tiistai 26. huhtikuuta 2016

Iltalehti: Sisäministeriö suunnittelee sijoittajille ja huippuosaajille omaa oleskelulupaa - Orpo perustelee: Tahdomme houkutella parhaat osaajat Suomeen

Iltalehti: Sisäministeriö suunnittelee sijoittajille ja huippuosaajille omaa oleskelulupaa - Orpo perustelee: Tahdomme houkutella parhaat osaajat Suomeen 26.4.2016

Suomi haluaa helpottaa oleskelulupien myöntämistä ulkomaisille yrittäjille, sijoittajille ja huippuosaajille, tiedottaa sisäministeriö.

Suomeen halutaan nyt houkutella ulkomaisia yrittäjiä, sijoittajia ja huippuosaamista. Sisäministeriö on asettanut selvityshankkeen, jossa kehitetään Euroopan unionin ulkopuolisista maista tulevien sijoittajien, yrittäjien ja erityisasiantuntijoiden oleskelulupajärjestelmää.

Järjestelmän tarkkoja yksityiskohtia ei ole vielä linjattu. Sisäministeriön tiedotteen mukaan myöhemmin päätetään esimerkiksi se, millaisia sijoituskohteita hyväksytään oleskeluluvan perusteeksi.

- Uuden ajan kasvuyritykset toimivat nopeatahtisessa ympäristössä, jossa käydään kovaa kansainvälistä kilpailua pääomasta ja huippuosaajista. Me emme saa jäädä muista maista jälkeen. Tämä on myös kilpailukykykysymys, sanoo sisäministeri Petteri Orpo sisäministeriön tiedotteessa.

Tällä hetkellä oleskelulupaa ei ole mahdollista saada pelkästään sijoitusten perusteella, vaan hakijalla on oltava esimerkiksi työpaikka tai perheenjäseniä Suomessa.

Myös monissa muissa maissa on kehitetty oleskelulupalainsäädäntöä ulkomaalaisten sijoittajien, kasvuyrittäjien ja huippuosaajien houkuttelemiseksi maahan.

- Maahanmuuttokeskustelu on turvapaikanhakijakriisin vuoksi ollut liian yksipuolista. Tahdomme houkutella parhaat osaajat Suomeen ja tehdä tänne jäämisen yksinkertaiseksi, Orpo perustelee.

"Ei ohituskaistaa varakkaille"

Suomen lainsäädäntö ei tällä hetkellä mahdollista oleskeluluvan myöntämistä Suomeen kohdistuvien sijoitusten perustella.

Hankkeessa selvitetään paras tapa helpottaa ulkomaalaisten kasvuyrittäjien maahanmuuttoa yhtiömuodosta riippumatta. Lisäksi halutaan mahdollistaa oleskeluluvan myöntäminen henkilöille, jotka sijoittavat Suomessa toimiviin yrityksiin.

Sisäministeriö kuitenkin vakuuttaa, että Suomeen kohdistuvien sijoitusten perusteella myönnettävä oleskelulupa ei tarkoittaisi ohituskaistaa varakkaille hakijoille.

Sisäministeriön tiedotteessa sanotaan, että "käytännössä kyse olisi siitä, että jatkossa kolmannen maan kansalainen, joka haluaa sijoittaa Suomeen, voisi myös asua täällä".

Sisäministeriön mukaan selvityshanke liittyy pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelman tavoitteisiin tukea yrittäjyyttä, talouskasvua ja työllisyyttä.

Selvitys laaditaan hallituksen esityksenä, ja se on tarkoitus antaa eduskunnalle vuoden 2017 lopulla.