torstai 14. tammikuuta 2016

Yle: Kymmenesosa peruu turvapaikkahakemuksensa

Yle: Kymmenesosa peruu turvapaikkahakemuksensa 14.1.2016

Kylmyys ja kuukausien yksinäinen odotus on liikaa monille toiveikkaana matkaan lähteneille. Viime vuonna 3200 turvapaikkahakemusta raukesi, pääasiassa siksi että hakija perui hakemuksensa itse. Rovaniemeltä kotiin on palannut joitakin kymmeniä irakilaisia ja lisää on lähdössä.

Rovaniemellä yli 20 asteen pakkaset ovat jatkuneet päiväkausia. Poliisiaseman eteisessä värjöttelevä Omar odottaa pääsyä poliisin pakeille, turvapaikkakuulusteluun. Kuulustelussa hän aikoo ensi töikseen peruuttaa turvapaikkahakemuksensa. Bagdadissa asuva sydänsairas äiti on kärsinyt veritulpista, Omar kertoo.

– Kun kerroin että haluan palata, äiti ihmetteli, mutta äidin vointi on tärkeämpi asia kuin minun tulevaisuuteni Suomessa, Omar sanoo. Hän jatkaa, että äiti on saatava hoitoon Jordaniaan tai Libanoniin, ja perheen ainoan pojan on nyt autettava.

Viime vuonna noin 3200 turvapaikkahakemusta raukesi, suurin osa niin että turvapaikanhakija perui hakemuksensa itse. Monet kertoivat syyksi lähiomaisen sairastumisen, vaikka mitään syytä ei paluuaikeille tarvitsisi esittää.

Useimmat palaavat omalla rahalla

Rovaniemeltä on palannut muutamia kymmeniä irakilaisia omin rahoin ja omin avuin, kertoo Rovaniemen vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Rauno Savela. Lisäksi muutamat rahattomat lähtevät lähiviikkoina Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) avustuksella. Irakilaiselle voidaan maksaa 1000 euron paluutuki, mutta matkajärjestelyt vievät siinä tapauksessa joitakin viikkoja.

Omar kertoo, että puolet irakilaiskämppiksistä entisen emäntäkoulun asuntolassa Pöykkölässä suunnittelee lähtöä. Savelan tieto on, että asuntolan asukkaista kymmenesosa on perunut turvapaikkahakemuksensa.

– Suomi ja Irak ovat niin erilaisia. Suomessa on kylmä, meillä ei ole yhteistä kieltä paikallisten kanssa, täällä on yksinäistä, kun Irakissa aikaa vietettiin ystävien kanssa, Omar aprikoi lähtöjen syitä. Rovaniemessä ja Bagdadissa ei tunnu olevan muuta samaa kuin kaupunkia halkova joki.

Turkista lähdettiin ja sinne palataan

Bagdad ei ole muuttunut muutamassa kuukaudessa turvallisemmaksi ja 24-vuotias Omar sanookin ottavansa riskin kun palaa sinne, äidin vastustuksesta huolimatta. Hän kertoo monien irakilaistuttujensa palaavan Turkkiin, josta he aikoinaan lähtivätkin.

– Arkielämä Turkissa on irakilaisille tutumpaa, mutta tulevaisuus siellä on epävarma. Lähdimme Suomeen juuri siksi, että saisimme opiskella ja tehdä töitä, Omar miettii nyt pettyneenä.

Vastaanottokeskuksessa lähtijöiden kanssa jutellut Rauno Savela sanoo, että lähdön syitä ei tentata, vaan "luotetaan että aikuiset ihmiset osaavat oman elämäntilanteensa arvioida”. Matkan järjestelyissä apua tarvitseville yritetään sitä antaa.

– Osalla on ollut vääränlainen kuva tästä maasta, he ovat jostain saaneet tietoa nopeista turvapaikkapäätöksistä. Monille on tullut yllätyksenä, että kun hakijoita on ollut näin paljon, niin se ei tapahdukaan hetkessä.