi.

”En tiedä, mitä sanoa. Perheemme on menossa rikki, emmekä voi tehdä mitään. Vaimoni imettää vauvaa, miten ihmeessä hän pystyisi jättämään vauvan tänne?” Huner kysyy.

”Päätös oli yllätys. Emme odottaneet sitä”, Gashaw sanoo.

Hän on hakenut oleskelulupaa Suomeen kahdella eri tavalla. Hän haki ensin perheenyhdistämistä, myöhemmin turvapaikkaa.

Molempiin hakemuksiin tuli Maahanmuuttovirastosta kielteinen päätös.

Perheenyhdistäminen ei onnistunut, koska perheen tulot ovat liian matalat. Perheen isä on tehnyt työtä ravintolan autonkuljettajana, mutta hänen palkkansa on päätöksen mukaan liian pieni.

GASHAWIN juristi Jari Vuorijoki pitää perheen tilannetta epäinhimillisenä.

”Onhan aivan kohtuutonta, että pienten lasten äiti lähetettäisiin Irakiin ja erotettaisiin vauvastaan. Ei tässä ole ajateltu lasten etua ollenkaan”, Vuorijoki sanoo.

”Ja vaikka Maahanmuuttovirasto muuta sanoo, tietenkin myös perhe on vaarassa Irakissa, jos perheen isää on uhattu, ja hän on vaarassa.”

Maahanmuuttovirasto perustelee kielteistä päätöstä muun muassa sillä, että perheen äiti ja kolmevuotias Sämä eivät ole vaarassa Irakissa, vaikka perheen isä onkin. Siksi he eivät ole viraston mukaan tarvitse suojelua.

Huner sai turvapaikan, koska oli ammattiurheilija ja hänen joukkueensa oli vaarassa. Pyöräilyjoukkueessa, johon hän kuului, oli alun perin 15 ihmistä. Heistä 11 on tapettu, neljä on saanut turvapaikan Euroopasta.

Gashaw ja Sämä voisivat saada oleskeluluvan myös ”yksilöllisestä, inhimillisestä syystä”, mutta sellaista ei Maahanmuuttoviraston mukaan tässä tapauksessa ole. Päätöksessä korostetaan, että perhe on hankkinut lapsia, vaikka vanhemmat tiesivät, että oleskeluluvan saaminen on epävarmaa.

MAAHANMUUTTOVIRASTO perustelee päätöstään muun muassa näin:

”Gashaw Khaleel Hamad, olet terve, työkykyinen nainen. Sinulla on miespuoleisista sukulaisista koostuva turvaverkko kotialueellasi. Maahanmuuttovirasto katsoo, ettei asiassanne ole esitetty perusteita oleskeluluvan myöntämiseksi yksilöllisestä inhimillisestä syystä.”

Päätöksistä on valitettu hallinto-oikeuteen, mutta valitus ei mennyt läpi. Parhaillaan perhe odottaa korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä valitusluvasta ja käännytyspäätöksen täytäntöönpanokiellosta.

PERHEENYHDISTÄMISTÄ koskevat säännökset kiristyvät kohta entisestään. Ehtoja kiristävä lakiesitys on parhaillaan käsittelyssä eduskunnassa. Suunniteltuja muutoksia ovat kritisoineet muun muassa yhdenvertaisuusvaltuutettu ja lapsiasiavaltuutettu sekä 11 lastensuojelu- ja ihmisoikeusjärjestöä.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mukaan perheenyhdistämisestä ollaan tekemässä mahdotonta. Hänen mukaansa Suomi ei ota päätöksissään huomioon lasten etua.

”Lasten oikeuksien sopimuksen yhdeksäs artikla edellyttää, että lasta ei eroteta vanhemmistaan kuin poikkeustapauksissa. Tämä ei enää toteudu Suomessa. Toivon päättäjiltä rehellisyyttä tässä: pitää todeta, että Suomi ei enää noudata tätä artiklaa”, Kurttila sanoo.

”Suomessa tehdään päätöksiä, joissa perheet rikkoutuvat, perheitä ei voi yhdistää ja alaikäinen lapsi ei saa vanhempiaan luokseen. Tämä on nyt osa meidän suomalaista arkeamme.”

Kurttila on huolissaan erityisesti yksin tulleista alaikäisistä, jotka eivät saa vanhempiaan Suomeen.

Suomi myönsi viime vuonna 986 oleskelulupaa, joiden perusteena oli turvapaikan saaneen perheenyhdistäminen. Kielteisiä päätöksiä tehtiin 406. Alaikäisten lasten huoltajille myönnettiin viime vuonna vain viisi oleskelulupaa. Kielteisiä päätöksiä tehtiin 15.

MAAHANMUUTTOYKSIKÖN johtaja Tiina Suominen Maahanmuuttovirastosta kiistää Kurttilan ja järjestöjen kritiikin.

”Lapsen etu otetaan huomioon päätöksissä. Tämä on asia, johon olemme viime vuosina kiinnittäneet entistä enemmän huomiota”, Suominen sanoo.

”Vaikka päätös olisi kielteinen, se ei tarkoita, etteikö lapsen etua olisi huomioitu. Meillä on tietty soveltamiskäytäntö, jota testataan koko ajan. Kielteisistä päätöksistä tehdään valituksia, ja seuraamme niitä tarkkaan. Jos korkeimmasta hallinto-oikeudesta tulee viestiä, että linjassamme on korjattavaa, me ilman muuta korjaamme sitä.”

RIIHIMÄELLÄ Gashaw ja Huner odottavat korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä. Jos se ei tule ajoissa, Gashawin ja Sämän on lähdettävä ensi viikolla.

Mikä heitä odottaa Irakissa?

”Emme tiedä. Ei Gashawilla ole siellä enää elämää eikä kotia. Perheen hän ainakin menettää, sillä minä en voi palata Irakiin”, Huner sanoo.