torstai 7. tammikuuta 2016

Kansan Uutiset: ”Tiedämmekö todella?” – Soiniko ei rasisti, kysyy professori

Kansan Uutiset: ”Tiedämmekö todella?” – Soiniko ei rasisti, kysyy professori 7.1.2016
Uusi Suomi: Suora syytös Timo Soinille – ”Kissa nostettiin pöydälle”
Yle: Ihmisoikeusprofessori testaisi kansanedustajien rasismiasenteet
Uusi Suomi: Somalit avautuvat Timo Soinille: ”Jos haluaa eroon rasistileimasta...”

Perustuslakiblogi: Martin Scheinin: Soiniko ei rasisti?

Martin Scheinin esittää rasististen asenteiden kyselylomaketta kansanedustajille.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini loukkaantuu aina, kun hänen vihjaillaan vähintään sallivan rasismin puolueessaan. Tiedämmekö todella, ettei Soini ole rasisti, kysyy professori Martin Scheinin kirjoituksessaan Perustuslakiblogissatorstaina.

”Jos Soini olisi valinnut puolensa ja haluaisi sellaisen julkisuuskuvan, ettei rasismiepäilyille jää sijaa, hän kehuisi vähemmän kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tuomittua Jussi Halla-ahoa ja ei toistelisi uskollisuuttaan lontoolaiselle huligaanijalkapalloseura Milwallille”, Scheinin perustelee kysymystään.

Professorin mukaan Soinille on tärkeää, että hänen puolueensa kannattaja voi valita kahden keskenään ristiriidassa olevan linjan välillä ja silti uskoa, että Soini olisi juuri hänen kanssaan samaa mieltä. Scheinin toteaa, että romaanin 1984 kirjoittanut George Orwell käytti tähän mekanismiin perustuvasta puoluepropagandasta termiä “doublethink”. Orwellin kirjoitusten taustalla oli myös natsien propagandaministeri Joseph Göbbelsin todellinen esimerkki tietoisesti rakennetusta kaksoisviestinnän strategiasta.

Scheinin ehdottaa, että olisi korkea aika kehittää Suomen oloihin sopiva tieteellisesti perusteltu rasististen asenteiden kyselylomake ja lähettää se kaikille kansanedustajille. Hänestä on häkellyttävää, etteivät nopeasti yleistyneet vaalikoneet ole jo sisältäneet tällaista osiota.

”Ei uskalla tai halua puuttua”

Perussuomalaisten yhteydestä vihapuheiden laajenemisesta vihatekoihin kirjoitti edellinen ulkoministeri Erkki Tuomioja blogissaan tiistaina.

”Ennen kaikkea on kyse siitä, että Suomessa mielipideilmastoa on koko ajan muokattu siihen suuntaan, että tällaisesta puheesta on nyt tullut salonkikelpoista. Väitän että suurin syy tähän on hallituspuolue perussuomalaisten johto, joka ei ole heikkouttaan ja/tai opportunistisuuttaan uskaltanut ja/tai halunnut puuttua siihen, miten sen riveissä avoimesti osallistutaan erilaisen vihapuheen levittämiseen, samoin kuin se että muut hallituspuolueet eivät siihen ole myöskään halunneet puuttua niin kauan kun perussuomalaiset seisovat hallituksen linjausten takana.”

________________________________

Yle: Ihmisoikeusprofessori testaisi kansanedustajien rasismiasenteet

Kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin haluaa testata kansanedustajien rasistiset asenteet. Scheinin kirjoittaa Perustuslakiblogissa, että nyt olisi korkea aika kehittää Suomen oloihin sopiva tieteellisesti perusteltu rasististen asenteiden kyselylomake ja lähettää se kaikille kansanedustajille.

hmisoikeuskysymyksiin erikoistunut Scheinin pitää hämmästyttävänä, että esimerkiksi nopeasti yleistyneet vaalikoneet eivät ole jo sisältäneet tällaista rasistisia asenteita testaavaa osiota.

– Olisi kertakaikkisen upeaa, jos lopputulokseksi saataisiin, ettei Suomen eduskunnassa ole rasisteja, Scheinin toteaa.

Scheinin kyseenalaistaa Timo Soinin toiminnan

Scheinin nostaa Perustuslakiblogissa esille perussuomalaisten puheenjohtajan, ulkoministeri Timo Soinin toiminnan.

Scheinin kirjoittaa, että kun vain joku vihjaisee, että perussuomalaisilla olisi pyykki pestävänään rasismin ja ulkomaalaisvastaisuuden tahroista, niin Soini uhriutuu ja näyttelee henkilökohtaista loukkaantumista ja vetoaa siihen, että ”kaiiki minut tuntevat tietävät, että minä en ole rasisti”

Scheinin kysyy, että tiedämmekö todella?

– Jos Soini olisi valinnut puolensa ja haluaisi sellaisen julkisuuskuvan, ettei rasismiepäilylle jää sijaa, hän kehuisi vähemmän kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tuomittua Jussi Halla-ahoa ja ei toistelisi uskollisuuttaan lontoolaiselle huligaanijalkapalloseura Millwallille, Scheinin ripittää ulkoministeriä.

________________________________

Martin Scheinin: Soiniko ei rasisti?

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja ulkoministeri Timo Soini on tarkka julkisuuskuvastaan. Ei niin, että kuvan pitäisi olla kaunis, terävä tai edes totuudenmukainen, vaan ennemmin, että kuva näkyy kauas ja laajalle, vaikka vähän rakeisena tai jopa sumeana.

Kun vain joku vihjaisee, että perussuomalaisilla olisi pyykki pestävänään rasismin ja ulkomaalaisvastaisuuden tahroista, Soini uhriutuu ja näyttelee henkilökohtaista loukkaantumista: ”Kaikki minut tuntevat tietävät, että minä en ole rasisti.”

Tiedämmekö todella? Jos Soini olisi valinnut puolensa ja haluaisi sellaisen julkisuuskuvan, ettei rasismiepäilyille jää sijaa, hän kehuisi vähemmän kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tuomittua Jussi Halla-ahoa ja ei toistelisi uskollisuuttaan lontoolaiselle huligaanijalkapalloseura Milwallille.

Soini kehuu olevansa ”Milwallin mies” ja uhriutuu yhdessä rasismista syytettyjen Milwallin kannattajien kanssa lainaamalla heitä: ”Millwallin kannattajien laulu on: No one likes us, we dont care.”

Soinin kommentti Halla-ahon haastattelusta on myötäsukainen: ”Kokonaisuus ei ollut hassumpi” ja ”maahanmuuttokysymyksissä Halla-aho on yksi parhaista”.

Soinille on tärkeää, että hänen puolueensa kannattaja voi valita kahden keskenään ristiriidassa olevan linjan välillä ja silti uskoa, että Soini olisi juuri hänen kanssaan samaa mieltä. George Orwell käytti tähän mekanismiin perustuvasta puoluepropagandasta termiä “doublethink”, mutta hänen kirjoitustensa taustalla oli myös propagandaministeri Joseph Göbbelsin todellinen esimerkki tietoisesti rakennetusta kaksoisviestinnän strategiasta. Symbolinen viestintä – esimerkiksi pilakuvien tai pelkän logon kautta – on tunnistettu vihapuheen muoto. Kun esimerkiksi Ranska ja Saksa ovat kriminalisoineet natsien keskitysleirien ja holokaustin kieltämisen tai vähättelyn, ajatuksena ei ole ollut säätää valehtelu rangaistavaksi. Ennemmin kyse on siitä, että hirmutekojen vähättely tai niillä naureskelu on haluttu identifioida syrjintään tai väkivaltaan kehottamisen nykyaikaiseksi muodoksi. Symbolisen puheen kriminalisointi johtaa vaikeisiin rajanveto-ongelmiin suhteessa sananvapauteen, kuten muun muassa Espanjan kokemus terrorismin ihannoinnista on osoittanut, kun esimerkiksi baskivankien valokuvien julkista esittämistä on voitu kohdella rikoksena. Sananvapaus on ihmisoikeus ja eräs demokraattisen yhteiskunnan kulmakivistä. Ongelman vaikeus ei silti saa johtaa sen kieltämiseen.

Eurooppalaiseen sananvapauskäsitykseen kuuluu myös vastuu sananpauden käytöstä. Jos puhe asiayhteydessään ymmärrettynä muodostuu kehottamiseksi väkivaltaan tai syrjintään, siitä tulee seurata rikosoikeudellinen vastuu, myös silloin kun viestintä on ollut luonteeltaan symbolista ja on tapahtunut sosiaalisessa mediassa.

Soinin pitkäaikainen edeltäjä ulkoministerinä, Erkki Tuomioja kirjoitti rohkeasti blogissaan (5.1.), että suurin syy rikollisen vihapuheen yleistymiseen Suomessa on ”hallituspuolue Perussuomalaisten johto”. Siinä on kissa pantu pöydälle.

Miksi Suomen ulkoministeri esiintyi jääkiekon nuorten MM-kisojen loppuottelussa Milwallin nappi takissaan? Kuinka monta viestiä tuohon eleeseen sisältyy?

Sen sijaan että jatkamme keskustelua siitä, onko Soini todellakin itse rasisti vai ehkä ainoastaan haluton puuttumaan rasismiin, olisi korkea aika kehittää Suomen oloihin sopiva tieteellisesti perusteltu rasististen asenteiden kyselylomake ja lähettää se kaikille kansanedustajille. On oikeastaan aika häkellyttävää, etteivät nopeasti yleistyneet vaalikoneet ole jo sisältäneet tällaista osiota. Nyt vaalien välillä olisi hyvä rakentaa sellainen. Olisi kertakaikkisen upeaa, jos lopputulokseksi saataisiin, ettei Suomen eduskunnassa ole rasisteja.

____________________________________

Uusi Suomi: Somalit avautuvat Timo Soinille: ”Jos haluaa eroon rasistileimasta...”

Suomen Somalialaisten liitto kommentoi mikroblogipalvelu Twitterissä perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soiniin kohdistuneita rasistiväitteittä.

–Jos Timo Soini haluaa eroon rasistileimasta, kannattaa kehua vähemmän Jussi Halla-ahoa, Somalialaisten liitto kirjoittaa.

Liitto huomauttaa, että Soini ei ole ottanut selkeästi eroa Halla-ahon sanomisiin.

Halla-aho tunnetaan maahanmuuttajiin kriittisesti suhtautuvana poliitikkona, joka on tällä hetkellä Euroopan parlamentin jäsen ja toimi aikaisemmin kansanedustajana.

Somalialaisten liitto linkkasi keskusteluun Uuden Suomen tänään torstaina julkaiseman jutun, jossa valtio-oikeuden ja kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin käsitelee Timo Soinia.

–Soiniko ei rasisti? Scheinin kysyi.

Hän kirjoittaa, että jos Soini haluaisi rasismiepäilyistä vapaan julkisuuskuvan, hän kehuisi vähemmän puolueensa europarlamentaarikkoa Jussi Halla-ahoa.

Somalialaisten liitto otti myös kantaa vastaanottokeskuksiin kohdistuneisiin polttopulloiskuihin.

–Systemaattinen haluttomuus luokitella esim. nämä polttopulloiskut terroriksi on suorastaan käsittämätöntä ja kertoo siitä, että terrorismi sinnikäästi halutaan mieltää vain islamismiin liittyväksi, Somalialaisten liitto kirjoitti.