torstai 14. huhtikuuta 2016

Uusi Suomi: Timo Soini: Palautussopimuksissa ongelmia – ”Miten sen nyt sanoisi poliittisesti korrektisti”

Uusi Suomi: Timo Soini: Palautussopimuksissa ongelmia – ”Miten sen nyt sanoisi poliittisesti korrektisti” 14.4.2016
Helsingin Sanomat: Ulkoministeri Soini väläytti Itä-Euroopan maille tukimenetyksiä, jos ne eivät ota pakolaisia
Aamulehti: Soini: EU-käytävillä kyseenalaistetaan jo Itä-Euroopan maille maksettavia tukia

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) on huolissaan paperittomien ihmisten määrän lisääntymisestä Suomessa ja Euroopassa.

–On aivan selvää, että Euroopassa on hukassa jo kymmeniä tuhansia, jos ei satoja tuhansia ihmisiä, joista ei tiedetä keitä he ovat tai missä he ovat. On suuri vaara, että ne jotka eivät saa turvapaikkaa, jäävät paperittomiksi, Soini sanoi Politiikan toimittajat ry:n aamiaistilaisuudessa.

Suomi neuvottelee palautussopimusta Irakin ja Afganistanin kanssa. Jos palautussopimus saadaan, Suomi voisi tehdä pakkopalautuksia niille irakilaisille ja afganistanilaisille, jotka saavat kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukselleen. Ruotsi teki palautussopimuksen Irakin kanssa vuonna 2008.

–Me neuvotellaan tällä hetkellä sekä Afganistanin että Irakin kanssa näistä palautussopimuksista. Ruotsilla on se, ja he ovat saaneet palautettua pakolla 20. Nyt Suomesta on vapaaehtoisesti palannut Irakiin viisi lentokoneellista, Soini vastasi Uuden Suomen kysymykseen sopimuksen neuvottelutilanteesta.

–Tämä ei ole niin yksinkertainen asia. Tässä jos jossain olisi järkevää, jos EU-mailla olisi palautussopimustilanne samalla tasolla, hän lisäsi.

Soini muistutti palautussopimusten ongelmista ja esimerkiksi Italian ja Pakistanin välisen sopimuksen toimimattomuudesta.

–Tässä on sellaisiakin ongelmia, esimerkiksi Italiasta lähti aikoinaan Pakistaniin lentokoneellinen palautettavia. Nehän kävi siellä Pakistanissa ja pakistanilaiset sanoi, että ei päästetä maahan, vaikka oli sopimus. Se porukka tuli takaisin. Eli tämä on aikamoista – miten sen nyt sanoisi poliittisesti korrektisti – monennäköistä pelitilannetta tämä mahdollistaa.

Soini kertoi kannattavansa vapaaehtoisia palautuksia.

–Niistäkin tulee kustannuksia, mutta kuitenkin se on parempi kuin joku muu, hän sanoi.

Soini kertoi lokakuussa, että ehdotus palautussopimuksesta lähetettiin Irakiin syyskuun puolivälissä.

Mitä teette nyt palautussopimusten hyväksi? Sen neuvottelu on teidän vastuullanne.

–Tottakai jatkuvasti ollaan tekemisissä ja yritetään neuvotella sen puolesta, että saataisiin ne aikaan. Kyllä sekin päivä varmaan tulee, Soini vastasi.

Soinin mukaan palautussopimusneuvottelut ovat Suomelle ”neuvotteluvalttina” muissa asioissa kyseisiin maihin nähden.

–Sanomme, että jos haluatte meiltä etua ja apua, niin pitää olla kahden suuntainen liikenne, mutta tällä hetkellä ylivoimaisesti parhaiten sopii vapaaehtoiset palautukset. Ne toimivat tällä hetkellä paljon paremmin, Soini sanoi.

–En sellaista sopimusta kaipaa kuten Italiassa, että jos on sopimus ja lentokoneellinen lähtee, eikä se pääse maahan, niin tullaan takaisin. Kyllä sen pitää myös merkitä, että se sopimus toimii käytännössä eikä vain paperilla.

Soini muistutti viime eduskuntakauden lopulla kaatuneesta aloitteesta, jonka mukaan myös paperittomille ihmisille tarjottaisiin laajoja terveyspalveluita.

–Suomessa hoidetaan akuutit tapaukset aina. Jos nainen synnyttää tai joku muu hengenvaara tulee, joku saa vaikka kohtauksen, niin kyllä se hoidetaan. Mutta sellaista yleistä polkua ei ole avattu. Eikä mielestäni ole tarpeen avatakaan. Tämä on tietysti vaikea asia, eikä kenenkään sydän voi olla kylmä sille, että ihmiskohtaloita on monenlaisia, Soini sanoi.

–Ei myöskään voida toimia niin, että toimitaan niiden asettamilla pelisäännöillä, jotka käyttävät ihmissalakuljetuksia, jotka maksavat itsensä tänne ja sitten sanovat, että riippumatta siitä, täytänkö kriteerejä vai en, jään tänne ja mun pitää saada kaikki, hän totesi.

Paperiton saa tällä hetkellä siis hoitoa vain hätätapauksessa, mutta esimerkiksi raskaana oleva nainen ei saa hoitoa raskauden aikana ennen synnytystä, jos hänellä ei ole oleskelulupaa Suomessa.

Nyt Suomessa paperittomien terveydenhuoltoa hoitaa Paperittomien klinikka, jonka suunnittelussa mukana ollut lääkäri Pekka Tuomola kertoi Uudelle Suomelle lokakuussa, että klinikka on jo nyt äärirajoilla.

– Me olemme sillä lailla aika äärirajoilla, että tällä hetkellä vielä pystytään [hoitamaan tarvittavat potilaat], mutta jos tämä lisääntyy kovasti niin kyllähän siinä sitten tulee ongelmia, Tuomola sanoi.

Tuomola arvioi, että kun turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut, kasvaa myös niiden määrä, jotka eivät lähde maasta saadessaan kielteisen turvapaikkapäätöksen, vaan jäävät Suomeen paperittomiksi.


_______________________________________


Helsingin Sanomat: Ulkoministeri Soini väläytti Itä-Euroopan maille tukimenetyksiä, jos ne eivät ota pakolaisia

ULKOMINISTERI Timo Soini (ps) puolustaa sopimusta, jonka Suomi solmi Venäjän kanssa laittoman maahantulon estämiseksi Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoilta.

”Ongelma hoidettiin, ja se hoidettiin hyvin”, Soini sanoi Politiikan toimittajan ry:n aamupalalla torstaina.

Suomi päätyi kompromissiin rajaneuvotteluissa Venäjän kanssa – ”Tämä on porkkana niille, jotka suunnittelevat valtioliittoa Venäjän kanssa” 12.4.2016
Sopimuksen kohdalla ulkoministeriötä on arvosteltu siitä, että Suomi ei saanut omia tavoitteitaan läpi vaan joutui taipumaan Venäjän tahtoon. Laittoman maahantulon Suomeen estävä sopimus on ensinnäkin pysyvän sijaan väliaikainen, ja lisäksi se kieltää myös EU- ja Eta-kansalaisten kulkemisen rajan yli näillä kahdella rajanylityspaikalla.

”Tyylipisteitä voi arvioida”, ulkoministeri Soini myönsi.

SOINI KERTOI, että oli kertonut neuvotteluista myös muille EU-maille. ”Ei sieltä mitään reklamaatioita tullut.”

”On tärkeää, että Suomella on myös kahdenväliset suhteen Venäjään.”

Soini itse on tavannut tähän mennessä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kolmasti.

Pohjoisiin rajanylityksiin liittyvä sopimus on voimassa vain lokakuulle.

”Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Mutta toivomme, että sopimus luo hyvän käytännön, joka jatkuu. Se on sopimuksen tavoite.”

SOINI HALUSI kytkeä sopimuksen syntymisen ja sisällön reaalimaailmaan.

Hän muistutti, että Krimin ja pakolaiskriisin jälkeen Euroopan tilanne on hyvin erilainen kuin vielä muutama vuosi sitten.

”Maailman tila on mennyt vaikeaksi, ja vielä vaikeammaksi menee. Täytyy toimia siinä maailmassa, jossa ollaan, eikä haavekuvissa.”

Soini epäili, että ilman sopimusta olisi kysytty, että miksette tee mitään.

”Sopimus tehtiin niin hyvin kuin osattiin.”

EU:N OSALTA Soini vastusti turvapaikanhakijoiden pysyvää ja pakollista taakanjakoa EU:ssa.

”Jokin EU:n laajuinen yhteinen palju ei vain toimi, eikä sillä ole myöskään kansalaisten hyväksyntää. Tässä asiassa EU:lle ei ole järkevää antaa toimivaltaa, vaan jäsenvaltioiden on itse voitava sopia asiasta vapaaehtoisesti ja myös pidettävä lupauksensa.”

Turkki-sopimusta hän piti joka tapauksessa hyvänä.

Soini myös varoitteli Itä-Euroopan maita tukien menetyksillä, jos taakanjako ei ala toimia.

”Jos ei pidetä lupauksia, silloin saatetaan alkaa katsoa erilaisia maataloustukia ja koheesiorahoja. Unkari on tästä ehkä selvin esimerkki.”

”Ei se tietenkään ole hyvää hallintoa, nämä ovat ihan erillisiä asioita, mutta jos saa merkittäviä tulonsiirtoja, niin silloin voidaan edellyttää jotain vastuuta. Tähän törmää käytäväpuheissa ihan jatkuvasti.”

TURVAPAIKANHAKIJATILANTEESSA Soini siirsi katsetta kohti Libyaa.

Soini näki, että jos Isis laitetaan ahtaalle muualle, se voi aktivoitua Libyassa. Hän vaati kansanvälistä yhteistyötä ja toimenpiteitä nyt Libyan suhteen, koska maassa on edes jonkinlainen neuvotteluosapuoli.

”Siellä odottaa seuraava tilanne. Pitäisi toimia ennen kuin lämpimät tulee ja se trafiikki Libyasta Eurooppaan alkaa.”

HÄN MYÖS muistutti, että Isisin ensimmäiset uhrit ovat maltilliset muslimit.

”Siksi meidän täytyy tehdä yhteistyötä maltillisen muslimiväestön kanssa yhteistyötä radikaalien kumoamiseksi.”

Esimerkkinä Soini mainitsi Tunisian.

”Juuri tällaista Isis tai Daesh vihaa. Näihin se iskee ensin ja kaikkein raaimmin.”

”Joskus on kyynistä katsoa, että jokin ei koske länttä, mitään ei tehdä. Isis sai pitkään teloittaa, haudata elävältä ja raiskata, ja vasta kun tilanne alkoi eskaloitua meidän takapihoillemme, alettiin toimia.”

[...]

______________________________________________

Aamulehti: Soini: EU-käytävillä kyseenalaistetaan jo Itä-Euroopan maille maksettavia tukia

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) kertoo, että EU-kokousten käytäväpuheissa on ryhdytty nostamaan esiin Itä-Euroopan maille maksettavia EU-tukia, koska maat eivät osallistu taakanjakoon turvapaikanhakijoista.
– Semmoinen päivä voi lähestyä, että aletaan katsoa maatalous- ja koheesiotukia Itä-Eurooppaan, Soini totesi politiikan toimittajien aamiaistilaisuudessa Helsingissä.

Soini sanoo, ettei ole hyvä tapa kytkeä asioita tällä tavalla toisiinsa. Hän kuitenkin muistuttaa, että mailta, jotka saavat EU:lta tulonsiirtoja, edellytetään myös vastuuta yhteisistä asioista.

Erityisesti Unkaria hän pitää kovana palana.

Soinin mukaan ratkaisu tilanteeseen ei voi olla, että EU päättää uudesta turvapaikanhakijoita koskevasta taakanjakosopimuksesta, kun edellistäkään sopimusta ei ole saatu pantua toimeen. Hänestä jäsenmaiden pitää vapaaehtoiselta pohjalta sitoutua huolehtimaan osuudestaan.

Soini pitää EU:n ja Turkin välistä sopimusta turvapaikanhakijoista ensimmäisenä askeleena. Sopimuksen mukaan Kreikka käännyttää turvapaikanhakijat takaisin Turkkiin. Soinista on hyvä, että pakolaiset otetaan Eurooppaan suoraan pakolaisleireiltä.

– Balkanin läpi juokseminen ei voinut jatkua, hän toteaa.

Soini ennakoi, että kysymys turvapaikanhakijoista tekee tulevista Eurooppa-neuvoston kokouksista vaikeita.