tiistai 22. joulukuuta 2015

Yle: Turvapaikkaa hakeneet ihmiset jonottavat nyt Suomesta Irakiin

Yle: Turvapaikkaa hakeneet ihmiset jonottavat nyt Suomesta Irakiin 22.12.2015

Vapaaehtoisen paluun järjestelmä on ruuhkautunut, kun yhä useampi turvapaikanhakija on perunut hakemuksensa. Omalla rahalla liikkeelle pääsee vaikka samana päivänä.

Suomeen on tullut kuluvana vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, mutta ennätyksellisen moni on myös päättänyt palata kotimaahansa ja vetänyt hakemuksensa pois.

Eiliseen maanantaihin mennessä turvapaikkahakemuksia oli kuluvana vuonna rauennut 2 868. Näistä raukesi marraskuun aikana lähes tuhat ja joulukuussa jo yli 600, kertoo Maahanmuuttovirasto.

Suurin osa hakemuksensa peruneista matkustaa kotimaahan omin neuvoin ja omalla rahalla.

Heinäkuun jälkeen noin 1 100 hakijaa on kuitenkin hakenut tukea vapaaehtoiselle paluulle. Järjestelmä on tarkoitettu varattomille palaajille, joiden matkan valtio kustantaa.

Samalla ajanjaksolla noin 430 palaajaa on autettu kotimaihinsa.

Maahanmuuttoviraston mukaan vapaaehtoisen paluun odotusajan mediaani on noin kolme viikkoa lähtöpäätöksestä lennon lähtöön. Tämä tarkoittaa, että puolet hakemuksista käsitellään alle ja puolet yli kolmessa viikossa.

Prosessi voi yllättää

Mukaan mahtuu myös hakijoita, joiden paluun järjestely on kestänyt kuukausia.

– Monta kuukautta kestävät ovat poikkeustapauksia. Heitä ei ole montaa, sanoo ylitarkastaja Mari Helenius Maahanmuuttovirastosta.

Heleniuksen mukaan palaajat perustelevat usein hakemustaan sillä, että esimerkiksi perheenjäsen on sairastunut tai kuollut kotimaassa. Monelle on myös tullut ikävä kotimaahan jäänyttä perhettä. Prosessikin on saattanut yllättää.

– On voitu kuvitella, että turvapaikkaprosessi menee äkkiä ja perheen saa yhdistettyä. Sitten kun valkenee, että tilanne ei olekaan tällainen niin sitten ajatus siitä muuttuu ja halutaankin palata kotiin, Helenius sanoo.

Kun turvapaikanhakija päättää palata kotimaahansa, hän jättää ensin hakemuksen vastaanottokeskukseen. Keskus pyytää lausunnon poliisilta ja tekee päätöksen tuen myöntämisestä.

Jos tuki myönnetään, asian käsittely siirtyy kansainväliselle siirtolaisuusjärjestölle IOM:lle, joka järjestää palaajalle tarvittaessa matkustusasiakirjat ja lentolipun. IOM myös saattaa palaajan lentokentälle, ja paluumaassa lentokentältä kotiin.

Lentolipun lisäksi Irakiin palaajat saavat Heleniuksen mukaan tyypillisesti noin 50 euroa käteistukea.

Samana päivänä koneeseen

Hakijamäärän kasvu on aiheuttanut ruuhkaa sekä maahanmuuttoviranomaisten koneistossa että IOM:ssä. Valtio ostaa IOM:ltä vapaaehtoisen palautuksen palvelun. Käsittelyn kapasiteettia ollaan kasvattamassa vuodenvaihteen jälkeen.

Paluun tukea hakeneista moni on perunut hakemuksensa ja päättänyt matkustaa omin neuvoin odottelun välttämiseksi. Omalla rahalla palaaminen onnistuu vaikka samana päivänä.

Palaajien määrän kasvu näkyy myös matkatoimiston tiskillä.

– Riippuu päivästä. Välillä tulee kymmenen, välillä tulee viisi, välillä tulee viisitoista, sanoo yrittäjä Muhiadin Hassan matkatoimisto Finn Hajj & Umra Travelista.

Pieni matkatoimisto sijaitsee Puotinharjun ostoskeskuksessa itä-Helsingissä. Hassanin mukaan palaajat haluavat usein päästä lähtemään mahdollisimman pian.

– Samana päivänä tai seuraavana päivänä. Heti tai huomenna, Hassan kuvailee lähtijöiden aikataulutoiveita.

Aivan viime päivinä toimistolla on Hassanin mukaan asioinut hieman vähemmän turvapaikanhakijoita, sillä joulusesonki on nostanut lentolippujen hintoja. Menolippu Irakiin maksaa tyypillisesti noin 500–700 euroa määränpäästä riippuen.