maanantai 8. helmikuuta 2016

Talouselämä: Stubb moittii Euroopan pakolaispolitiikkaa: "Tarvitsemme enemmän integraatiota, ei vähemmän integraatiota"

Talouselämä: Stubb moittii Euroopan pakolaispolitiikkaa: "Tarvitsemme enemmän integraatiota, ei vähemmän integraatiota" 8.2.2016

Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoo uutistoimisto Bloombergin haastattelussa, että Euroopan unionin jäsenmaiden pitäisi tiivistää yhteistyötään pakolaiskriisistä selvitäkseen.

"Meidän pitäisi etsiä eurooppalaisia ratkaisuja, ei kansallisia ratkaisuja - ja tällä tarkoitan, että me tarvitsemme enemmän integraatiota, ei vähemmän integraatiota", Stubb sanoo.

"Hallitustenväliset metodit, joita nyt käytämme - muurien rakentaminen, rajojen sulkeminen, kieltäytyminen taakanjaosta, kieltäytyminen rahoituksen kasvattamisesta - johtavat epäoptimaalisiin tuloksiin", Stubb sanoo haastattelussa.

Stubb vaatii haastattelussa Saksan tapaan EU:n ulkorajojen tiukempaa valvontaa. Tämä tarkoittaisi muun muassa sitä, että EU:n ulkopuolelle perustettaisiin paikkoja, joissa selvitetään pakolaisten taustoja ennen heidän pääsyään EU:n alueelle.

Haastattelussa Stubb sanoi myös, että Iso-Britannialle pitäisi antaa erioikeus jättäytyä syvemmän integraation ulkopuolelle. Maa varautuu tänä vuonna kansanäänestykseen siitä, pysyykö se EU:ssa.

"Iso-Britannia on ollut hieman vastahakoinen morsian sen jälkeen, kun se tuli jäseneksi vuonna 1973, ja on hyvä ratkaista jäsenyysasia kerralla."