sunnuntai 21. helmikuuta 2016

HS: Hallitus haluaa rajata maahantulijoiden sosiaaliturvaa – tilalle kotouttamisraha

Helsingin Sanomat: Hallitus haluaa rajata maahantulijoiden sosiaaliturvaa – tilalle kotouttamisraha 21.2.2016
MTV: HS: Hallitus haluaa rajoittaa oleskeluluvan saaneiden sosiaaliturvaa – "On nähtävä aktiivisina yksilöinä"

Hallitus haluaa rajoittaa oleskeluluvan saaneiden sosiaaliturvaa. Sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteilla olevan esityksen mukaan oleskeluluvan saaneet irrotettaisiin asumisperusteisesta sosiaaliturvasta. Se korvattaisiin kotouttamisrahalla.

Kotouttamisraha olisi lähtökohtaisesti perustoimeentulotuen suuruinen eli 485,50 euroa kuukaudessa yksin asuvalta, mutta sitä voitaisiin alentaa jopa 40 prosenttia eli 291 euroon, jos maahanmuuttaja ei osallistu kotouttamistoimiin.

Tuen saamisen edellytyksenä on ilmoittautuminen työvoimaviranomaisille.

Alemman sosiaaliturvan vaatimus sisällytettiin syksyllä hallituksen turvapaikkapoliittiseen toimenpideohjelmaan sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps) esityksestä.

Mäntylän mukaan kotouttamiseen haetaan nyt uutta ajattelutapaa. ”Minua häiritsee, miten oleskeluluvan saaneista tehdään uhreja, vaikka he ovat aikuisia, vastuullisia ihmisiä. Me tarjoamme heille tiettyjä mahdollisuuksia, ja jos eivät niihin tartu, ovat itse vastuussa päätöksestään.”

”Jos minä lähden ulkomaille asumaan, en oleta, että joku tulee tarjoamaan koko paletin kieliopinnoista lähtien. Aikuisen ihmisen kuuluu ottaa vastuuta, on hän Irakista tai Suomesta”, Mäntylä sanoo.

Jo tällä hetkellä kantasuomalaiset nuoret voivat menettää pariksi kuukaudeksi 40 prosenttia toimeentulotuesta, jos he eivät osallistu viranomaisten aktivointitoimiin.

”On vaikea nähdä, miksi samoja velvoitteita ei voisi käyttää oleskeluluvan saaneisiin. Jos oleskeluluvan saanut ei ole aktiivinen ja ota vastuuta kotouttamisestaan, me voimme pudottaa kotouttamisrahaa tietyksi ajaksi ja katsoa aktivoituuko hän”, Mäntylä sanoo.

”Raha ei saa olla automaatti, jonka saa tekemättä mitään.”

Kotouttamisrahan uudistamisella halutaan myös päästää eroon nykyisestä sekavasta tukijärjestelmästä, jossa eri tuuteista maksettavan rahan kokonaiskäyttöä on vaikea seurata.

Mäntylä sanoo, että vaikka kotouttamisrahajärjestelmä kohdistetaan suuren massaan, yksilöllinen tilanne otetaan huomioon.

Työikäisten nuorten miesten kotouttamiselle asetetaan erilaiset odotukset kuin eläkeikäisille. Varallisuuskin pitää ottaa huomioon. Mäntylä ei vierasta Tanskan malliakaan, että varallisuutta voidaan takavarikoida tulijoiden ylläpidon maksamiseksi.

Toisaalta uudistuksessa on kysymys Suomen vetovoimatekijöiden poistamisesta, Suomen kantokyvystä ja sosiaaliturvan kustannuksista.

”Jos me emme tee mitään, mikään maailmankaikkeuden raha ei tule tähän riittämään.”

Maahanmuuton satojen miljoonien eurojen kustannukset pitäisi Mäntylän mukaan rahoittaa velkarahalla budjettikehysten ulkopuolelta. Ministeriäkin kalvaa pelko, mistä sadat miljoonat kehysten sisältä kaivettaisiin.

”Pelkään kaikista eniten, että joudutaan leikkaamaan pienituloisilta ihmisiltä, jotka jo nyt ovat tosi tiukoilla. Heitä pitäisi pystyä suojaamaan, meillä on sosiaalinen vastuu.”

Uusi lainsäädäntö kotouttamisrahasta piti saada keväällä voimaan, mutta se viivästyy.

Hanke osoittautui odotettua vaikeammaksi, koska siinä yhdistyvät työ- ja elinkeinoministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön toimet. Hanke on tukevasti perussuomalaisten käsissä, sillä TEM:n puolella vastuussa on työministeri Jari Lindström.

_____________________________________________________

MTV: HS: Hallitus haluaa rajoittaa oleskeluluvan saaneiden sosiaaliturvaa – "On nähtävä aktiivisina yksilöinä"

Hallitus haluaa rajata oleskeluluvan saaneiden sosiaaliturvaa, kertoo Helsingin Sanomat.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on valmisteilla esitys, jonka mukaan oleskeluluvan saaneet irrotettaisiin asumisperusteisesta sosiaaliturvasta. Se korvattaisiin kotouttamisrahalla.

Kotouttamisraha olisi lähtökohtaisesti perustoimeentulotuen suuruinen eli 485,50 euroa kuukaudessa yksin asuvalta. Summaa voitaisiin kuitenkin alentaa jopa 40 prosenttia, jos maahanmuuttaja ei osallistu kotouttamistoimiin. Kotouttamisrahan saannin edellytyksenä olisi ilmoittautuminen työvoimaviranomaisille.

Alemman sosiaaliturvan vaatimus oli mukana syksyllä laaditussa hallituksen turvapaikkapoliittisessa toimenpideohjelmassa. Muutosta esitti silloin sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.).

Jo nyt suomalaisnuoret voivat menettää pariksi kuukaudeksi 40 prosenttia toimeentulotuesta, jos he eivät osallistu viranomaisten aktivointitoimiin.

Tavoitteena selkeys ja aktivointi

Ministeri Mäntylä kertoo MTV:lle, että uudistuksen taustalla on pyrkimys selkeyttää oleskeluluvan saaneiden sosiaaliturvan ja kotoutuksen rahoitusta.

– Tällä hetkellä maksajina on eri tahoja, ja rahat on jaettu useisiin eri ministeriöihin ja useisiin eri kanaviin. Halusimme lähteä hakemaan tällasta selkeyttä tähän järjestelmään, Mäntylä kertoo.

Mallia kotoutusrahaan on otettu toimeentulotuesta.

– Meillä on olemassa jo toimiva järjestelmä meidän sosiaaliturvajärjestelmän sisällä. Lähdemme sitten sen kautta kotouttamisrahaa rakentamaan.

Käytännön maksuliikenteen hoito ja tuen saamisen kriteerien valvonta siirretään Kansaneläkelaitokselle. Ministeri toivoo uuden tukimallin myös aktivoivan oleskeluluvan saaneita.

– Meidän on nähtävä oleskeluluvan saaneet aktiviisina yksilöinä, joilla on itselläkin vastuu ja velvollisuus kotoutumisestaan. Voi opiskella omaehtoisesti kieliä tai jotakin muuta, eli tehdä toimenpiteitä itsenäisestikin, ilman suomalaisen yhteiskunnan velvoitetta kustantaa koko pakettia heille, ministeri Mäntylä pohtii.

Uudistus tulee ministerin mukaan voimaan tämän vuoden aikana.