torstai 21. huhtikuuta 2016

HS: Sipilä: Uusi pakolais­sopimus tarvitaan

Helsingin Sanomat: Sipilä: Uusi pakolais­sopimus tarvitaan 21.4.2016
Yle: Pysyvät turvapaikanhakijakiintiöt vai jotain muuta – sisäministerit aloittavat vuosia kestävän urakan tänään
Verkkouutiset: Erkki Tuomioja Ylellä: Rahoituksen poistamista pakolaisia vältteleviltä mailta harkittava

PÄÄMINISTERI Juha Sipilä (kesk) uskoo, että Pohjois-Afrikan ja Euroopan unionin välillä tullaan tarvitsemaan pakolaissopimus.

Libyasta on tullut tänä vuonna jo 25 000 pakolaista Italiaan. Tahti on kiihtynyt sen jälkeen, kun EU ja Turkki sulkivat merireitin Kreikkaan maaliskuun sopimuksellaan.

”Asiasta on puhuttu Eurooppa-neuvostossa paljon, ja tähän täytyy nyt keskittyä. Tilanne on tietysti hankala, koska Libyassa ei ole tällä hetkellä toimivaa hallitusta”, Sipilä sanoo HS:n haastattelussa.

EU:N ja Turkin sopimus on herättänyt arvostelua, mutta Sipilä on siihen lähtökohtaisesti tyytyväinen.

”Sopimuksessa on ongelmia, kuten kaikkien isojen haasteiden ratkaisuissa on. Mutta uskon sen keskittyvän juuri oikeisiin asioihin.”

”Rajoilla on järjestys, apua toimitetaan lähempänä kriisialueita ja ihmisille annetaan paikan päällä toivoa paluusta kotimaahan. Pakolaisia otetaan myös järjestäytyneesti leireiltä.”

Juuri kyvyttömyys auttaa pakolaisia Syyrian naapurimaissa oli EU:n suurin virhe, Sipilä sanoo. Nyt asian pitäisi hänen mukaansa olla kunnossa. Pakolaisleireille on kerätty rahoitusta 10 miljardia euroa ja Turkkia autetaan 6 miljardilla eurolla.

SIPILÄ uskoo, että EU:n ja Turkin sopima enintään 72 000 syyrialaispakolaisen kiintiö on riittävä. Mikäli lisää tarvitaan, kaikkien EU-maiden tulee Sipilän mielestä osallistua.

”Brysselin käytävillä on jo puhuttu, että otetaanko EU:n rahoitusta pois niiltä, jotka eivät taakkaa jaa. Niiden, jotka eivät ole solidaarisia, tulee tavalla tai toisella kantaa osuutensa.”

Muun muassa Puola ja Unkari ovat ilmoittaneet, etteivät ne suostu täyttämään edes sovittuja kiintiöitä.

Sipilä ei tätä hyväksy. Valtiosopimuksia täytyy hänen mukaansa noudattaa hallituksesta riippumatta.

Sipilä myöntää, ettei pakolaisten elämä olisi kovin mukavaa monissa itäisen Keski-Euroopan maissa.

”Ei tietenkään, mutta kyllä asenteiden pitää muuttua Euroopassa.”

SAMALLA kun EU:n eteläraja vuotaa, Suomen itäraja on rauhallinen. Sipilä kertoo olevansa erittäin tyytyväinen Venäjän kanssa saavutettuun sopimukseen, joka rauhoitti Raja-Joosepin ja Sallan rajanylityspaikat.

”Uskon, että tämä oli naapurin kanssa hyvä ja luottamusta vahvistava prosessi.”

Suomen ja Venäjän arvio on nyt se, ettei pakolaisia yritä tulla eteläisempien rajanylityspaikkojen kautta.

”Olemme yhdessä todenneet, ettei ihmisten salakuljetus Venäjän läpi Suomen rajan yli ole kenenkään etu.”

____________________________________________________

Yle: Pysyvät turvapaikanhakijakiintiöt vai jotain muuta – sisäministerit aloittavat vuosia kestävän urakan tänään

EU-komissio esitti Dublin-sääntöjen uudistamista tai hylkäämistä. Ylen tietojen mukaan komission ehdotukset eivät sellaisenaan kelpaa EU-maille.

Euroopan maat lähtevät erimielisinä etsimään ratkaisua, miten turvapaikanhakijoista jatkossa kannettaisiin vastuuta. Sisäministerit kokoontuvat Luxemburgissa.

Diplomaattilähteistä saatujen tietojen mukaan Eurooppa on jakautunut kolmeen: Osa maista haluaa, että koko Eurooppa jakaa vastuun turvapaikanhakijoista. Osa katsoo, että Dublin-sopimusta voidaan korjata ja pahimpaan pulaan joutuneita maita auttaa kriisissä. Kolmas ryhmä ei halua sitoutua vastuunjakoon lainkaan.

Vastuunjakoa kannattavat ne, joihin on tullut paljon turvapaikanhakijoita. Nykymallista pitävät kiinni ne, jotka eivät ole ottaneet lainkaan pakolaisia. Muut maat – myös Suomi – ovat Dublin-sopimuksen korjailun kannalla.

Komissio tarjoaa vastuunjakoa

Komissio esitti Euroopan maille ja parlamentille kahta vaihtoehtoa, joista kumpikaan ei näytä kelpaavan sellaisenaan.

Molemmat komission vaihtoehdot perustuvat siihen, että turvapaikanhakijoita jaettaisiin maiden välillä. Juuri sitovat kiintiöit ovat monelle maalle ongelma.

– Nyt lähdetään etsimään kompromissia. Jotkut kiintiöt siihen ilman muuta tulee, mutta sitten mietitään sitä, mikä olisi kriisi, jossa ne astuisivat voimaan, kokenut EU-diplomaatti ennakoi keskustelua.

Kompromissin pohjalta EU-komissio tekisi varsinaisen lakiesityksen kesäkuussa. Lain säätäminen kestänee vuosia. Samaan aikaan yritetään päättää sekä Dublin-sopimuksesta että EU:n turvapaikkapolitiikan yhtenäistämisestä.

____________________________________________________

Verkkouutiset: Erkki Tuomioja Ylellä: Rahoituksen poistamista pakolaisia vältteleviltä mailta harkittava

Erkki Tuomiojan mukaan EU-maiden on oltava solidaarisia kantaessaan vastuuta turvapaikanhakijoista.

Entinen ulkoministeri, Sdp:n kansanedustaja Erkki Tuomioja katsoo, että EU:n pitää harkita rahoituksen vetämistä pois niiltä mailta, jotka eivät jaa taakkaa turvapaikanhakijakiintiöistä.

– Se on ollut koko ajan siellä taka-ajatuksena ja näin pitääkin olla. Minusta se on ihan oikein. Euroopan unionin täytyy olla solidaarinen yhteisö, muuten se ei toimi, Tuomioja toteaa Ylen Ykkösaamussa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi Helsingin Sanomille, että Brysselin käytävillä harkitaan sellaista vaihtoehtoa, että EU vetäisi rahoitustaan pois niiltä mailta, jotka eivät jaa taakkaa syyrialaispakolaisten kiintiöistä.

– Jos jotkut eivät halua olla mukana kantamassa vastuuta, niin kyllä siitä syntyy seurauksia, jotka voivat tulla esiin juuri tällaisilla taloudellisten välineiden käytöllä, Tuomoja sanoo.

Tuomiojan mukaan tämä koskee myös niitä maita, joissa on ongelmia oikeusturvan ja demokratian kanssa.

– Sama koskee tietysti myös niitä maita, joissa on ongelmia oikeusturvan ja demokratian kanssa, jotka eivät vastaa Euroopan unionin perusperiaatteita. Näissäkin täytyy olla seurauksia.

Tuomiojan mielestä EU:n pitää harkita rahoituksen poistamista, koska unioni tukee tällaisia maita suurilla summilla.