maanantai 15. helmikuuta 2016

HS: Turvapaikanhakijoille tarjotaan työtä mobiilipalvelun avulla

Helsingin Sanomat: Turvapaikanhakijoille tarjotaan työtä mobiilipalvelun avulla 15.2.2016

Uuden palvelun tarkoituksena on löytää mielekästä tekemistä oleskelulupapäätöksen odottajille

Oleskelulupapäätöstä odottaville turvapaikanhakijoille yritetään löytää mielekästä tekemistä uuden mobiilipalvelun avulla.

Kotouttamisen edistämiseen tähtäävässä palvelussa on ensi vaiheessa tarjolla noin viisikymmentä harjoittelu- ja työpaikkaa. Harjoittelupaikkoja ovat tarjonneet jo Finlayson, SEK, KSF Media sekä Faro- ja Blue Peter -ravintolat, kerrotaan palvelun tiedotteessa.

Työ voi olla mitä tahansa tekemistä, jonka avulla turvapaikanhakija voi tuntea itsensä osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Työ- tai harjoittelupaikka voi säilyä senkin jälkeen, kun turvapaikanhakija on saanut oleskeluluvan.

Korvauksena tehdystä työstä yritysten toivotaan tarjoavan turvapaikanhakijalle vähintään maksuttoman työmatkan, aterian ja työtodistuksen.

Recommend a refugee -niminen palvelu on kehitetty Suomessa ja Hollannissa. Palvelua hallinnoi Suomen Punainen Risti, joka kehittää sitä yhdessä HBL Huvudstadsbladetin ja markkinointiviestintäyritys SEKin kanssa.

Palvelua testataan Vantaan Auramon vastaanottokeskuksessa asuvien kanssa.

Keskuksen asukkaiden ammatti- ja kielitaidon kartoituksessa selvisi, että lähes 30 prosenttia asukkaista puhuu englantia. Lisäksi heillä on laajaa ammatillista osaamista. Auramosta löytyy muun muassa mekaanikkoja, partureita, automaalareita, kokkeja ja rakennusmiehiä. Turvapaikanhakijoista kaksi on lääkäreitä.

Auramon asukkaat alkavat rekisteröityä palveluun tällä viikolla. SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piirin toiminnanjohtajan Petri Kaukiaisen mukaan kokeilua aiotaan laajentaa myös Porvooseen tai Raaseporiin.