perjantai 1. huhtikuuta 2016

HS: Helsingin Rautatieaseman joukkoraiskauksesta ehdottomat vankeustuomiot

Helsingin Sanomat: Helsingin Rautatieaseman joukkoraiskauksesta ehdottomat vankeustuomiot 1.4.2016

Neljä miestä sai perjantaina ehdottomat vankeustuomiot Helsingin Rautatieaseman raiskaustapauksesta. Miehet olivat pakottaneet heille entuudestaan tuntemattoman naisen sukupuoliyhteyteen kanssaan.

Rikokset tapahtuivat yöaikaan 1. marraskuuta viime vuonna Rautatieaseman tuntumassa.

Ensimmäisenä naisen pakotti sukupuoliyhteyteen 24-vuotias Shakir Hammood Mustafa. Mies sai raiskauksesta kahden vuoden vankeusrangaistuksen.

Muut kolme miestä pakottivat saman naisen sukupuoliyhteyteen kukin vuorollaan toisessa paikassa Rautatieasemaa ensimmäisen raiskaustapauksen jälkeen. Tekoon osallistui myös neljäs mies, jota ei ole tavoitettu.

Jälkimmäiseen joukkoraiskaukseen osallistuneet 23-vuotias Alkarraf Alali Ahmed, 24-vuotias Khaled Ibrahim Ibrahim ja 38-vuotias Hilal Hussein Bessam saivat törkeästä raiskauksesta neljän vuoden vankeustuomiot.

Käräjäoikeuden mukaan kolmikon rikos oli törkeä muun muassa siksi, että tekijöitä oli useita ja rikos tapahtui erityisen nöyryyttävällä tavalla julkisella paikalla useiden henkilöiden katsellessa.

Oikeuden mukaan kaikki tuomitut pakottivat naisen sukupuoliyhteyteen väkivallalla sekä käyttämällä hyväkseen hänen avutonta tilaansa, joka johtui voimakkaasta päihtymyksestä. Joukkoraiskauksessa miehet hyödynsivät oikeuden mukaan myös naisen pelkotilaa.

Miehet kiistivät syytteet.

Ensimmäisestä raiskauksesta tuomittu 24-vuotias mies myönsi sukupuoliyhteyden mutta väitti, että se tapahtui naisen kanssa yhteisymmärryksessä. Nainen kiisti tämän.

Muut miehet kiistivät sukupuoliyhteyden kokonaan.

Käräjäoikeus katsoi raiskausrikokset näytetyksi toteen muun muassa valvontakameratallenteiden, naisen kertomuksen, silminnäkijähavaintojen ja laboratoriotutkimusten perusteella.

Tuomitut joutuvat maksamaan naiselle yhteensä 20 000 euroa korvauksia.

Kolme miehistä on Irakin kansalaisia, yksi on syyrialainen. Syyttäjän mukaan miehet eivät ole asuneet Suomessa kovin pitkään.