lauantai 30. tammikuuta 2016

Ilta-Sanomat: Tutkija turvapaikanhakijoiden raiskausepäilyistä: Kaikki eivät käsitä rikoksen vakavuutta

Ilta-Sanomat: Tutkija turvapaikanhakijoiden raiskausepäilyistä: Kaikki eivät käsitä rikoksen vakavuutta 30.1.2016

Kaikki raiskausrikoksista epäillyistä turvapaikanhakijoista eivät ymmärrä tekonsa vakavuutta, arvioi Lähi-idän ja islamin tutkija Susanne Dahlgren. Hän uskoo, että valistus- ja koulutustoimet alkavat purra pikkuhiljaa.

MARRASKUUN lopusta lähtien turvapaikanhakijoille on kerrottu vastaanottokeskuksissa muun muassa naisten asemasta Suomessa ja seksuaalirikoksista Suomen lainsäädännössä. Myös poliisi on kiertänyt vastaanottokeskuksissa pitämässä perehdytystilaisuuksia.

Lisäksi turvapaikanhakijoille on räätälöity tasa-arvoa, seksuaaliterveyttä ja seksuaalioikeuksia käsittelevä mobiilisovellus.

Maahanmuuttovirasto on myös jakanut lehtistä, jossa kerrotaan muun muassa, että Suomessa miehillä ja naisilla on samat oikeudet. Lehtisessä muistutetaan, että jos lähestymisyrityksille sanotaan ”ei”, niin henkilön tahtoa on kunnioitettava tai muuten syyllistyy rikokseen.

Ensi viikolla sisäministeriö julkaisee turvapaikanhakijoille videomateriaalia, jossa käsitellään myös seksuaalikasvatusta.

Yllä olevalta videolta voit katsoa koosteen poliisin tiedotustilaisuudesta, jossa käsiteltiin ulkomaalaisiin kohdistuvia rikosepäilyjä. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi perjantaina, että raiskausrikoksista epäiltyjä turvapaikanhakijoita on yhteensä 25. Lisäksi 22 turvapaikanhakijaa on epäiltynä seksuaalisesta ahdistelusta ja kaksi epäiltynä pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.


LÄHI-IDÄN ja islamin tutkija Susanne Dahlgren Tampereen yliopistosta sanoo, että valistustoimet ovat oikeansuuntaisia ja ne alkavat pikkuhiljaa purra.

– Uskon, että selkeä valistus tuottaa tulosta. On hirvittävää, että kaikki näistä raiskaajista eivät edes käsitä, miten vakavan teon he ovat tehneet. Hyvä esimerkki on tämä Hesperian puiston raiskaaja, joka pyysi Facebook-ystäväkseen juuri raiskaamaansa naista ja jäi sen vuoksi kiinni, Dahlgren sanoo.

Marraskuussa noin 20-vuotias mies vangittiin epäiltynä törkeästä raiskauksesta. Epäilty rikos tapahtui aamuyöllä Hesperianpuistossa Helsingin Töölössä. Iltalehden tietojen mukaan tekijä oli hiljattain Suomeen tullut turvapaikanhakija.

– Afganistanissa on sellainen hirvittävä käytäntö, että jos tyttö tulee raiskatuksi, se voidaan sovittaa sillä, että raiskaaja menee naimisiin tytön kanssa. On mahdollista, että Suomeen on saapunut sellaisiakin tyyppejä, jotka luulevat, että tämä käytäntö on myös Suomessa, Dahlgren miettii.