sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Ilta-Sanomat: Juha Sipilä Ylellä: Ei turvapaikanhakijoita Kempeleen-kotiin turvallisuussyistä

Ilta-Sanomat: Juha Sipilä Ylellä: Ei turvapaikanhakijoita Kempeleen-kotiin turvallisuussyistä 31.1.2016

Juha Sipilä kertoi pääministerin haastattelutunnilla, ettei hänen Kempeleen-kotiaan voida ainakaan toistaiseksi antaa turvapaikanhakijoiden käyttöön. Taloon ei tällä hetkellä voida päästää turvapaikanhakijoita turvallisuussyistä.

Päätös perustuu perustuu turvallisuusasiantuntijoiden tekemään arvioon. Sipilän tarjous oman kotinsa antamisesta turvapaikanhakijoiden käyttöön on silti edelleen voimassa.

– Suuren julkisuuden takia (muutto) ei ole nyt järkevää. Tuemme suuren lapsiperheen asumista muulla tavoin, kunnes viranomaiset arvioivat, että kotiimme on turvallista mennä.

Perheen Kempeleen-koti nousi syksyllä otsikoihin, kun Sipilä ilmoitti antavansa sen turvapaikanhakijoiden majoittamiseen. Sipilä sanoi tuolloin, että asia tulisi ajankohtaiseksi vuodenvaihteen aikoihin.

– Tällä hetkellä siinä tehdään turvallisuusselvitystä, kun tästä tuli näin julkinen asia. Jos tulee esimerkiksi lapsiperhe, joka on ollut omassa maassaan vainon kohteena, on noussut huoli siitä, voidaanko näin kovan julkisuuden keskellä taata sijoitettujen turvallisuus, Sipilä kertoi tammikuun puolivälissä Ilta-Sanomille.

Tuolloin oli vielä kesken sen selvittäminen, millaisen järjestelyn turvallisuuden varmistaminen vaatii.

– Kun selvitys valmistuu ja järjestelyt on tehty, asunto on käytettävissä. Minulla ei ole aivan tarkkaa aikataulua, milloin se valmistuu, Sipilä sanoi tuolloin.

Sipilä ei tuolloin halunnut nimetä tahoa, joka tekee turvaselvitystä, mutta kertoo, että kyseessä ovat turvallisuusalan asiantuntijat.

Taloon oli alunperin tarkoituksena sijoittaa lapsiperhe. Kun se ei nyt ole turvallisuussyistä mahdollista, on Sipilä perheineen päättänyt tukea lapsiperheen asumista muulla tavoin.

Sipilä kertoi radiossa yllättyneensä siitä, millaisen huomion hänen tarjouksensa mediassa sai. Sipilä kertoi asiasta televisiossa Ylen Ykkösaamussa 5.9.2015.