maanantai 11. huhtikuuta 2016

Ilta-Sanomat: Tapanilan raiskaus: Hovioikeus kovensi tuomioita

Ilta-Sanomat: Tapanilan raiskaus: Hovioikeus kovensi tuomioita 11.4.2016

Helsingin hovioikeus piti tekoa törkeänä raiskauksena ja langetti vanhimmalle syytetylle ehdotonta vankeutta.

Helsingin hovioikeus on korottanut rangaistuksia niin sanotussa Tapanilan raiskausjutussa.

Hovioikeus katsoi kolmen nuoren miehen syyllistyneen törkeään raiskaukseen, kun he ahdistelivat joukolla seksuaalisesti vähän yli 20-vuotiasta naista Helsingin Tapanilassa maaliskuussa 2015.

Hovioikeuden mukaan teko oli törkeä, koska rikoksen tekijöitä oli useita, se tehtiin erityisen nöyryyttävällä tavalla ja rikos oli myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Käräjäoikeudessa teko oli arvioitu perusmuotoiseksi raiskaukseksi. Hovioikeus myös korotti rangaistuksia selvästi ja tuomitsi vanhimman syytetyn ehdottomaan vankeuteen.

Tekoaikaan 18-vuotias Mustafa Nur Mohamed sai hovioikeudessa kaksi vuotta ja neljä kuukautta ehdotonta vankeutta. Kahden alaikäisen syytetyn rangaistukset ovat vuosi ja yhdeksän kuukautta ehdollista vankeutta.

Syytettyjä oli kaikkiaan viisi. Kaksi heistä ei hovioikeuden mukaan kuitenkaan osallistunut tekoon, joten heidän syytteensä hylättiin.

Hovioikeus otti kohtuuttomiin mittasuhteisiin nousseen julkisuuden huomioon rangaistuksia lieventävänä seikkana, kuten käräjäoikeuskin oli ottanut. Hovioikeus ei myöskään löytänyt laissa tarkoitettuja painavia perusteita sille, että alaikäisten alle kahden vuoden rangaistukset olisi langetettu ehdottomina.

Käräjillä kaikille ehdollista

Tapanilan raiskausjutun tuomiot herättivät keskustelua kesällä 2015, jolloin Helsingin käräjäoikeus langetti jutussa ehdollisia vankeusrangaistuksia kolmelle nuorelle miehelle. Monissa puheenvuoroissa ehdollisia rangaistuksia pidettiin lievinä.

Yksi syytetty sai käräjäoikeudessa vuoden ja neljä kuukautta ehdollista, kaksi muuta saivat vuoden mittaiset ehdolliset rangaistukset.

Käräjäoikeus tuomitsi kolmikon perusmuotoisesta raiskauksesta. Kovimman tuomion saanut oli tekoaikaan 18-vuotias. Muut olivat alaikäisiä.

Käräjäoikeus alensi tuomittuja rangaistuksia 3–4 kuukaudella rikosepäilyjen saaman poikkeuksellisen julkisuuden takia. Syytettyjen nimiä, kuvia ja henkilötietoja esimerkiksi levitettiin netissä jo esitutkinnan alkuvaiheessa.

Kahden nuorukaisen syytteet hylättiin kokonaan, koska he eivät oikeuden mukaan osallistuneet raiskaukseen, vaikka olivat tapahtumapaikalla.

Uhria seurattiin junasta

Tuomioon johtanut teko tapahtui Helsingin Tapanilassa maaliskuussa 2015. Viiden 15–18-vuotiaan nuorukaisen joukko lähti seuraamaan uhria, kun hän jäi pois lähijunasta.

Raiskaus tapahtui niin, että uhrista muun muassa pidettiin kiinni, kun kaksi miestä työnsi kätensä hänen housuihinsa ja sormensa emättimeen sekä peräaukkoon.

Ahdistelijat poistuivat paikalta, kun nainen työnsi heidät irti ja huusi apua.