torstai 25. helmikuuta 2016

HS: Huoli turvapaikanhakijoiden määrästä kasvaa – Suomi miettii aseistettuja varusmiehiä rajavartijoiden avuksi

Helsingin Sanomat: Huoli turvapaikanhakijoiden määrästä kasvaa – Suomi miettii aseistettuja varusmiehiä rajavartijoiden avuksi 25.2.2016

Huoli itärajan yli Suomeen saapuvista pakolaisista ei hellitä.

Hallituksen maahanmuuttotyöryhmässä on ryhdytty HS:n tietojen mukaan pohtimaan jo aseistettujen varusmiesten ja reserviläisten käyttöä rajavartijoiden apuna.

Voimankäyttö olisi dramaattinen toimenpide ja edellyttää lainmuutoksia. Nykylain mukaan Puolustusvoimat ei voi antaa aseellista apua Rajavartiolaitokselle rauhan aikana.

Asiasta on toistaiseksi vasta keskusteltu. Mahdollisten lainmuutosten valmistelu kuuluu sisäasianministeriölle.

Uhkakuva on, että itärajaa vartioivat rajavartijat ja poliisivoimat eivät riitä, jos hallitsematon turvapaikanhakijoiden vyöry alkaa koko rajan pituudelta.

”Lainsäädännön muutos tarvitaan. Lainsäädäntömme ei ole tämän hetken mahdollisten tilanteiden tasalla”, sanoo virkamieslähde.

Venäjältä on tullut turvapaikanhakijoita Suomeen toistaiseksi vain Lapin kahden raja-aseman, Sallan ja Raja-Joosepin kautta. Toistaiseksi ihmisiä on tullut yhteensä noin tuhatkunta.

Suomen ja Venäjän välisissä neuvotteluissa on yritetty saada vuotava raja jälleen pitämään, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Huoli on, että esimerkiksi talven jäljiltä pitkä idän maastoraja alkaisi pettää ja tuhansittain ihmisiä hakeutuisi Venäjän puolelta Suomeen. Se on uhkakuva, johon viranomaisten täytyy varautua.

Virkamiehet ovat haluttomia asiaa kommentoimaan.

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti sanoo, että valmistelutyö kuuluu sisäministeriölle.

”Sisäministeriön pitää olla tässä aloitteellinen, jos asiaa lähdetään viemään eteenpäin. Me annamme sitten lausunnon”, Juusti sanoo.

Poliisi voi pyytää nyt puolustusministeriöltä aseellista virka-apua esimerkiksi valtion isojen kokousten turvaamiseen tai terrorismin torjuntaan.

Virka-apua voi antaa kuitenkin vain vakituinen henkilöstö, eivät varusmiehet eivätkä reserviläiset.

Rajajoukoilla on tietysti välitön rooli itärajalta mahdollisesti purkautuvan pakolaisvirran hallinnassa. Rajavartiostolla on noin 12 000 reserviläisen joukko.

Puolustusministeriö on esittänyt myös täydennyspoliisijärjestelmää poliisin avuksi. Ehdotus ei ole lähtenyt lentoon. Idea olisi käyttää sotilaspoliisikoulutuksen saaneita poliisin reservinä.

Slovenian parlamentti antoi maanantaina armeijalle väliaikaisen voimankäyttöoikeuden Kroatian rajalta tulevia turvapaikanhakijoita vastaan.

Voimankäyttö on sallittua vain hätätilanteessa ja kansalaisten turvallisuuden ollessa uhattuna.