tiistai 16. helmikuuta 2016

Ilta-Sanomat: Lapin rajavartiostossa ihmetellään: Miksi Suomeen virtaa nyt turvapaikanhakijoita jopa Intiasta?

Ilta-Sanomat: Lapin rajavartiostossa ihmetellään: Miksi Suomeen virtaa nyt turvapaikanhakijoita jopa Intiasta? 16.2.2016

Venäjältä on tullut alkuvuonna turvapaikanhakijoita jo enemmän kuin viime vuonna yhteensä.
Tätä vuotta on kulunut kuusi viikkoa, ja Venäjältä on Suomeen tullut 788 turvapaikanhakijaa.

Viime vuodet luvut on jo ylitetty, viime vuonna Venäjältä tuli Suomeen 694 turvapaikanhakijaa.

Minkä maan kansalaiset sitten tulevat Venäjän kautta Suomeen hakemaan turvapaikkaa?

Rajavartiolaitoksen tilastojen mukaan viime vuonna tulijoita oli 28 eri maasta, nyt Venäjältä on tullut 30 eri maan kansalaisia Suomeen.

Eniten Venäjältä tulee Suomeen afganistanilaisia. Tämän vuoden tilastoissa neljä muuta yleisintä kansalaisuutta Venäjältä tulleiden turvapaikanhakijoiden joukossa ovat Intia, Syyria, Bangladesh ja Kamerun.

Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Jussi Sainio ei osannut sanoa, miksi juuri näiden maiden, ja turvallisena pidettyjen maiden, kansalaisia tulee Venäjän kautta Suomeen.

– Jostain syystä nämä käyttävät Venäjän kautta tulevaa reittiä. Syytä on vaikea sanoa, miksi juuri sieltä kautta ja miksi näitä kansalaisuuksia sieltä tulee.

– Ilmiö alkoi Norjan rajalla viime kesänä. Kun Norja teki omat päätöksensä, kulku hidastui tai estettiin, ja alettiin etsiä uutta reittiä. Ja nyt se on ollut Lapin rajanylityspaikat, Sainio kertoi.

Sainion mukaan yhä useampi Venäjän kautta Suomeen tuleva turvapaikanhakija on ollut Venäjällä vain läpikulkumatkalla.

– Viime vuonna turvapaikanhakijoista noin neljännes oli asunut tai oleskellut Venäjän alueella pitemmän aikaa, ja loput käyttivät Venäjää kauttakulkumaana.

– Nyt Venäjää käytetään yhä enemmän kauttakulkumaana. Ihan tarkkoja lukuja en osaa sanoa. Suhde on muuttumassa. Pienempi osa on niitä, jotka ovat oleskelleet Venäjällä pidemmän aikaa, Sainio totesi

Lapin raja-asemille on alkuvuonna tullut turvapaikanhakijoita suhteellisen tasaiseen tahtiin.

– Sallan kautta tulee 10–20 turvapaikanhakijaa päivässä ja Raja-Joosepin kautta normaalimäärä on viisi per päivä, Sainio totesi.

Viime sunnuntaihin mennessä Suomesta on alkuvuonna hakenut turvapaikkaa kaikkiaan 1435 ihmistä, joista siis vajaat 800 on tullut Suomeen Venäjän kautta.