sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Ilta-Sanomat: Niinistöstä uutispommi Venäjällä: Varoitus ”toisesta Turkista” leviää

Ilta-Sanomat: Niinistöstä uutispommi Venäjällä: Varoitus ”toisesta Turkista” leviää 14.2.2016
Ilta-Sanomat: Sisäministeri Orpo pitää Niinistön varoitusta Venäjästä ”toisena Turkkina” aiheellisena: ”Se on hyvin mahdollista”

Venäjän median sunnuntaiaamun luetuimpiin uutisiin kuuluu presidentti Sauli Niinistön varoitus, jonka mukaan Venäjästä itsestään voi tulla hallitsemattoman pakolaisvirran kohde.

VENÄJÄN MEDIAN sunnuntaiaamun luetuimpiin uutisiin kuuluu presidentti Sauli Niinistön varoitus, jonka mukaan Venäjästä itsestään voi tulla hallitsemattoman pakolaisvirran kohde.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti Venäjää koskevan Turkki-vertauksensa MTV:n uutisten haastattelussa Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

– Jos Turkki sulkeutuu tai Turkista tuleva liikenne saadaan hallintaan, hallitsematon liikenne purkautuu jossain muualla ja siinä mielessä Venäjästä voi tulla tavallaan toinen Turkki, Niinistö varoitti MTV:lle.

Niinistön Turkki-vertaus näyttää kolahtaneen ainakin Venäjän mediaan, sillä aihetta koskevat artikkelit ovat ykkösuutisten joukossa sekä Yandexin että Ramblerin hakupalvelussa.

Niinistön lausumaa ovat siteeranneet käytännössä kaikki Venäjän merkittävimmät uutistoimistot, tv-kanavat, lehdet ja uutissivustot. Ainakin toistaiseksi aiheesta löytyy vain neutraalin sävyisiä ja toteavia perusuutisia, joissa Niinistön esittämää varoitusta ja sen mahdollista paikkansapitävyyttä ei ole arvioitu sen tarkemmin.

Venäläismedian otsikot aiheesta ovat seuraavanlaisia:

Suomen presidentti: Venäjästä voi tulla ”toinen Turkki” pakolaisvirran vuoksi

Suomen presidentti varoitti Venäjää mahdollisesta maahanmuuttajien tulvasta

Pakolaisten virta voi siirtyä Venäjälle, Suomen presidentti varoittaa



NIINISTÖ KERTOI lauantaina Münchenissä suomalaistoimittajille myös, että hän oli huomannut pääministeri Dmitri Medvedevinkin kantavan huolta siitä, että pakolaiskriisi koskettaa Venäjää itseäänkin eikä ainoastaan Euroopaa.

Medvedev itse sanoi puolestaan saksalaisen Handelsblattin haastattelussa, että Venäjä on huolissaan Syyriaan ja muualle Lähi-itään menneistä entisen Neuvostoliiton alueelta kotoisin olevista islamilaistaistelijoista, jotka voivat Venäjälle palatessaan olla vakava terroriuhka. Venäjä onkin perustellut Syyrian pommituksia osin juuri sillä, että se haluaa suojella omia kansallisia intressejään ja tuhota juuri näitä Venäjältäkin Syyriaan lähteneitä taistelijoita.

_________________________________________


Ilta-Sanomat: Sisäministeri Orpo pitää Niinistön varoitusta Venäjästä ”toisena Turkkina” aiheellisena: ”Se on hyvin mahdollista”

Sisäministeri Petteri Orpo ei toisaalta usko, että Venäjä haluaa, että siitä tulee läpikulkumaa pakolaisvirroille.

Sisäministeri Petteri Orpo pitää mahdollisena, että Venäjästä itsestään tulee hallitsemattoman pakolaisvirran kohde. Presidentti Sauli Niinistö sanoi MTV:n uutisten haastattelussa Münchenin turvallisuuskonferenssissa, että jos Turkista tuleva liikenne saadaan hallintaan, paine purkautuu jossain muualla ja siinä mielessä Venäjästä voi tulla toinen Turkki.

– Pakolaisia on enemmän kuin koskaan ja kriisit jatkuvat. Sen lisäksi ihmissalakuljetuksesta on tullut valtava bisnes. On hyvin mahdollista ja todennäköistä, että jos Turkin-, Kreikan- ja Länsi-Balkanin reitti menee umpeen, ihmisvirrat lähtevät hakemaan uusia reittejä, Orpo sanoo IS:lle.

Sisäministerin mukaan on mahdollista, että ihmisvirrat siirtyvät keskisen Välimeren reitille Libyasta Italiaan tai Espanjaan.

– Sitten voi olla, että reitit alkavat koukkaamaan idän kautta ja silloin on kyse siitä, että pystyykö tai haluaako Venäjä sen reitin padota. Se on hyvin mahdollista, Orpo arvioi.

Sisäministeri ja Suomen johto ovat käyneet jatkuvaa neuvottelua Venäjän kanssa pohjoisen itärajan tilanteesta. Alkuvuodesta ennätysmäärä ihmisiä on hakenut turvapaikkaa Lapin rajanylityspaikoilla.

– Venäjä tiedostaa tämän mahdollisuuden, mutta en usko, että Venäjä haluaa, että heistä tulisi läpikulkumaa ihan heidän oman turvallisuutensa tähden.

Sisäministeri uskoo, että jos ihmisvirtojen paine siirtyy itään, Venäjä pystyy halutessaan hillitsemään liikehdintää.

– Iso vaara on se, että olemme nähneet, että kun Balkanilla on rakennettu aitoja, ihmiset ovat alkaneet hakea uusia reittejä. Silloin voi olla, että ihmisiä alkaa tulla joko Valko-Venäjän läpi Eurooppaan tai Venäjän läpi Baltiaan tai Suomeen. Kyllä se lisää riskiä, että turvapaikanhakijoita tulisi paljon enemmän Suomeen, Orpo pohtii.

Pakolaisvirta muilta reiteiltä Suomeen tyrehtynyt

Orpon mukaan Suomi käy jatkuvia neuvotteluja Venäjän kanssa, jotta laiton maahantulo idästä Suomeen pystyttäisiin pysäyttämään. Ministeri ei halua kesken neuvotteluiden ottaa kantaa väitteisiin, joiden mukaan Venäjä ohjailisi itärajan kiihtyvää turvapaikanhakijoiden virtaa.

– Olemme ilmaisseet Venäjälle tyytymättömyytemme nykytilanteeseen. Toivon, että löydämme ratkaisun Suomen ja Venäjän välisen rajan tilanteeseen lähitulevaisuudessa.

Tällä hetkellä turvapaikanhakijoiden virta länsirajalla Torniossa on käytännössä täysin tyrehtynyt. Ministerin mukaan se johtuu lisääntyneestä rajavalvonnasta Euroopassa ja siitä, ettei esimerkiksi Suomeen suuntaaville lautoille pääse ilman maahantuloon oikeuttavia asiakirjoja.

Ministeri uskoo, että Eurooppa ei tule kestämään sitä, jos pakolaistilanne kehittyy tänä vuonna samanlaiseksi kuin viime kesänä ja syksynä.

– Suuri huoli on se, mitä kevät tuo tullessaan. Näemme nyt, että Turkista Kreikkaan tulee ennätystahtiin väkeä. Tammikuun aikana sieltä on tullut noin 60 000 henkeä, kun viime vuonna vastaavana aikana määrä oli joitakin tuhansia. Tulijoiden määrän kasvu on huikea ja siksi niiden ponnisteluiden, joita käydään Syyrian sodan ratkaisemiseksi, Turkin kanssa sopimuksen aikaansaamiseksi ja Kreikan rajavalvonnan pystyttämiseksi, on pakko onnistua.

EU mukaan neuvotteluihin palautussopimuksesta

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg on kertonut, että jo ensi viikolla voidaan järjestää ensimmäinen vapaaehtoisten palaajien palautuslento Irakiin. Sisäministerin mukaan enemmistö viime vuonna Suomeen saapuneista reilusta 32 000 turvapaikanhakijasta tulee saamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen.

– Jos onnistumme lennon saamaan Irakiin, niin se on iso päänavaus.

Tällä hetkellä kielteisen päätöksen saaneita ei voida vastoin heidän tahtoaan palauttaa esimerkiksi Irakiin. Siksi Suomen hallitus käy jatkuvia neuvotteluja palautussopimuksen aikaansaamiseksi Irakin kanssa. Sisäministerin mukaan neuvotteluihin yritetään saada nyt vetoapua EU:lta.

– Monilla muilla EU-mailla on sama intressi. Puolentoista viikon päästä on seuraava sisäministereiden neuvoston kokous Brysselissä ja siellä minulla on tarkoitus puhua myös Irak-kysymyksestä, Orpo kertoo.