maanantai 15. helmikuuta 2016

Yle: Kokoomuksen Satonen arvostelee perheenyhdistämisten tulorajoja suomalaisten osalta

Yle: Kokoomuksen Satonen arvostelee perheenyhdistämisten tulorajoja suomalaisten osalta 15.2.2016

Vihreät kritisoi rajusti hallituksen suunnittelemia muutoksia ulkomaalaislakiin. Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja toivoo, etteivät perheenkokoajille kaavaillut tulorajat koskisi Suomen kansalaisia.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto arvostelee hallituksen valmistelemaa lakimuutosta, jossa perheenyhdistämisiä vaikeutettaisiin muun muassa tulorajoilla. Hänen mukaansa perusoikeuksien toteutumisen ei pitäisi olla kiinni varallisuudesta.

– Vastaisuudessa köyhän perheen lapsella ei ole samanlaista oikeutta perhe-elämään kuin varakkaan perheen lapsella. Tulovaatimukset ovat kohtuuttoman korkeat, myös valtaosa suomalaisista jää rajojen alapuolelle, Alanko-Kahiluoto sanoi Ylen aamu-tv:ssä maanantaina.

Saadakseen puolisonsa Suomeen perheenkokoajalla pitäisi olla vähintään 1 700 euron nettotulot kuukaudessa, ellei oleskelulupaa hakevalla ole työpaikkaa valmiina Suomessa. Jos tulossa on lisäksi kaksi lasta, rahaa pitäisi jäädä verojen jälkeen käteen 2 600 euroa kuussa. Tulorajoja ollaan asettamassa myös Suomen kansalaisille, joiden puoliso hakee täältä oleskelulupaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen korostaa, että ulkomaalaislain muutoksissa on kyse ensisijaisesti akuutin turvapaikanhakijatilanteen ratkaisemisesta. Hänen mukaansa luonnosta tullaan vielä arvioimaan lausuntokierroksen jälkeen.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tulorajan ei pitäisi koskea Suomen kansalaisia, Satonen sanoi aamu-tv:n haastattelussa.

Hallitus on tiukentamassa turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämisiä EU-direktiivin pohjalta. Tarkoituksena on tehdä Suomesta aiempaa vähemmän houkutteleva vaihtoehto etenkin turvapaikanhakijoille, jotka tulevat muualta kuin Euroopasta.

Esitysluonnos ulkomaalaislain muuttamisesta on parhaillaan lausuntokierroksella. Hallitus pyrkii saamaan lain voimaan viimeistään kesällä.