keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Iltalehti: SPR:n työntekijät turvapaikanhakijoista: "Heitä kohdellaan kuin eläimiä"

Iltalehti: SPR:n työntekijät turvapaikanhakijoista: "Heitä kohdellaan kuin eläimiä" 17.2.2016

Työntekijät kertovat vakavista puutteista vastaanottokeskuksissa ja väittävät SPR:n uhkailevan asiaan puuttuvia työntekijöitä hiljaisiksi.

Iltalehti uutisoi jo tammikuun lopussa väärinkäytöksistä Suomen Punaisen Ristin ylläpitämissä vastaanottokeskuksissa.

Työntekijöitä oli epäilty aiheettomasti suhteista turvapaikanhakijoihin, palkkoja maksettiin myöhässä ja johtajat suhtautuivat epäasiallisesti niin alaisiin kuin asukkaisiin.

Jutun jälkeen Iltalehti sai useita yhteydenottoja SPR:n vastaanottokeskuksissa työskennelleiltä ihmisiltä eri puolilta Suomea. Ongelmia on yhteydenottojen perusteella paljon enemmän kuin aiemmin on kerrottu.

Kahdessa eri vastaanottokeskuksessa työskennellyt nainen on järkyttynyt siitä, miten paljon johtajat uhkailevat ja painostavat työntekijöitä.

- Meille sanottiin, että vaarannamme turvallisuuden jos yritämme oikoa epäkohtia. Meidät vaiennetaan hiljaiseksi.

Masennusta

Työntekijät pelkäävät erityisesti asukkaiden mielenterveyden puolesta. Heidän mukaansa psykologista apua ei ole tarjolla, vaikka sitä on asukkaille pyydetty.

Useat turvapaikanhakijat kärsivät masennuksesta, itkuisuudesta ja toivottomuudesta. Monet eivät saa nukuttua öisin ja heidän vuorokausirytminsä on sekaisin.

- Heillä ei ole mitään syytä nousta ylös. Masentuneisuutta ja itsetuhoisia ajatuksia on paljon. Näiden ihmisten joukossa on paljon traumatisoituneita, jotka tarvitsisivat apua, mutta sitä ei saa. Erityisesti niitä ihmisiä, jotka ovat olleet kiinni elämässä kotimaassaan, kohdellaan epäihmismäisesti. Heitä ei nähdä yksilöinä eikä heitä arvosteta.

- Asukkaita kohdellaan todella huonosti. He itse sanovat, että heitä kohdellaan kuin eläimiä, kuin karjalaumaa. He kuvittelivat, että Suomen Punainen Risti on humanitaarinen järjestö, mutta siellä ei olekaan ihmisen kohtaamisen taitoa, eräs ohjaaja sanoo.

- SPR ei pysty toimimaan vokeissaan arvojensa mukaisesti ja niin, että turvapaikanhakijoilla olisi ihmisoikeudet. Keskuksissa aikuiset miehet itkevät. Apatia ja ihmisten oireilu lisääntyy, toinen työntekijä kertoo.

Lue keskiviikon Iltalehden paperilehdestä tai digilehdestä lisää siitä, millaista kohtelua työntekijät ja turvapaikanhakijat joutuvat SPR:n vastaanottokeskuksissa kokemaan ja miten SPR vastaa rajuihin syytöksiin.