lauantai 16. tammikuuta 2016

HS: Ministeri Orpo lupaa, että maahanmuuttajat saadaan töihin: Tarvittaessa palkoissa joustetaan alaspäin

Helsingin Sanomat: Ministeri Orpo lupaa, että maahanmuuttajat saadaan töihin: Tarvittaessa palkoissa joustetaan alaspäin 16.1.2016
Yle: STTK:n Palolalle ei käy maahanmuuttajien palkka-ale: "Loisi toisen luokan työmarkkinat"
Yle: Soini STTK:n Palolan linjoilla: Suomalaisten palkkoja ei saa polkea

Muutaman kymmenentuhannen ihmisen työllistämisen ei pitäisi olla mahdotonta, Orpo uskoo.

Maahanmuutosta vastaava sisäministeri Petteri Orpo (kok) on valmis poikkeuksellisiinkin keinoihin, jopa lainmuutoksiin, jotta maahanmuuttajat saadaan nopeasti töihin.

”Kaikki on tehtävä uusiksi”, sanoo Orpo ja tarkoittaa maahanmuuttajien kotouttamista. Sitä, että maahanmuuttajat löytävät paikkansa yhteiskunnassa ja ovat mukana sen rakentamisessa.

Orpo korostaa työn merkitystä. Työllistämisessä on hänen mukaansa otettava kaikki keinot käyttöön.

Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että palkoissa joustetaan alaspäin. Yritykset tuskin voivat maksaa kielitaidottomille samaa palkkaa kuin muille.

”Oppisopimuskoulutus, työssä oppiminen, työn ja koulutuksen joustava yhteensovittaminen”, hän luettelee mahdollisia keinoja.

Muutaman kymmenentuhannen ihmisen työllistämisen ei periaatteessa pitäisi Orpon mukaan olla mahdotonta. Helppoa se ei silti ole. Suomessa on tunnetusti paljon työttömiä entuudestaan. Osa on jäänyt pysyvästi työelämän ulkopuolelle.

Orpo vakuuttaa kuitenkin, että maahanmuuttajat ovat Suomelle mahdollisuus.

”Uhkaksi maahanmuutto muuttuu vain siinä tapauksessa, että kotouttaminen epäonnistuu”, maahanmuuttopoliittista työryhmää vetävä Orpo sanoo.

Maltilliseksi kuvattu sisäministeri ei halua ottaa kantaa hallituksen ministereiden viime aikojen lausuntoihin.

Julkisuudessa kummastusta herättivät muun muassa pääministeri Juha Sipilän (kesk) kommentit katupartioista. Sipilä liitti katupartioinnin lasten harrastekuljetuksiin.

Maan hallitus teki Orpon mukaan tilannepäivitystä alkuviikosta. ”Totesimme, että kaikilla on nyt yksi viesti siitä, mitä maailmassa tapahtuu.”

Poliisikin on kompastellut viestinnässään naisten ahdisteluun ja vuodenvaihteen väitettyihin ahdistelutapauksiin liittyen. Orpon mukaan poliisissa on nyt tekeillä kaksi selvitystä, joista ainakin toinen valmistuu ensi viikolla. Hän ei halua ottaa kantaa asiaan ennen sitä.

Maahanmuuttokeskustelun kokonaisuudesta Orpo sanoo, että kokoomuksen viesti on koko ajan ollut ”humaani ja pragmaattinen.” Hän muistuttaa sanoneensa toistamiseen, että hädänalaisia ihmisiä on autettava.

Ilkeämielinen sanoisi, että järjenäänenä esiintyminen on helppoa, kun ympärillä on lähes pelkkiä kiihkoilijoita. Orpo myöntää, että maahanmuuttovastaiset ”ääripäät” ovat olleet keskustelussa eniten äänessä. ”Suvaitsevainen puoli on ollut niin hiljaa, että korvia särkee.”

Maahanmuuttokeskustelu on vienyt julkisuudessa niin paljon tilaa, että huomattavasti suuremmat talouteen liittyvät kysymykset ovat jääneet vähälle huomiolle.

Vaikutelma hallituksen tähänastisesta toiminnasta onkin, että vauhdikkaan alun jälkeen on jumiuduttu paikoilleen.

Sipilän hallitus lupasi ohjelmassaan kestävää kasvua, kohenevaa työllisyyttä ja ratkaisua rakenteellisiin ongelmiin. Nyt näyttää siltä, että suunta on lähes päinvastainen.

Kasvusta tai työllisyyden kasvusta ei ole tietoakaan. Rakenteelliset ratkaisut antavat yhä odottaa itseään. Tähän mennessä hallitus on lähinnä onnistunut kylvämään kauhua yliopistolaitoksessa leikkauksillaan.

Orpo torjuu kritiikin kohtuuttomana. Hänen mielestään mikään hallitus ei pysty ihmeisiin puolessa vuodessa.

Toisaalta kokoomusministeri on itsekin turhautunut. ”On ollut erittäin suuri pettymys, että kilpailukyvyn parantamisesta ei ole pystytty sopimaan.”

Orpon mukaan pallo on työmarkkinajärjestöillä. ”Hakaniemen ja Etelärannan olisi kyettävä sopimaan asioista myös silloin, kun jaettavaa ei ole.”

Hän kehottaa osapuolia miettimään, minkä vuoksi uudistuksia ylipäätään ollaan tekemässä. ”Ilmeisesti vieläkään ei ymmärretä, kuinka vakava tilanne on.”

Orpo muistuttaa, että hallitus on luvannut miljardin euron veronalennukset palkansaajille, jos uudistukset saadaan pulkkaan. ”Siitä tulisi iso boosti talouteen.”

_______________________________________________

Yle: STTK:n Palolalle ei käy maahanmuuttajien palkka-ale: "Loisi toisen luokan työmarkkinat"

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) olisi valmis alentamaan maahanmuuttajien palkkoja, jotta heidät saadaan töihin.

Toimihenkilökeskusjärjestön puheenjohtaja STTK:n Antti Palola ei ole valmis joustamaan työehdoissa, jotta turvapaikan saavat pääsisivät töihin.

Palola tyrmäsi Ylen TV1:n Ykkösaamussa sisäministeri Petteri Orpon (kok.) ehdotuksen maahanmuuttajien palkkojen alentamisesta.

STTK:n nokkamies totesi, että samasta työstä pitää maksaa sama palkka. Hänestä maahanmuuttajien palkka-ale loisi halpatyömarkkinat Suomeen, ja tämä ei ole kestävä ratkaisu.

– Me lähdemme siitä, että kannattaisi hakea muita kuten oppisopimus- tai palkkatukimalleja. Meidän on hyvin vaikea ymmärtää, että lähdettäisiin palkkoista joustamaan suoraan. Tämä tarkoittaisi pidemmällä aikavälillä sitä, että me loisimme toisen luokan työmarkkinat.

Saksassa ja Ruotsissa on syntynyt osa-aikatyömarkkinat, jossa työstä ei paljoa makseta, mutta maahanmuuttajilla on kuitenkin jotain työtä. Onko sama edessä Suomessakin?

– On tärkeää, että me saadaan nämä ihmiset töihin. On kuitenkin oikeudenmukaista ja tasapuolista, myös suomalaisen työvoiman kannalta, että ihmiset tulevat töihin säällisillä ehdoilla riippumatta siitä, kuka sitä työtä tekee.

Palola ei nimennyt työehtoa, josta STTK olisi valmis joustamaan maahanmuuttajien tai suomalaisten pitkäaikaistyöttömien auttamiseksi töihin.

– Asiaa pitää katsoa kokonaisuutena. Meillä ei ole mitään yksittäistä vippaskonstia. Meillä on parhaillaan vireillä paikallisen sopimista ja henkilöstön asemaa vahvistava työryhmä ja muitakin asiakokonaisuuksia. Lähtökohtaisesti meidän yhteiskunnan pitää perustua siihen, että työnteko on aina kannattavaa. Halpatyömarkkinoiden luominen ei ole kenenkään tavoite eikä etu.

Sisäministeri Orpo sanoi Helsingin Sanomille lauantaina, että kaikki keinot pitää ottaa käyttöön maahanmuuttajien kotouttamisessa ja työllistämisessä.

Orpo olisi valmis joustamaan palkoissa alaspäin. Hän arveli, että yritykset tuskin voivat maksaa kielitaidottomille samaa palkkaa kuin muille.

Sisäministeri luetteli maahanmuuttajien muiksi työllistämiskeinoiksi oppisopimuskoulutuksen, työssä oppimisen sekä työn ja koulutuksen joustavan yhteensovittamisen. Ministerin mukaan muutaman kymmenen tuhannen ihmisen työllistämisen ei pitäisi olla Suomelle mahdotonta.

Myös Palola painotti työn merkitystä onnistuneessa kotouttamisessa. Hänestä työelämä ja kielen oppiminen ovat parasta kotouttamispolitiikkaa mitä voidaan tehdä.

– Maahanmuuttajien määrä pitää nähdä myös mahdollisuutena, eikä uhkakuvana, Palola korosti.


_______________________________________________

Yle: Soini STTK:n Palolan linjoilla: Suomalaisten palkkoja ei saa polkea

Maahanmuuttajien palkka-ale on jälleen uusi asia, josta hallituksen sisällä on erimielisyyttä. Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) olisi valmis alentamaan maahanmuuttajien palkkoja, jotta heidät saadaan töihin.

Ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on samaa mieltä STTK:n kanssa maahanmuuttajien palkka-alesta.

Soini sanoo, että maahanmuuttajat on saatava töihin, mutta se ei voi tapahtua suomalaisten työehtoja ja palkkoja polkemalla.

– On etsittävä muita ratkaisuja, muun muassa palkkatukea ja oppisopimuskoulutusta, kuten STTK:n puheenjohtaja Antti Palola aamun Ykkösaamussa totesi. Jos on tahtoa, löytyy tie, totesi Soini perussuomalaisten piirien puheenjohtajien kokouksessa pitämässään puheessa.

Palola ei lämmennyt maahanmuuttajien palkka-alellle, koska hänestä halpatyömarkkinoiden luominen Suomeen ei ole kestävä ratkaisu.

Soinista suomalaisten työehdot eivät ole ongelma, vaan työttömyys ja investointien sekä kasvun puute. Soini on eri linjoilla kuin kollega sisäministeri Petteri Orpo (kok.), joka olisi valmis alentamaan maahanmuuttajien palkkoja, jotta heidät saadaan töihin.

Soini vaatii lisää paikallista sopimista, jolla voidaan kriisitilanteissa säilyttää työpaikkoja nykyistä paremmin.

– Suomalaisten yritysten kilpailukyky ratkaisee sen, onko meillä työtä ja millaisia työpaikkoja meillä on. Siksi kilpailukykyä on parannettava.

Perussuomalaisten puheenjohtaja myös vetosi puheessaan voimakkaasti työmarkkinajärjestöihin, jotta nämä palaisivat neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta.

– Vielä ei ole liian myöhäistä. Se on kaikille parempi vaihtoehto kuin muut vaihtoehdot, Soini sanoi viitaten hallituksen "pakkolakeihin".

STTK:n Palola uskoi Ylen Ykkösaamussa, että työmarkkinaosapuolilla on vielä neuvotteluhaluja.