torstai 11. helmikuuta 2016

Yle: Kansanedustaja: "Turvapaikan saaneiden hajasijoitus on huono ajatus – suomalaisetkin pyrkivät näiltä alueilta pois"

Yle: Kansanedustaja: "Turvapaikan saaneiden hajasijoitus on huono ajatus – suomalaisetkin pyrkivät näiltä alueilta pois" 11.2.2016

Työ- ja elinkeinoministeriö haluaisi sijoittaa Suomesta turvapaikan saaneet ihmiset eri puolille maata. Keskustan Katri Kulmuni ja perussuomalaisten Simon Elo kannattivat ajatusta Ylen aamu-tv:ssä, vasemmistoliiton Anna Kontula puolestaan ei.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi eilen keskiviikkona, että se haluaisi hallitusti sijoittaa Suomesta turvapaikan saaneet ihmiset eri puolille maata. Turvapaikan saaneita haluttaisiin suunnata alueille, joilla työtä on tarjolla enemmän kuin muualla, mahdollisesti työvoimapulaakin.

Aiheesta keskustelivat torstaina Ylen aamu-tv:ssä keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni, perussuomalaisten kansanedustaja Simon Elo ja oppositiota edustanut vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula.

Heistä hallituspuolueiden Kulmuni ja Elo pitivät suunnitelmia hyvinä.

– Itse koen, että se, että [turvapaikan saaneita] olisi ympäri maata, on varmasti hyvä asia. Siihen liittyy myös se, että olisi työpaikka, olisi koulupaikka, olisi asunto. Sitä kai myös [työ- ja elinkeinoministeriössä] tarkkaan katsotaan – että kaikki nämä olisivat yhdessä, Kulmuni sanoi aamu-tv:ssä.

Elo: Hajasijoitus ollut perussuomalaisten toive jo kauan

Elon mukaan turvapaikan saaneiden ihmisten hajasijoitus on ollut perussuomalaisten toiveena jo pitkään.

– Aiemmin sitä pidettiin kummallisena ajatuksena, nyt näköjään muutkin kannattavat sitä. Mielestäni tärkeää olisi työvelvoite eli vastineeksi siitä ylläpidosta, mitä turvapaikanhakija saa, pääsisi tekemään sellaisia töitä, jotka eivät haittaisi normaaleja työmarkkinoita, mutta pääsisi kotoutumaan. Työ on hyvin tärkeä kotouttaja. Ei välttämättä tarvitsisi osata vielä kieltä, mutta pääsisi paremmin yhteiskuntaan sisään, Elo jatkoi.

Kontula sen sijaan totesi, että hajasijoittaminen on "todella huono ajatus".

– Kaikkein paras tapa kotouttaa uusia maahantulijoita on se, että heillä on mahdollisuus hyödyntää niitä maanmiesten verkostoja, jotka ovat tulleet maahan jo aiemmin. Tämä on se kansainvälinen kokemus, joka meillä on käytettävissämme.

Kontulan mielestä sekään ei olisi hyvä asia, että "työnnettäisiin kaikki kymmenentuhatta samaan Helsingin lähiöön ja odotettaisiin, että he kotoutuvat siellä keskenään". Arviolta 10 000 viime vuonna Suomeen tullutta turvapaikanhakijaa saa Suomesta turvapaikan.

– Mutta se, että me laitettaisiin keskelle metsää ihminen, missä on ehkä kolme suomalaista, ja odotettaisiin, että ilman yhteisöä, joka vastaanottaa ja auttaa, hän jotenkin kotoutuisi sinne, Kontula arvosteli ministeriön ehdotusta.

"Vallan erikoinen ajatus"

Elo huomautti, että Suomi on pitkälti harvaan asuttu maa.

– On vallan erikoinen ajatus, että tänne tulee turvapaikanhakijoita, jotka saavat oleskeluluvan ja jäävät Suomeen mutta jotka eivät voisi asua samalla alueella kuin suurin osa suomalaisista asuu, hän sanoi.

– Suomalaiset koko ajan pyrkivät näiltä alueilta pois, sen takia, että siellä ei ole työpaikkoja, siellä ei ole elämisen mahdollisuuksia edes sellaisille suomalaisille, joilla on käytössään suomalaiset verkostot, Kontula vastasi Elolle.