keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Yle: Kielteinen oleskelulupapäätös voi tuoda vihan pintaan – vastaanottokeskusten työntekijät varautuneet

Yle: Kielteinen oleskelulupapäätös voi tuoda vihan pintaan – vastaanottokeskusten työntekijät varautuneet 24.2.2016

Vastaanottokeskusten työntekijät ovat varautuneet turvapaikanhakijoiden aggressiiviseen käyttäytymiseen. Turhautuminen voi nousta pintaan, jos oleskelulupaa tai turvapaikkaa Suomeen ei myönnetä.

Vastaanottokeskuksissa varaudutaan turvapaikanhakijoiden aggressiiviseen käytökseen. Jos kuukausien odottamisen jälkeen turvapaikkapäätös on kielteinen, turhautuminen voi aiheuttaa esimerkiksi vihamielisyyttä tai väkivaltaa.

Suomen Punaisen Ristin Savo-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Kaisu Haataja kertoo, että tilanteita yritetään ennakoida. Jos aggressiivinen käytös kohdistuu esimerkiksi toiseen turvapaikanhakijaan, vihoittelijan asuinpaikka voi muuttua.

– Voi olla, että henkilö vaihtaa vastaanottokeskusta.

Haatajan mukaan SPR:n vastaanottokeskukset pyytävät viranomaisilta kuten esimerkiksi poliisilta apua, jos heidän omat keinonsa eivät riitä aggressiivisten turvapaikanhakijoiden suhteen.

Työntekijöitä koulutetaan

Vastaanottokeskusten työntekijöitä koulutetaan, jotta he osaavat toimia oikein myös vihamielisissä tilanteissa.

Lieksan Märäjälahden vastaanottokeskuksen ohjaaja Esko Tervo kertoo, että työntekijät tekevät töitä pareittain.

– Työntekijöillä on mukanaan piippari, joka hälyttää paikalle vartijan.

Märäjälahdella työskenteleviin ohjaajiin ei ole kohdistettu väkivaltaa.

Kielteisestä turvapaikkapäätöksestä voi valittaa. Kielteisen päätöksen saanut ihminen asuu vastaanottokeskuksessa vielä viikkojen ajan ennen kuin hänet palautetaan kotimaahan tai karkotetaan maasta.

1 200 hakemusta rauennut

Maahanmuuttovirasto on tehnyt 1.1–22.2. turvapaikkapäätöksiä noin 2 700, joista myönteisiä on ollut noin 600. Kielteisiä päätöksiä on tehty noin 300.

Tänä vuonna tutkimatta on jätetty noin 600 tapausta. Tutkimattomiin kuuluvat muun muassa Duplin-tapaukset, joissa vastuu tutkinnasta on toisella EU-maalla.

Noin 1 200 hakemusta on rauennut tänä vuonna. Hakija on joko perunut hakemuksensa tai kadonnut, maahanmuuttovirastosta kerrotaan.